Αποθέματα και ζήτηση θα στηρίξουν την ανάπτυξη

Στη διακοπή της πτωτικής πορείας των αποθεμάτων και στα μέτρα ενίσχυσης της ζήτησης μέσω της νομισματικής και της δημοσιονομικής πολιτικής που έχουν ληφθεί σχεδόν σε όλες τις χώρες του κόσμου για να διευκολυνθεί η έξοδος των οικονομιών από τη βαθιά ύφεση του α΄ εξαμήνου του 2009 θα στηριχθεί η ανάκαμψη το δεύτερο μισό της εφετινής χρονιάς και το 2010. Τούτο είναι, σύμφωνα με την Αlpha Βank, το κύριο μήνυμα της έκθεσης του ΔΝΤ για την παγκόσμια οικονομία. Ωστόσο η τράπεζα τονίζει …

Αποθέματα και ζήτηση θα στηρίξουν την ανάπτυξη | tovima.gr

Στη διακοπή της πτωτικής πορείας των αποθεμάτων και στα μέτρα ενίσχυσης της ζήτησης μέσω της νομισματικής και της δημοσιονομικής πολιτικής που έχουν ληφθεί σχεδόν σε όλες τις χώρες του κόσμου για να διευκολυνθεί η έξοδος των οικονομιών από τη βαθιά ύφεση του α΄ εξαμήνου του 2009 θα στηριχθεί η ανάκαμψη το δεύτερο μισό της εφετινής χρονιάς και το 2010. Τούτο είναι, σύμφωνα με την Αlpha Βank, το κύριο μήνυμα της έκθεσης του ΔΝΤ για την παγκόσμια οικονομία.

Ωστόσο η τράπεζα τονίζει ότι ο χρονικός ορίζοντας στον οποίο θα λάβει χώρα η θετική προσαρμογή στα αποθέματα, καθώς και η ενίσχυση της ζήτησης από τη δημοσιονομική και τη νομισματική πολιτική θα είναι σχετικά σύντομος. Τα αποθέματα θα επανέλθουν σε ένα επιθυμητό επίπεδο, ενώ το δημόσιο χρέος στις αναπτυγμένες οικονομίες αναμένεται ότι θα διαμορφωθεί στο 110% του ΑΕΠ ως το 2014. Επομένως, οι αναλυτές της τράπεζας υποστηρίζουν ότι μετά το 2010 η περαιτέρω ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας προϋποθέτει την αναζωπύρωση της ιδιωτικής κατανάλωσης, η οποία εξακολουθεί να επηρεάζεται αρνητικά την τρέχουσα περίοδο από την ανοδική πορεία της ανεργίας.

Γενικότερα, τα στοιχεία από την οικονομική συγκυρία δείχνουν ότι τα προβλήματα στην αγορά εργασίας των ΗΠΑ και της ευρωζώνης εξακολουθούν να είναι σημαντικά, αφού η αύξηση της ανεργίας αναμένεται να συνεχισθεί και το 2010. Αυτό αποτελεί το βασικό εμπόδιο στην αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης και στη βιώσιμη ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας. Το ΔΝΤ θεωρεί ότι οι χώρες που θα εξέλθουν από την κρίση με πολύ επιβαρημένα τα δημόσια οικονομικά τους θα πρέπει εγκαίρως να προτείνουν αξιόπιστα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής, συμπιέζοντας έτσι την εγχώρια ζήτηση.

Κατά συνέπεια, η Αlpha Βank στην ανάλυσή της τονίζει ότι για να διατηρηθεί η δυνατότητα ικανοποιητικής θετικής ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας είναι αναγκαία μια ουσιαστική ανακατανομή της παγκόσμιας καταναλωτικής ζήτησης με ενίσχυσή της στις πλεονασματικές χώρες (Κίνα, Ιαπωνία, Γερμανία), καθώς θα εξασθενεί στις ελλειμματικές χώρες.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk