Εκδήλωση προς τιμήν του αρχαιολόγου κ. Γ. Δεσπίνη στο Μουσείο Μπενάκη

Εκεί όπου οι άλλοι βλέπουν απλές πέτρες, αυτός βλέπει αγάλματα. Διότι μέσα από αδιόρατα σχεδόν σημάδια του μαρμάρου, εκείνος μπορεί να ξεχωρίσει ανθρώπινες μορφές. Κάπως έτσι περιγράφουν, εξόχως θαυμαστικά, τον αρχαιολόγο κ. Γιώργο Δεσπίνη οι άνθρωποι του χώρου, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό, αφού παντού χαίρει ιδιαίτερης εκτίμησης. Αλλά όλα αυτά θα τα πουν καλύτερα σήμερα οι συνάδελφοί του στην εκδήλωση που διοργανώνει το Μουσείο Μπενάκη στις 7 το απόγευμα (Κτίριο οδού Πειραιώς) για να τιμηθεί το έργο και η επιστημονική προσφορά του ανδρός.

Εκδήλωση προς τιμήν του  αρχαιολόγου κ. Γ. Δεσπίνη  στο Μουσείο Μπενάκη | tovima.gr

Εκεί όπου οι άλλοι βλέπουν απλές πέτρες, αυτός βλέπει αγάλματα. Διότι μέσα από αδιόρατα σχεδόν σημάδια του μαρμάρου, εκείνος μπορεί να ξεχωρίσει ανθρώπινες μορφές. Κάπως έτσι περιγράφουν, εξόχως θαυμαστικά, τον αρχαιολόγο κ. Γιώργο Δεσπίνη οι άνθρωποι του χώρου, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό, αφού παντού χαίρει ιδιαίτερης εκτίμησης. Αλλά όλα αυτά θα τα πουν καλύτερα σήμερα οι συνάδελφοί του στην εκδήλωση που διοργανώνει το Μουσείο Μπενάκη στις 7 το απόγευμα (Κτίριο οδού Πειραιώς) για να τιμηθεί το έργο και η επιστημονική προσφορά του ανδρός. Ειδικός στην αρχαία γλυπτική και αρχιτεκτονική, ιδιαίτερα της κλασικής και της ελληνιστικής περιόδου, είναι ο κ. Δεσπίνης, ομότιμος καθηγητής της Κλασικής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και συνεργάτης κορυφαίων ελλήνων αρχαιολόγων αλλά και δάσκαλος πολλών νεοτέρων. Το ξεχωριστό ταλέντο του στην ταύτιση αρχαίων έργων, το οποίο πηγάζει από τη βαθιά γνώση του αντικειμένου, έχει αποβεί πολλαπλώς χρήσιμο για την επιστήμη, αλλά ακόμη και στη διεκδίκηση κλεμμένων αρχαιοτήτων. Τελευταία γνωστή υπόθεση, η ταύτιση της επιτύμβιας στήλης του Κλεόβουλου. Το άνω τμήμα της βρέθηκε στην περίφημη συλλογή της Σέλμπι Γουάιτ, ωστόσο εκείνος το συνέδεσε, μέσω φωτομοντάζ, με το κάτω, με αποτέλεσμα να επιστραφεί και τώρα να εκτίθεται ενωμένη στο Μουσείο Βραυρώνας. Κορυφαίο επίτευγμά του, πάντως, είναι η ανακάλυψη των θραυσμάτων της Νεμέσεως του Αγοράκριτου.

Ο κ. Δεσπίνης γεννήθηκε στη Τήνο, σπούδασε στην Αθήνα και σε πανεπιστήμια της Γερμανίας και εργάστηκε στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Μελέτησε τις περισσότερες από τις ελληνικές και ευρωπαϊκές μουσειακές συλλογές και δημοσίευσε πολλά βιβλία, μελέτες και άρθρα σε ελληνικά και ξένα έντυπα. Το 2007 τιμήθηκε με το αργυρό μετάλλιο Γραμμάτων και Τεχνών από την Ακαδημία Αθηνών για τη συμβολή του στην αρχαιολογική επιστήμη, ενώ είναι μέλος της Ακαδημίας Dei Lincei της Ρώμης, του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου του Βερολίνου και της Αρχαιολογικής Εταιρείας της Αθήνας.

Για το έργο και την επιστημονική προσφορά του θα μιλήσουν οι ομότιμοι καθηγητές κυρία Ισμήνη Τριάντη και κ. Αγγελος Δεληβορριάς, οι καθηγητές κ. Νικόλαος Σταμπολίδης και κυρία Θεοδοσία Στεφανίδου-Τιβερίου , ο διευθυντής της Α΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων κ. Αλέξανδρος Μάντης και ο διευθυντής του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου κ. Νικόλαος Καλτσάς.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτισμός