Με το ζόρι «εγγυητής»

Ο πρώην Γραμματέας δεν είναι κανένας τυχάρπαστος. Ξέρει από μηχανισμούς και αναμετρήσεις. Το πρόβλημα είναι ότι αυτή τη φορά δεν του βγήκε το σχέδιο

Με το ζόρι «εγγυητής» | tovima.gr

Ο κ. Ευ. Μεϊμαράκης είναι ταραγμένος. Θεωρεί ότι το κόμμα πνίγεται, οπότε αναλαμβάνει ρόλο ναυαγοσώστη. Αρχικά παρουσιάστηκε ως υποψήφιος πρόεδρος, κατόπιν διεκδίκησε ρόλο ρυθμιστή και στο τέλος παραδέχθηκε ότι ουδείς ενδιαφέρεται για την περίπτωσή του (αυτό το τελευταίο το διετύπωσε στο δελτίο του Αntenna ελαφρώς αγοραία ώστε να γίνει κατανοητό: «Χέστηκε ο κόσμος αν θα είμαι υποψήφιος»). Προτού καλά καλά καταμετρηθούν τα ποσοστά της εκλογικής ήττας, μπήκε μπροστά ένας μηχανισμός από φίλους, θαυμαστές, συντρόφους απανταχού της επικρατείας. Κινήθηκε μια διαδικασία, εν αγνοία του φυσικά. Αυτοί οι φίλοι, θαυμαστές και σύντροφοι μάζεψαν 800 υπογραφές υπέρ της υποψηφιότητας του τέως υπουργού Αμυνας. Κατά τη συνήθη τακτική ακολούθησε το ντριν ντριν σε δημοσιογράφους, πάντοτε εν αγνοία τού προς στιγμήν υποψηφίου. Γράφτηκε λοιπόν ότι «από τον χώρο της κομματικής νεολαίας, την τοπική αυτοδιοίκηση και τις συνδικαλιστικές οργανώσεις» έχουν αρχίσει τη συλλογή υπογραφών. Ο ίδιος, ως άλλη Τραβιάτε με κι ας κλαίω, εμφανίστηκε απρόθυμος. Να θυμίσουμε ότι χρειάζονται μόνο πενήντα υπογραφές για να προταθεί κάποιος ως υποψήφιος. Η οχτακοσάρα εξελήφθη ως επίδειξη δύναμης (στην πραγματικότητα ένα 15% του εκλεκτορικού σώματος).

Ο κ. Μεϊμαράκης δοκίμασε να κάνει μια βουτιά στα βαθιά. Ξεκίνησε τα ραντεβού με τους φερόμενους ως υποψηφίους και με ιστορικά στελέχη. Αλήθεια, με ποια ιδιότητα άρχισε να συναντάται και γιατί έπρεπε να κουβαλά μαζί του τις κάμερες; Την περασμένη εβδομάδα πολλοί συναντήθηκαν με πολλούς, αρκετοί είδαν όλους τους δυνητικούς υποψηφίους, κάποιοι ζήτησαν τα φώτα των γερόντων της παράταξης. Ο κ. Μεϊμαράκης ήταν ο μόνος που κοινοποίησε το πρόγραμμά του και επιχείρησε να αναλάβει ξεχωριστό, θεσμικό ρόλο. Δεν το έκανε ο κ. Ελ. Ζαγορίτης, ο οποίος το δικαιούται, ούτε άλλο στέλεχος της ίδιας βαρύτητας _ υπάρχουν κι άλλα βαριά πεπόνια, δεν είναι μόνος του ο κ. Μεϊμαράκης. Απεδείχθη ότι στην αναμπουμπούλα δεν είναι εύκολο να αναλάβει κάποιος τον ρόλο του ρυθμιστή. Ο κ. Μεϊμαράκης αποκρούστηκε από τον πορτιέρη του κ. Αντώνη Σαμαρά. Δεν κρίθηκε ικανός ως ισορροπιστής με την υποψία ότι δουλεύει υπέρ μιας υποψηφιότητας. Τούτο είναι μέρος των φημολογιών. Ετσι αν υπάρχει μια ένσταση που να ευσταθεί για την κινητικότητα του κ. Μεϊμαράκη είναι ότι το Καταστατικό, το περίφημο, αυτό που ο ίδιος υπερασπίζεται, δεν προβλέπει ρόλο εγγυητή, ισορροπιστή, μεσάζοντα ή όπως αλλιώς μπορεί να χαρακτηριστεί εκείνος που παίρνει πρωτοβουλίες. Ακόμη κι αν οι πρωτοβουλίες εκπορεύονται από αγνή αγάπη υπέρ της παράταξης είναι πέραν της τυπικής διαδικασίας.

Τα προσωπικά σχέδια του κ. Μεϊμαράκη ακυρώθηκαν από μόνα τους (ίσως να τα ακύρωσε ο ίδιος, ίσως να μην υπήρξαν ποτέ). Στη συνέχεια ζήτησε να γίνουν διαβουλεύσεις, να συμφωνηθούν οι διαδικασίες ώστε να υπάρξει αδιάβλητο και ενότητα. Αίφνης ο κ. Μεϊμαράκης έγινε ο Φάντης Μπαστούνι των μίντια κάνοντας ολημερίς δηλώσεις: Αγωνίζεται για τη φανέλα, δεν τον ενδιαφέρουν τα αξιώματα, θέλει να διαφυλάξει την ενότητα της παράταξης. Υπάρχει κάποιος στη Νέα Δημοκρατία _ από αυτούς που έμειναν _ που να μην ενδιαφέρεται για τη φανέλα ή το μέλλον του κόμματος; Ο πρώην Γραμματέας δεν είναι κανένας τυχάρπαστος. Την εσωκομματική δολοπλοκία την έχει σπουδάσει, ξέρει από μηχανισμούς και αναμετρήσεις. Το πρόβλημα είναι ότι αυτή τη φορά δεν του βγήκε το σχέδιο. Ετσι αποτραβήχτηκε από τις διαδικασίες. Είναι πιθανόν να απόσχει γενικώς από την εκλογή του νέου προέδρου με πρόσχημα ότι οι διαδικασίες είναι κατώτερες των περιστάσεων.

Δεν θα επιχειρήσουμε το λογοπαίγνιο, αν δηλαδή το ιστορικό στέλεχος ήταν κατώτερο των περιστάσεων. Τίποτε δεν είναι δεδομένο ούτε μπορεί να κριθεί εν θερμώ η συμβολή καθενός στην έξοδο από την κρίση ή η βύθιση σε αυτήν. Η Νέα Δημοκρατία περνά «Συνεχόμενους πνιγμούς» και είναι αδιανόητο τα πιστά στελέχη να επιχειρούν πατητές. Ως τι άλλο μπορεί να εκληφθεί η μετατροπή μιας αναμέτρησης σε τηλεοπτικό θέαμα; Σε μια συζήτηση χωρίς πολιτικά ερείσματα ο κ. Μεϊμαράκης εμφανίζεται ως ναυαγοσώστης αλλά λειτουργεί ως κομματοπνίχτης.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk