Λίγο πριν την έκθεση προόδου

Έτοιμη για διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα για την ονομασία δηλώνει η ΠΓΔΜ

Έτοιμη να καθίσει σε κοινό τραπέζι διαπραγματεύσεων και να αναζητήσει εντατική λύση με εποικοδομητική διάθεση στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ δηλώνει η ηγεσία της χώρας, ενόψει και της έκθεσης προόδου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η οποία αναμένεται να δημοσιοποιηθεί την Τετάρτη.

Έτοιμη να καθίσει σε κοινό τραπέζι διαπραγματεύσεων και να αναζητήσει εντατική λύση στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ δηλώνει η ηγεσία της χώρας, ενόψει και της έκθεσης προόδου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία αναμένεται να δημοσιοποιηθεί την Τετάρτη.

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, κ. Νίκολα Γκρούεφσκι, δήλωσε ότι η εκκρεμότητα της ονομασίας της χώρας του είναι ένα θέμα που της έχει επιβληθεί. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι ο ίδιος και ο πρωθυπουργός της Ελλάδας έχουν χρέος να βρουν λύση στο ζήτημα.

«Εμείς ξέρουμε καλά ποιοί είμαστε και τι είμαστε. Είμαστε Μακεδόνες. Τέτοιοι ήμασταν ανέκαθεν», ανέφερε ο κ. Γκρούεφσκι σε ομιλία του σε πανηγυρική εκδήλωση στα Σκόπια για την επέτειο της έναρξης του αντιφασιστικού αγώνα στην ΠΓΔΜ, στις 11 Οκτωβρίου 1941.

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ πρόσθεσε ότι «η λύση στην εκκρεμότητα της ονομασίας πρέπει να βασίζεται στο διεθνές δίκαιο και στα σχετικά κείμενα του ΟΗΕ, ήτοι στο δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού».

Ο κ. Γκρούεφσκι σημείωσε ότι η ηγεσία της ΠΓΔΜ επιθυμεί την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας, η οποία σύμφωνα με τον ίδιο δημιουργεί αρκετά προβλήματα στους πολίτες της χώρας.

«Είμαστε έτοιμοι να καθίσουμε σε κοινό τραπέζι και να ‘ανοίξουμε’ με τους τους γείτονές μας το ζήτημα αυτό, να συνομιλήσουμε, να ανταλλάξουμε απόψεις και να αναζητήσουμε λύση. Ως πολιτικοί εγώ και ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, έχουμε χρέος να αναζητήσουμε και να βρούμε λύση. Από την πλευρά μας είμαστε έτοιμοι να αναζητήσουμε εντατικά λύση και εισερχόμαστε στη σχετική διαδικασία με την πλέον εποικοδομητική διάθεση», είπε ακόμη ο κ. Γκρούεφσκι.

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ σημείωσε ότι το ευρωπαϊκό μέλλον των πολιτών της χώρας είναι πολύ σημαντικό και δεν πρέπει να τεθεί σε ομηρία εξαιτίας διαφόρων καταστάσεων.

Αναφερόμενος στην επικείμενη ετήσια αξιολόγηση της χώρας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή-η σχετική έκθεση προόδου αναμένεται να δημοσιοποιηθεί στις 14 Οκτωβρίου-ο κ. Γκρούεφσκι εξέφρασε την ελπίδα ότι αυτή θα επιβραβεύσει τις προσπάθειες της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων στην κοινωνία της ΠΓΔΜ.

Στο σημείο αυτό, ο κ. Γκρούεφσκι, σημείωσε ότι η χώρα εκπλήρωσε όλα τα σχετικά κριτήρια που της ετέθησαν από την Επιτροπή και τον αρμόδιο για τη διεύρυνση επίτροπο, κ. Όλι Ρεν.

Ακόμη, ο κ. Γκρούεφσκι ανέφερε ότι καμία από τις χώρες-μέλη της ΕΕ δεν έχει λόγο και αιτία να εμποδίσει την ευρωατλαντική πορεία της ΠΓΔΜ.

«Η όρθωση εμποδίων προς την κατεύθυνση αυτή αποτελεί εμπόδιο για το ίδιο το πνεύμα της Ευρώπης και των πολιτιστικών της αξιών», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk