ΒΟΡΕΙΑ ΚΟΡΕΑ

Ο παράδεισος της καταπίεσης

Ως το τελευταίο οχυρό του ολοκληρωτισμού του 20ού αιώνα η Πιονγκγιάνγκ είδε πλήθος πολυδάπανες επιδείξεις με πυροτεχνήματα αλλά καμία τόσο αξιοθαύμαστη όσο εκείνη που φώτισε τους ουρανούς την περασμένη άνοιξη. «Ηταν το πιο όμορφο πράγμα που έχω δει» είπε ο καλλιτέχνης Κιμ Σου Χι. «Τα χρώματα ήταν υπέροχα- τα πυροτεχνήματα στη γέφυρα έμοιαζαν σαν καταρράκτες από φωτιά». Αλλά τίποτε στην επίδειξη δεν ήταν πιο εντυπωσιακό από την ταυτότητα του άνδρα που ευθυνόταν για αυτήν: του νεότερου υιού του «Αγαπημένου Ηγέτη». Δεν υπήρξε επίσημη ανακοίνωση, αλλά η ελίτ της Πιονγκγιάνγκ γνωρίζει ότι η επίδειξη ήταν έργο του άνδρα που έχει γίνει γνωστός ως ο «Νεαρός Στρατηγός». Πριν από έναν χρόνο ελάχιστοι πολίτες της Βόρειας Κορέας τον είχαν ακουστά- τώρα το όνομά του είναι ευρέως γνωστό: Κιμ Γιονγκ Ουν, ο 26χρονος υιός του Κιμ Γιονγκ Ιλ, ο οποίος φέρεται να είναι ο πιθανότερος διάδοχος του πατέρα του στη μοναδική κληρονομική κομμουνιστική δικτατορία του κόσμου. Η Βόρεια Κορέα αυτοπαρουσιάζεται ως ένα αναλλοίωτο μέρος, ένας παράδεισος της σοσιαλιστικής εργατικής τάξης, όπου τα αινίγματα της άριστης διακυβέρνησης έχουν λυθεί από τον κ. Κιμ και τον εκλιπόντα πατέρα του και ιδρυτή της χώρας, τον «Μεγάλο Ηγέτη» Κιμ Ιλ Σουνγκ.

Ωστόσο η Βόρεια Κορέα δεν παύει να είναι ένας τόπος εντάσεων. Οι Βορειοκορεάτες συνήθως είναι οι τελευταίοι που μαθαίνουν τι συμβαίνει στα πολιτικά παρασκήνια της χώρας τους. Μετά τα πυροτεχνήματα τον περασμένο Απρίλιο το ντεμπούτο του νεαρού κ. Κιμ δείχνει να καθυστερεί καθώς ο πατέρας του ανάρρωσε από το εγκεφαλικό επεισόδιο που λέγεται ότι υπέστη πέρυσι. Τα τελευταία 15 χρόνια η Βόρεια Κορέα παραμένει η ίδια: μια αναχρονιστική, οικονομικά, πολιτικά και πνευματικά χρεοκοπημένη χώρα, η οποία, σύμφωνα με όλες τις συμβατικές θεωρίες, θα έπρεπε να έχει καταρρεύσει υπό το βάρος των εσωτερικών αντιθέσεών της. Επιφανειακά η Πιονγκγιάνγκ είναι μια εντυπωσιακή και ευχάριστη πόλη, αλλά η καθαριότητα, η τάξη και η μεγαλοπρέπεια είναι αποτέλεσμα της καταπίεσης εκεί που χτυπά η καρδιά της Βόρειας Κορέας. Εκατοντάδες επιβάτες περιμένουν στην ουρά στις στάσεις των λεωφορείων, χιλιάδες χρησιμοποιούν ποδήλατα και δεκάδες χιλιάδες πάνε με τα πόδια στις δουλειές τους σε μια πόλη όπου οι δρόμοι είναι σχεδόν άδειοι από αυτοκίνητα. Αυτός είναι ο λόγος που η ατμόσφαιρα στην Πιονγκγιάνγκ είναι τόσο καθαρή και βλέπεις τα αστέριαη βιομηχανία έχει σχεδόν σταματήσει, υπάρχει έλλειψη καυσίμων και η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος δεν αρκεί για τον φωτισμό των δρόμων. Αυτή είναι η χώρα που ο 67χρονος Κιμ Γιονγκ Ιλ θα πρέπει αργά ή γρήγορα να παραδώσει σε κάποιον άλλον. Στις αρχές του χρόνου στους κύκλους των ελίτ της χώρας κυκλοφορούσαν ύμνοι που εγκωμίαζαν τον Κιμ Γιονγκ Ουν, αλλά προσφάτως, σύμφωνα με έγγραφα που διέρρευσαν στη Νότια Κορέα, απαγορεύθηκε η αναφορά του ονόματός του. Ο λόγος αυτής της απότομης αλλαγής παραμένει άγνωστος. Ισως θεωρήθηκε ακατάλληλος για το αξίωμα. Ισως με την ανάρρωση του πατέρα του το θέμα της διαδοχής έπαψε να αποτελεί ζήτημα προτεραιότητας. Ισως ο Κιμ Γιονγκ Ιλ επέλεξε να μην αναθέσει σε κάποιον που αγαπά ένα τόσο δύσκολο και πιθανώς ολέθριο έργο: τη συνέχιση 60 χρόνων ψεμάτων και αντιθέσεων.

Οι ένοπλες δυνάμεις της Βόρειας Κορέας έχουν τη δυνατότητα να διεξαγάγουν 13 είδη επιθέσεων με ιούς και βακτήρια, ανακοίνωσε προσφάτως η κυβέρνηση της Νότιας Κορέας. Επιπλέον ο υπουργός Αμυνας της χώρας Κιμ Τάε Γιουνγκ δήλωσε ότι, σύμφωνα με εκτιμήσεις, η Βόρεια Κορέα διαθέτει 5.000 τόνους χημικών όπλων, μεταξύ αυτών αέριο μουστάρδας, φωσγένιο και αέριο σαρίν. Το βιολογικό της οπλοστάσιο περιλαμβάνει χολέρα, κίτρινο πυρετό, ευλογιά, τύφο, τυφοειδή πυρετό και δυσεντερία. Ωστόσο, παρά την ανησυχητική εκτίμηση, ο νοτιοκορεάτης υπουργός δήλωσε ότι οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας του έχουν την ικανότητα της προληπτικής καταστροφής περίπου εκατό τοποθεσιών που πιστεύεται ότι συνδέονται με το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας σε περίπτωση επαπειλούμενης επίθεσης.

© Τhe Τimes, 2009

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk