ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Ελληνες και ξένοι

Να πούμε ότι είναι θετική διαπίστωση; Ναι και όχι. Το αριθμητικό άνοιγμα ανάμεσα στους υπερέχοντες ξένους και στους λιγότερους ημεδαπούς ποδοσφαιριστές δεν αυξήθηκε. Παραμένει, περίπου, στα περυσινά επίπεδα. Με τη σημερινή κατάσταση κάτι είναι κι αυτό. Η επεξεργασία και η ανάλυση των στοιχείων που αφορούν τη σύνθεση των 16 ομάδων της «μεγάλης κατηγορίας» σε μια τυχαία αγωνιστική ημέρα (20.9.2009) οδηγούν σε παρόμοια εικόνα με αυτή του 2008. Στις 10.12.2008, σε στρογγυλοποιημένους αριθμούς, οι ξένοι κάλυπταν το 59% των θέσεων τη συγκεκριμένη ημέρα και οι Ελληνες το 31%.

Ελληνες και ξένοι | tovima.gr

Να πούμε ότι είναι θετική διαπίστωση; Ναι και όχι. Το αριθμητικό άνοιγμα ανάμεσα στους υπερέχοντες ξένους και στους λιγότερους ημεδαπούς ποδοσφαιριστές δεν αυξήθηκε. Παραμένει, περίπου, στα περυσινά επίπεδα. Με τη σημερινή κατάσταση κάτι είναι κι αυτό. Η επεξεργασία και η ανάλυση των στοιχείων που αφορούν τη σύνθεση των 16 ομάδων της «μεγάλης κατηγορίας» σε μια τυχαία αγωνιστική ημέρα (20.9.2009) οδηγούν σε παρόμοια εικόνα με αυτή του 2008. Στις 10.12.2008, σε στρογγυλοποιημένους αριθμούς, οι ξένοι κάλυπταν το 59% των θέσεων τη συγκεκριμένη ημέρα και οι Ελληνες το 31%. Σαφώς στοιχείο αφελληνισμού. Ετσι, σε μια από τις πρώτες ημέρες της νέας περιόδου η διαφορά είναι, πάλι, 60% για τους ξένους και 40% για τους Ελληνες. Αραγε το μη χείρον βέλτιστον; (Αγωνίστηκαν περίπου 140 ξένοι και 90 Ελληνες.)

***
Να μερικά πρόσθετα σημειολογικά στοιχεία-αριθμοί. Σε δυάδα ομάδων η συνήθης αναλογία ξένων – Ελλήνων ήταν- πριν από λίγο καιρό και ασφαλώς δεν θα υπάρξουν θεαματικές, στο μέλλον, διαφοροποιήσεις- 14 προς 8. Η αναλογία διαφοροποιείται με τις αλλαγές που ακολουθούν στον αγώνα, σε μικρή όμως κλίμακα. Ακόμη ο Αρης και η ΑΕΚ άρχισαν τον αγώνα με 10 παίκτες ξένους… Ο Αστέρας με 9, με 8 η Λάρισα και ο Πανθρακικός. Επτά Ελληνες στα Γιάννινα, ΠΑΟ και Πανιώνιος με 6, Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ με πέντε. Από τους 8 αγώνες του διημέρου, σε τέσσερις η αναλογία ήταν 14 ξένοι και 8 Ελληνες. Σε δύο αγώνες 15-7 και σε άλλους δύο 13-9.

***
Αντιγράφουμε από «Το Βήμα της Κυριακής» (20/9) στο ένθετο, και τόσο σημαντικό, για την «Ανάπτυξη» με στοιχεία της ΙCΑΡ και με τον πίνακα των 500 επιχειρήσεων της χώρας κατά σειρά κερδοφορίας το 2008. (Κανένα σχόλιο λόγω «οικονομικής» αναρμοδιότητας.) Στην κορυφή του πίνακα και μακράν της δεύτερης θέσης ο ΟΠΑΠ με κέρδη 1 δισ. και 50 εκατ. ευρώ. Η ΠΑΕ Ολυμπιακός στην 72η θέση με κέρδη 36 εκατ. ευρώ, η ΠΑΕ ΑΕΚ στη 255η θέση με 10,5 εκατ. ευρώ, η ΠΑΕ ΠΑΟΚ στην 439η θέση με 6 εκατ. ευρώ και ο Αρης στην 500ή με 5 εκατ. ευρώ. Οι αριθμοί είναι στρογγυλοποιημένοι. ***
Ειλικρινά δεν είναι στις προθέσεις της στήλης η συνέχιση της αλληλογραφίας με την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή ως προς την απάντηση στο μετέωρο ερώτημα για την επίσημη ή όχι συμμετοχή της εθνικής ομάδας μπάσκετ στους Ολυμπιακούς του Ελσίνκι το 1952. Βάσει των στοιχείων που συγκέντρωσε η στήλη, η απάντηση είναι μάλλον καταφατική. Αλλά έφθασε στο δημοσιογραφικό ταχυδρομείο η αναφορά (official report) της οργανωτικής επιτροπής. Κείμενο που συντάχθηκε μέσα στην αμεσότητα των γεγονότων. Περιγράφεται όλη η διαδικασία για την επιλογή μέσω αγώνων των ομάδων που θα συμπλήρωναν την τελική 16άδα. Η ελληνική ομάδα έχασε δύο αγώνες (από την Ουγγαρία), αλλά νίκησε το Ισραήλ και αποκλείστηκε, όπως και αυτό. Καμία ένδειξη ότι οι αγώνες αυτοί ήταν εκτός των χρονικών και λειτουργικών πλαισίων της Ολυμπιάδας. Στο ίδιο κείμενο γίνεται επαινετική αναφορά στον αγώνα που έκρινε και τη θέση στη 16άδα, στη μαχητική απόδοση της ελληνικής ομάδας.

***
Αλλάνα και το «διά ταύτα». Η κατοχύρωση του ολυμπιακού χρίσματος για την ελληνική καλαθοσφαίριση. Ιστορική στιγμή. Στο τέλος της «αναφοράς» καταχωρείται ο πλήρης πίνακας των αθλητών και αθλητριών που έλαβαν μέρος στους αγώνες (ονοματεπώνυμο, χώρα, ιδιότητα και άθλημα). Παρούσα, όλη η ομάδα μπάσκετ (χωρίς κάποια παραπομπή ή αστερίσκο). Ετσι, μεταξύ άλλων, γειτονεύει ο μεγάλος δισκοβόλος Νίκος Σύλλας, στον τελευταίο αγώνα της σπουδαίας καριέρας του, με τον νεαρό καλαθοσφαιριστή Δημ. Στεφανίδη, τότε μόλις 21 ετών, ενώ ο θρυλικός Σύλλας 38. Αλλου τεκμηρίου «χρείαν έχομεν»; Η Ιστορία μπορεί να αγνοείται και να παραποιείται. Αλλά η αλήθεια βρίσκεται, αρκεί να σκάψεις βαθιά και πέραν σκοπιμοτήτων.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Αθλητισμός
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk