Τρεις δεσμεύσεις για τις συντάξεις

Περισσότερα χρήματα για όσους έχουν διαδοχική ασφάλιση, χορηγήσεις εντός τριών μηνών από την υποβολή της αίτησης και υλοποίηση του προεκλογικού προγράμματος του ΠαΣοΚ υπόσχεται ο νέος υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης

Τρεις δεσμεύσεις για τις συντάξεις | tovima.gr

Αυξημένες συντάξεις σε όσους ασφαλίζονται σε περισσότερα του ενός Ταμεία (διαδοχική ασφάλιση), χορήγηση των συντάξεων εντός τριών μηνών από την υποβολή της αίτησης και εφαρμογή του προεκλογικού προγράμματος του ΠαΣοΚ.

Τις τρεις αυτές δεσμεύσεις επανέλαβαν χθες ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Ανδρ. Λοβέρδος και ο υφυπουργός κ. Γ. Κουτρουμάνης, υπογραμμίζοντας ότι αποτελούν τις βασικές προτεραιότητές τους για το επόμενο διάστημα.

«Τα θέματα αυτά, μαζί με τη διασφάλιση της απρόσκοπτης καταβολής των συντάξεων ως το τέλος του έτους, είναι το πρώτο μας μέλημα», τόνισε χαρακτηριστικά ο νέος υπουργός, υπογραμμίζοντας ότι «είναι απαράδεκτη η οικονομική κατάσταση στην οποία παρέδωσε τα ασφαλιστικά ταμεία η Νέα Δημοκρατία».

Μόνο το ΙΚΑ χρειάζεται έκτακτη χρηματοδότηση ύψους 300 εκατ. ευρώ τον μήνα για να καταβάλει τις συντάξεις ως το τέλος του έτους, ενώ ο ΟΑΕΕ αναζητεί μηνιαίως 120 εκατ. ευρώ. Οι δύο υπουργοί έχουν ήδη έλθει σε επαφή με τον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου προκειμένου να διασφαλίσουν την απαραίτητη χρηματοδότηση για την απρόσκοπτη καταβολή των συντάξεων.

Σε ό,τι αφορά το χρονοδιάγραμμα των αλλαγών στο Ασφαλιστικό, στο εργασιακό και στην πολιτική που θα ακολουθηθεί στον συγκεκριμένο τομέα, η νέα ηγεσία του υπουργείου τόνισε πως όλα αυτά θα περιγραφούν αναλυτικά στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, το ερχόμενο Σαββατοκύριακο. Στο πλαίσιο ωστόσο της προετοιμασίας των προγραμματικών δηλώσεων ξεκινούν από σήμερα επαφές με τους παραγωγικούς φορείς. Οι κκ. Λοβέρδος και Κουτρουμάνης θα συναντηθούν σήμερα διαδοχικά με τα προεδρεία της ΓΣΕΕ, της ΓΣΕΒΕΕ (επαγγελματοβιοτέχνες) και του ΣΕΒ.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο υπουργός Εργασίας σε δημοσιεύματα που αφορούν το μέλλον της νομοθετικής παρέμβασης της Νέας Δημοκρατίας στο Ασφαλιστικό, που έχει επικρατήσει ως «νόμος Πετραλιά». «Μας δεσμεύει ό,τι υπάρχει στο προεκλογικό μας πρόγραμμα» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λοβέρδος, αποφεύγοντας οποιαδήποτε άλλη διευκρίνιση και παραπέμποντας για περαιτέρω ενημέρωση μετά τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης.

Αναλυτικά, στο πρόγραμμα του ΠαΣοΚ αναφέρονται τα εξής: κατάργηση των διατάξεων που ψηφίστηκαν από την κυβέρνηση της ΝΔ και προβλέπουν την αύξηση των ορίων ηλικίας και τη μείωση των συντάξεων. Αλλαγές στον ασφαλιστικό νόμο για τις ενοποιήσεις των Ταμείων, με στόχο την αντιμετώπιση των προβλημάτων και των νέων αδικιών που έχουν δημιουργηθεί. Ενοποιήσεις Ταμείων έπειτα από μελέτες, με μια λογική για την ασφάλιση που οδηγεί σε Ταμεία λειτουργικά σύγχρονα και οικονομικά βιώσιμα. Βελτίωση του καθεστώτος διαδοχικής ασφάλισης με αλλαγή των διαδικασιών απονομής των συντάξεων και του τρόπου υπολογισμού τους.

Αργά το απόγευμα, η πρώην υπουργός κυρία Φάνη Πάλλη-Πετραλιά εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία εκφράζει την αντίθεσή της με οποιαδήποτε αλλαγή στον ασφαλιστικό νόμο που φέρει την υπογραφή της, επισημαίνοντας ότι κάτι τέτοιο θα φέρει σε οικονομικό αδιέξοδο πολλά ασφαλιστικά ταμεία. Ταυτοχρόνως, επισημαίνει ότι υπάρχουν έτοιμες νομοθετικές διατάξεις προς ψήφιση, «εφόσον η κυβέρνηση θέλει να συμβάλει στη βελτίωση του Ασφαλιστικού».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Μυστικά και ψέματα Οι περισσότεροι θα περάσουν τις ημέρες και νύχτες των Χριστουγέννων στην Αθήνα με παρουσίες σε διακριτικά ιδιωτικά δείπνα αλλά... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk