Η δυναμική του ευρώ 10 χρόνια μετά την κυκλοφορία του

«Το κοινό νόμισμα προσδίδει δύναμη στη Ευρώπη» τόνισε ο πρώην υπουργός Εθνικής Οικονομίας κ. Γιάννος Παπαντωνίου

Η δυναμική του ευρώ 10 χρόνια μετά την κυκλοφορία του | tovima.gr

Σήμερα και ώρα 18.00 πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα της Παλαιάς Βουλής εκδήλωση με θέμα «Μετά από 10 χρόνια: η Δυναμική του Ευρώ», η οποία συνδιοργανώθηκε από τις Πρεσβείες της Γαλλικής Δημοκρατίας, της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας και το Κέντρο Ερευνών Προοδευτικής Πολιτικής (ΚΕΠΠ).

Ομιλητές της εκδήλωσης ήταν ο κ. Laurent Fabius, πρώην Πρωθυπουργός της Γαλλικής Δημοκρατίας, βουλευτής της Seine-Maritime, η κυρία Nicolette Kressl, Υφυπουργός Οικονομικών της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, η οποία αντικατέστησε τον κ. Hans Eichel (πρώην Υπουργό Οικονομικών) που δεν παραβρέθηκε στην εκδήλωση, λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων, καθώς και ο κ. Γιάννος Παπαντωνίου, πρώην Υπουργός και Πρόεδρος του Κέντρου Ερευνών Προοδευτικής Πολιτικής. Τη συζήτηση συντόνισε ο κ. Γιάννης Στουρνάρας, Καθηγητής Οικονομικών του Πανεπιστημίου Αθηνών και Επιστημονικός Διευθυντής του Ι.Ο.Β.Ε.

Ο κ. Γιάννος Παπαντωνίου τόνισε, μεταξύ άλλων, στην ομιλία του τα εξής:

« Οι αδυναμίες διακυβέρνησης της Ευρωζώνης αντιμετωπίζονται μόνο με ενίσχυση της ευρωπαϊκής ενοποίησης. Χρειάζεται στενότερος συντονισμός των πολιτικών και ενίσχυση των εξουσιών του Eurogroup.

»Η ανασυγκρότηση της διακυβέρνησης της Ευρωζώνης θα ενισχύσει τις οικονομικές της επιδόσεις συμβάλλοντας στην εξασφάλιση υψηλότερων επιπέδων απασχόλησης. Χωρίς επιτάχυνση της ανάπτυξης, η Κοινωνική Ευρώπη θα παραμείνει εξαγγελία χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα.

»Το κοινό νόμισμα προσδίδει δύναμη στη Ευρώπη. Όμως, η αποτελεσματική ανάληψη παγκόσμιων ευθυνών προϋποθέτει ισχυρή ώθηση στη διαδικασία πολιτικής ενοποίησης. Η υπό επικύρωση Ευρωπαϊκή Συνθήκη αποτελεί βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση.

»Η ένταξη στην Ευρωζώνη εδραίωσε συνθήκες σταθερότητας για την ελληνική οικονομία και οδήγησε σε επιτάχυνση την ανάπτυξης. Όμως, τα τελευταία χρόνια σημειώθηκε μεγάλη καθυστέρηση στις αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές, με αποτέλεσμα την εξασθένηση της οικονομίας και την επικίνδυνη διεύρυνση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων. Όταν εκδηλώθηκε η παγκόσμια οικονομική κρίση, δεν υπήρχαν περιθώρια για στήριξη των εισοδημάτων, της απασχόλησης και της επενδυτικής δραστηριότητας. Η ύφεση θα διαρκέσει περισσότερο στη χώρα μας σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρωζώνη, ενώ η ανάκαμψη θα είναι αδύναμη. Η πρόοδος της προηγούμενης δεκαετίας κινδυνεύει να αναστραφεί. Θα υπάρξει στασιμότητα στο βιοτικό επίπεδο και αύξηση της ανεργίας.

»Χρειάζεται μία νέα πολιτική για την ανασυγκρότηση του παραγωγικού μας ιστού και τη δημιουργία μια ισχυρότερης, ανταγωνιστικής οικονομίας. Η πολιτική αυτή πρέπει να έχει δύο κεντρικούς στόχους.

»Πρώτον, δημοσιονομική εξυγίανση ώστε να απαλλαγεί η χώρα από το τεράστιο βάρος των ελλειμμάτων και της εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους, καθώς και από τον κίνδυνο πτώχευσης.

»Δεύτερον, αναμόρφωση του αναπτυξιακού υποδείγματος μέσα από την αναβάθμιση του ανθρώπινου κεφαλαίου, την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, την ενθάρρυνση της καινοτομίας καθώς και «πράσινες» επενδύσεις, ιδιαίτερα στο χώρο της ενέργειας και του περιβάλλοντος.

»Η Ελλάδα βρίσκεται σε ένα κρίσιμο μεταίχμιο. Αν δεν ανακτήσει τη δυναμική των μεταρρυθμίσεων, θα χάσει το τραίνο της εποχής της.

Η πρόκληση για τη νέα κυβέρνηση είναι να προχωρήσει σε μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές ανοίγοντας νέους δρόμους ανάπτυξης και προόδου».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk