Γ. Παπανδρέου: «Περισσότερη δουλειά και λιγότερα λόγια»

Συμβολικές κινήσεις και επισκέψεις, σε συνδυασμό με αλλεπάλληλες συσκέψεις για την προετοιμασία των προγραμματικών δηλώσεων, χαρακτηρίζουν το πρώτο διάστημα του κ. Γ. Παπανδρέου στην πρωθυπουργία, έπειτα από τη νίκη στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου.

Γ. Παπανδρέου: «Περισσότερη δουλειά και λιγότερα λόγια» | tovima.gr

Συμβολικές κινήσεις και επισκέψεις, σε συνδυασμό με αλλεπάλληλες συσκέψεις για την προετοιμασία των προγραμματικών δηλώσεων, χαρακτηρίζουν το πρώτο διάστημα του κ. Γ. Παπανδρέου στην πρωθυπουργία, έπειτα από τη νίκη στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου.

Οσο κι αν η οικονομία παραμένει η βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης, τα χαρτιά του Μεγάρου Μαξίμου και του υπουργείου Οικονομικών θα παραμένουν κλειστά ως το τέλος της εβδομάδας, οπότε και θα ξεκινήσει η κοινοβουλευτική διαδικασία και συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης του ΠαΣοΚ. Χθες πάντως ο Πρωθυπουργός ζήτησε από τους υπουργούς του «περισσότερη δουλειά και λιγότερα λόγια», δίνοντας έτσι ένα σαφές μήνυμα για τις συμπεριφορές που αναμένει. Εξετάστηκαν πάντως χθες και διάφορα ζητήματα που αφορούν τις αρμοδιότητες των νέων υπουργείων (όπως π.χ. του Περιβάλλοντος) και τα οποία θα πρέπει άμεσα να επιλυθούν προτού ξεκινήσει το νομοθετικό έργο της κυβέρνησης.

Το σημερινό πρόγραμμα του Πρωθυπουργού, σε συνέχεια του ταξιδιού του στην Τουρκία και ακολούθως στην πυρόπληκτη Ηλεία, περιελάμβανε την πρωινή σύσκεψη τύπου «πρωινού καφέ» με συνεργάτες και κάποιους υπουργούς, μια επίσκεψη στις ολυμπιακές εγκαταστάσεις στο Φάληρο, στο Ελληνικό και στο Αττικό Αλσος, μια άλλη σύσκεψη με τον επικεφαλής του Brookings Institution κ. Στρόουμπ Τάλμποτ και τον υφυπουργό Παιδείας κ. Ι. Πανάρετο και μια νέα συνεδρίαση του άτυπου Υπουργικού Συμβουλίου το απόγευμα στο Μαξίμου.

Πριν από την ορκωμοσία των βουλευτών την Τετάρτη έχει προγραμματιστεί η συνεδρίαση της νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠαΣοΚ, στην οποία ο κ. Παπανδρέου αναμένεται ότι θα περιγράψει συνοπτικά τους στόχους της κυβέρνησής του και τον τρόπο με τον οποίο θα υλοποιήσει τις δεσμεύσεις του για την αναβάθμιση του Κοινοβουλίου. Σήμερα εξάλλου πραγματοποιείται η ψηφοφορία για τον Γραμματέα τής ΚΟ με υποψήφιο τον κ. Χρ. Παπουτσή.

Παράλληλα συνεχίζεται η προετοιμασία για τα πρώτα νομοσχέδια που θα καταθέσει η νέα κυβέρνηση, τα οποία πάντως δεν θα πρέπει να αναμένονται πριν από τις αρχές Νοεμβρίου. Ενα από αυτά θα είναι το νομοσχέδιο για την αλλαγή του εκλογικού νόμου. Οι υπάρχουσες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο βασικός κορμός έχει ήδη ετοιμαστεί και πως ένα σύνολο 170-180 εδρών θα εκλέγονται σε μονοεδρικές περιφέρειες. Με βάση τις ίδιες πληροφορίες, η β’ εκλογική περιφέρεια Αττικής θα κατατμηθεί σε 27 ή 28 μονοεδρικές περιφέρειες με ομαδοποιήσεις δήμων και κοινοτήτων που θα εκλέγουν τον δικό τους βουλευτή. Κατά συνέπεια και με βάση τις ίδιες πληροφορίες, ένα σύνολο περίπου 120 βουλευτών θα εκλέγεται με λίστα στην επικράτεια. Θα εξακολουθεί όμως να υπάρχει το πριμ των (πιθανότατα 40) εδρών για το πρώτο κόμμα.

Την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου προέταξε στη χθεσινή επίσημη πρώτη εμφάνισή του και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Γ. Πεταλωτής και περιέγραψε τους τέσσερις βασικούς άξονες γύρω από τους οποίους θα κινηθεί η προσπάθεια της κυβέρνησης:

_ Ανατροπή των παθογενειών στη δημόσια διοίκηση και στο κράτος, μεταξύ άλλων μέσω αναβάθμισης του ρόλου της Βουλής και δημιουργίας ενός νέου πολιτικού θεσμικού πλαισίου.

_ Πλήρης και ουσιαστική αναβάθμιση των δημοσίων αγαθών της Υγείας, της Παιδείας και της κοινωνικής πρόνοιας.

_ Προσπάθεια της κυβέρνησης να βγει η χώρα από την απομόνωση και να αποκτήσει τη θέση που της αξίζει στο ευρωπαϊκό και στο παγκόσμιο γίγνεσθαι.

_ Νέο μοντέλο κυβερνητικής δράσης με κύριο χαρακτηριστικό την «πολλή δουλειά».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk