Ο καρκίνος του δέρματος είναι και κληρονομική υπόθεση

Είναι γνωστό ότι ο ήλιος καταστρέφει το δέρμα, αυξάνοντας τις πιθανότητες για καρκίνο του δέρματος. Δύο νέες μελέτες δείχνουν όμως ότι η ανάπτυξη καρκίνου του δέρματος μάλλον κρύβεται και στο DNA του κάθε ατόμου, αποτελώντας μια _ ως έναν βαθμό _ κληρονομική υπόθεση

Ο καρκίνος του δέρματος είναι και κληρονομική υπόθεση | tovima.gr

Νέα Υόρκη

Είναι γνωστό ότι ο ήλιος καταστρέφει το δέρμα, αυξάνοντας τις πιθανότητες για καρκίνο του δέρματος. Δύο νέες μελέτες δείχνουν όμως ότι η ανάπτυξη καρκίνου του δέρματος μάλλον κρύβεται και στο DNA του κάθε ατόμου, αποτελώντας μια _ ως έναν βαθμό _ κληρονομική υπόθεση.

Η πρώτη μελέτη διεξήχθη από ειδικούς του Πανεπιστημίου του Κουίνσλαντ στην Αυστραλία και βασίστηκε στη διερεύνηση 125 ζευγών διδύμων εκ των οποίων ο ένας είχε εμφανίσει μελάνωμα (πρόκειται για την πιο επιθετική μορφή καρκίνου του δέρματος). Οπως προέκυψε από τη μελέτη, αν ένα άτομο είχε ταυτόσημο δίδυμο με μελάνωμα αντιμετώπιζε σημαντικά αυξημένες πιθανότητες να αναπτύξει και το ίδιο τη συγκεκριμένη μορφή καρκίνου. Συγκεκριμένα οι επιστήμονες είδαν ότι σε τέσσερα από τα 27 ζεύγη μονοζυγωτικών διδύμων που μελέτησαν και τα δύο δίδυμα εμφάνισαν μελάνωμα. Την ίδια στιγμή μόνο σε τρία από τα 98 ζεύγη ετεροζυγωτικών διδύμων εμφανίστηκε μελάνωμα και στους δύο διδύμους. Με βάση αυτά τα στοιχεία, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το να έχει κάποιος ταυτόσημο δίδυμο με μελάνωμα δεκαπλασιάζει τον κίνδυνο εμφάνισης της ασθένειας, ενώ μεταξύ ετεροζυγωτικών διδύμων το να έχει ο ένας από τους δύο αδελφούς μελάνωμα διπλασιάζει τον κίνδυνο ανάπτυξης της νόσου και από τον άλλον αδελφό.

Στη δεύτερη μελέτη, η οποία ανήκει σε ειδικούς από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Λος Αντζελες, αναλύθηκαν στοιχεία της βάσης δεδομένων σχετικά με τον Οικογενή Καρκίνο στη Σουηδία. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι το να έχει κάποιος αδελφό ή αδελφή ή και κάποιον γονέα με ορισμένες μορφές καρκίνου του δέρματος (εκτός μελανώματος) συνδέεται με την αύξηση του κινδύνου να αναπτύξει και ο ίδιος κάποια μορφή καρκίνου του δέρματος, και όχι απαραιτήτως την ίδια από την οποία πάσχει ο συγγενής του.

Με βάση αυτά τα ευρήματα, οι επιστήμονες συμπεραίνουν ότι το οικογενειακό ιστορικό ενός ατόμου μπορεί να αποτελέσει σημαντικό «εργαλείο» σχετικά με τον κίνδυνο που αντιμετωπίζει για δερματικό καρκίνο. Την ίδια στιγμή, οι ειδικοί εκτιμούν ότι γενετικές μελέτες θα μπορούσαν να βοηθήσουν στο να εντοπιστούν καινούργιοι γενετικοί στόχοι για πρόληψη και θεραπεία του καρκίνου του δέρματος.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Science
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk