Εξαιρετική επιτυχία γνώρισε το χθεσινό στρογγυλό τραπέζι με θέμα «Το Βυζάντιο και η αρχαία ελληνική σκέψη», εκδήλωση ενταγμένη στο πρόγραμμα Μegaron Ρlus του Μεγάρου Μουσικής. Κατάμεστες ήταν στις 7 το βράδυ οι Αίθουσες Νίκος Σκαλκώτας- όπου βρίσκονταν οι ομιλητές- και Αλεξάνδρα Τριάντη. Τη διεθνή αυτή συνάντηση συντόνισε η πρύτανις Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ, η οποία συνομίλησε με την καθηγήτρια Χρύσα Μαλτέζου , διευθύντρια του Ινστιτούτου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών της Βενετίας, τη Φρανσουάζ Μισό, καθηγήτρια του Κέντρου Σπουδών των Ισλαμικών Χωρών του Πανεπιστημίου Πάνθεον-Σορβόννη Παρίσι Ι, τον Πέδρο Μπάδενας ντε λα Πένα, καθηγητή του Ινστιτούτου Πολιτισμών της Μεσογείου και της Πρόσω Ανατολής της Μαδρίτης, τον Λίνο Μπενάκη, καθηγητή στο Κέντρο Φιλοσοφίας της Ακαδημίας Αθηνών, και τη Σιλβέν Γκουγκενέμ, καθηγήτρια στην Εcole Νormale Superieure της Λυών. Πέραν του πλήθους των πληροφοριών που παρέθεσαν οι ομιλητές, έδωσαν στο κοινό μια σφαιρική εικόνα του βυζαντινού και του αραβικού κόσμου- αλλά και της Δύσηςκαι κυρίως τόνισαν τη σημασία του αρχαιοελληνικού κόσμου και των αρχαιοελληνικών κειμένων που μεταφράστηκαν, αντιγράφηκαν και διαμόρφωσαν τη νεότερη σκέψη στην Ευρώπη και στον κόσμο της Μέσης Ανατολής. Οπως τόνισε εξαρχής η κυρία Αρβελέρ, το πλαίσιο της συζήτησης δεν ήταν οι θρησκευτικές διαφορές Βυζαντινών και Αράβων, Βυζαντινών και Δυτικών ή Αράβων και Δυτικών αλλά κυρίως το γλωσσικό υπόβαθρο των πολιτισμών αυτών, η γνώση της ελληνικής γλώσσας που είχαν και κατά συνέπεια το είδος και ο βαθμός των αλληλεπιδράσεων, καθώς και των διαφορών τους.

Οσοι είχαν την τύχη να παρακολουθήσουν την εκδήλωση, μετά το τέλος της βραδιάς αποχώρησαν γνωρίζοντας πολύ περισσότερα για τον βαθμό των αρχαιοελληνικών επιδράσεων στον δυτικό κόσμο, για την επίδραση του Αριστοτέλη και την κυριαρχική παρουσία του στη σκέψη των Δυτικών, των Βυζαντινών και των Αράβων, για τον ρόλο που έπαιξαν οι σπουδαίοι μεταφραστές οι οποίοι μετέφεραν τον ελληνικό λόγο στα λατινικά, στα αραβικά, στα εβραϊκά και στα συριακά, για την πολιτιστική σύγκρουση Βυζαντίου και Ισλάμ και για τους λόγους για τους οποίους το Ισλάμ από την εποχή ακόμη των Αββασιδών (9ος αιώνας) θεωρούσε ότι αυτό ήταν ο κληρονόμος του αρχαιοελληνικού πνεύματος.

Στο στρογγυλό τραπέζι αναπτύχθηκαν και άλλα παράλληλα θέματα που άπτονται των σχέσεων Βυζαντινών και Δυτικών. «Ουδέποτε οι Βυζαντινοί έπαψαν να έχουν επαφή με τη Δύση» τόνισε εμφατικά, μεταξύ πολλών άλλων, η κυρία Αρβελέρ. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με τη χορηγία του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αλέξανδρος Ωνάσης.