Στο τραπέζι με τους Κινέζους

Αρχίζει άμεσα διάλογος της κυβέρνησης με την PCT Cosco για την υλοποίηση της συμφωνίας παραχώρησης των προβλητών ΙΙ και ΙΙΙ του ΟΛΠ

Στο τραπέζι με τους Κινέζους | tovima.gr

Την έναρξη άμεσα του διαλόγου με την PCT Cosco για τα ζητήματα που συνδέονται με την υλοποίηση της παραχώρησης των προβλητών ΙΙ και ΙΙΙ ανακοίνωσε χθες η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κυρία Λούκα Κατσέλη, τονίζοντας ότι «η ελληνική κυβέρνηση στηρίζει την ανάπτυξη των λιμενικών υποδομών της χώρας σε συνεργασία με ξένους επενδυτές εφόσον το όφελος είναι αμοιβαίο», βάζοντας έτσι οριστικά τέλος στα ερωτήματα για το ποια είναι η θέση της κυβέρνησης για την εν λόγω παραχώρηση.

Η κυρία Κατσέλη πρόσθεσε ότι τα αποτελέσματα του διαλόγου αυτού θα ισχύσουν αναδρομικά από την 1η Οκτωβρίου του 2009, ενώ συμπλήρωσε ότι παράλληλα με τον δικό της διάλογο θα βρίσκεται σε εξέλιξη και άλλος ένας διάλογος, μεταξύ της PCT και του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς, με αντικείμενο τη λειτουργία των προβλητών Ι και ΙΙ.

«Στη συζήτηση αυτή

_ είπε _ οι εργαζόμενοι θα συμμετέχουν ενεργά. Η συμφωνία που θα προκύψει από τη συζήτηση αυτή θα συνδέεται άμεσα με την ανάπτυξη της προβλήτας Ι που παραμένει υπό τον έλεγχο του ΟΛΠ και θα τεθεί υπό την έγκριση των αρμοδίων αρχών και συγκεκριμένα της Επιτροπής Ανταγωνισμού».

Κύκλοι που πρόσκεινται στην PCT Cosco εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τις τοποθετήσεις της κυρίας Κατσέλη, δηλώνοντας ταυτοχρόνως έτοιμοι να συμμετέχουν ενεργά στον διάλογο που προήγγειλε η κυρία υπουργός, επισημαίνοντας συγχρόνως ότι η κινεζική κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει προς την ελληνική κυβέρνηση ότι αναμένει την πλήρη εφαρμογή του νόμου που προβλέπει την ενεργοποίηση της σύμβασης παραχώρησης.

Λίγο νωρίτερα των ανακοινώσεών της, η κυρία Κατσέλη είχε μια μεγάλη σε διάρκεια συνάντηση με τον πρόεδρο και τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΟΛΠ ΑΕ, κκ. Δ. Μπεχράκη και Ν. Αναστασόπουλο, αντιστοίχως, από τους οποίους και ενημερώθηκε για τα προβλήματα που καταγράφονται στο εμπορικό λιμάνι εξαιτίας των συνεχιζόμενων απεργιακών κινητοποιήσεων των λιμενεργατών.

Οι λιμενεργάτες ωστόσο _ και παρά το γεγονός πως η κυρία Κατσέλη έχει εκδηλώσει ήδη την πρόθεσή της για τη διεξαγωγή ενός ανοικτού διαλόγου _ δηλώνουν έτοιμοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους στο εμπορικό λιμάνι, έως ότου, όπως δηλώνουν, να υλοποιήσει η κυβέρνηση τις προεκλογικές της δεσμεύσεις για το πάγωμα της διαδικασίας εισόδου της Cosco στο τέρμιναλ και για την εκ νέου συζήτηση όσον αφορά την αναγκαιότητα της παραχώρησης. Δηλώνουν μάλιστα ότι δεν προτίθενται να υποχωρήσουν και πως θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους.

Την ίδια ώρα που οι λιμενεργάτες εμφανίζονται να μην είναι έτοιμοι να καθήσουν στο τραπέζι του διαλόγου, οι παραγωγικές τάξεις δηλώνουν ότι το εισαγωγικό και εξαγωγικό εμπόριο βρίσκονται πλέον στο κόκκινο και απαιτείται να αναληφθούν άμεσα πρωτοβουλίες, ώστε να ξεπεραστεί η κρίση και να επανέλθει το λιμάνι σε κανονικούς ρυθμούς εργασιών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο διευθύνων σύμβουλος της ΟΛΠ ΑΕ, περίπου 7.000 εμπορευματοκιβώτια έχουν εκτραπεί από τον Πειραιά σε γειτονικά λιμάνια του εσωτερικού και του εξωτερικού. Συγκεκριμένα, τα πλοία περνούν αλλά δεν σταματούν στον Πειραιά και καταλήγουν σε λιμάνια της Τουρκίας και της Ιταλίας, αλλά και σε άλλα ελληνικά λιμάνια, όπως αυτά του Αστακού, αλλά και της Ελευσίνας. Τέλος, εντός των εγκαταστάσεων του εμπορικού λιμένα συνεχίζουν να παραμένουν «εγκλωβισμένα» 5.500 εμπορευματοκιβώτια για τα οποία δεν υπάρχει η δυνατότητα ούτε να εξαχθούν ούτε και να εισαχθούν.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk