Αλλαγές στο κράτος μέσα σε έξι μήνες

Με ανοικτούς διαγωνισμούς θα καλυφθούν και οι θέσεις των διοικητών των ΔΕΚΟ και των συμβούλων των υπουργείων

Αλλαγές στο κράτος μέσα σε έξι μήνες | tovima.gr

Μεταξύ 8.000-10.000 υπολογίζονται οι αιτήσεις των ενδιαφερομένων για τις θέσεις των γενικών και των ειδικών γραμματέων. Σήμερα λήγει η προθεσμία και στο Γραφείο Πρωθυπουργού θα πρέπει να σηκώσουν τα μανίκια και για αυτό το θέμα, καθώς οι χιλιάδες ηλεκτρονικές αιτήσεις έχουν γίνει για την κάλυψη μόλις 88 θέσεων και θα χρειαστεί να γίνει μεγάλο ξεκαθάρισμα. Με διαγωνισμό (διεθνή όπου υπάρχει η δυνατότητα) θα καλυφθούν και οι θέσεις των διοικητών των ΔΕΚΟ. Σε όσες επιχειρήσεις είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο θα ισχύσουν οι αρχές της εταιρικής διακυβέρνησης. Ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου ζήτησε, κατά το χθεσινό άτυπο Υπουργικό Συμβούλιο, να γίνει καταγραφή των θέσεων προς πλήρωση στις ΔΕΚΟ ώστε να γνωρίζουν οι αρμόδιοι υπουργοί ποιες από αυτές μπορούν να καλυφθούν με διαγωνισμό και ποιες εμπίπτουν στην αρμοδιότητα των διοικητικών συμβουλίων.

Στη διάθεση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος και του υπουργείου Οικονομικών (που είναι ο μέτοχος) βρίσκεται η παραίτηση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ κ. Π. Αθανασόπουλου, ο οποίος θα παραμείνει στη θέση του έως ότου ολοκληρωθούν οι διαδικασίες που προβλέπονται από τις αρχές της εταιρικής διακυβέρνησης, δηλαδή με ενημέρωση και συνεδριάσεις των διοικητικών συμβουλίων και έκτακτες γενικές συνελεύσεις των μετόχων.

Ως σήμερα έχουν θέσει τις παραιτήσεις τους στη διάθεση του υπουργού Οικονομικών ο διοικητής της ΑΤΕ κ. Δ. Μηλιάκος και ο πρόεδρος του ΟΠΑΠ κ. Χρ. Χατζηεμμανουήλ.

Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τη διαδικασία επιλογής των ειδικών και των γενικών γραμματέων μέσω της υποβολής βιογραφικών στο Internet ως μείζονα διαρθρωτική αλλαγή, η οποία θα οδηγήσει στην αποδέσμευση του κράτους από το κόμμα. Οι σύμβουλοι του κ. Παπανδρέου εκτιμούν μάλιστα ότι αν εφαρμοστεί το σχέδιο που έχουν εκπονήσει, μέσα στους επόμενους έξι μήνες δεν θα μείνει τίποτα ίδιο στο κράτος. «Η Ελλάδα πρέπει επιτέλους να γίνει Ευρώπη» λένε. Αναγνωρίζουν ότι θα υπάρξουν δυσκολίες στο να γίνουν αποδεκτές αυτές οι πρωτοβουλίες για τη στελέχωση θέσεων που είναι κυρίως πολιτικές και παραδέχονται ότι είναι πιθανόν να γίνουν λάθη σε αυτή την πρώτη εφαρμογή του νέου τρόπου επιλογής εκείνων που θα αναλάβουν κρατικές θέσεις ευθύνης, αλλά δηλώνουν αποφασισμένοι να προχωρήσουν μέχρι τέλους. Ταυτοχρόνως στέλνουν το μήνυμα μέσω των συνομιλητών τους ότι αισθάνονται ισχυροί να διεκπεραιώσουν το σχέδιο για την αναμόρφωση του κράτους και την εμπέδωση της ισοπολιτείας.

Με ανάλογη διαδικασία αναμένεται ότι θα επιλεγούν οι σύμβουλοι των υπουργών και οι σύμβουλοι Τύπου σε αρκετά υπουργεία. Hδη το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι προκήρυξε διαγωνισμό για τις θέσεις των συμβούλων. Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Μ. Χρυσοχοΐδης σκέπτεται να ξεκινήσει έναν εσωτερικό διαγωνισμό στην ΕΛ.ΑΣ. για τη θέση του υπευθύνου Τύπου. Χθες ο υπουργός Εσωτερικών κ. Ι. Ραγκούσης είπε στο προεδρείο της ΑΔΕΔΥ ότι σκοπεύει να καλύψει τις θέσεις των μετακλητών υπαλλήλων με διαγωνισμό που θα προκηρύξει για τους υπαλλήλους της Δημόσιας Διοίκησης. Επίσης το υπουργείο Περιβάλλοντος ανακοίνωσε ότι στους οργανισμούς και στις επιχειρήσεις που θα εποπτεύει θα ισχύσουν οι αρχές της εταιρικής διακυβέρνησης, δηλαδή οι όποιες αλλαγές θα γίνουν έπειτα από τη σύγκληση των διοικητικών συμβουλίων και τις έκτακτες γενικές συνελεύσεις.

Πάντως εγείρονται ερωτήματα από διάφορες πλευρές για τη διαφάνεια της διαδικασίας που ακολουθείται για τους γενικούς και τους ειδικούς γραμματείς καθώς δεν είναι γνωστή ούτε η σύνθεση της επιτροπής που θα κάνει την αξιολόγηση των βιογραφικών ούτε με ποιον τρόπο θα είναι ελέγξιμα τα αποτελέσματα από τους ενδιαφερομένους. Επιπροσθέτως, επισημαίνουν ορισμένοι, επειδή οι θέσεις αυτές είναι πολιτικές _ και όχι απλώς «καλές δουλειές» όπως δηλώνουν ορισμένοι από αυτούς που κατέθεσαν το βιογραφικό τους _ θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη και η αποδοχή του κυβερνητικού προγράμματος του ΠαΣοΚ από αυτούς που θα επιλεγούν. Η ΑΔΕΔΥ έχει ήδη θέσει στο τραπέζι των συνομιλιών ερωτήματα για τον τρόπο επιλογής, τα κριτήρια και τη στελέχωση των επιτροπών αξιολόγησης σε ό,τι αφορά τις περιπτώσεις των διοικητών και των προέδρων των δημοσίων οργανισμών.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk