Αντιμέτωπος με τα ίδια προ δεκαετίας προβλήματα στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης

«Φαντάσματα» για τον κ. Χρυσοχοΐδη

ΟΛΕΣ οι δυνάμεις ασφαλείας και οι μυστικές υπηρεσίες της χώρας στα χέρια του. Ο κ. Μιχ. Χρυσοχοΐδης, ο πρώτος υπουργός Προστασίας του Πολίτη, όπως ονομάστηκε το νεοσύστατο υπουργείο του, συγκεντρώνει μια πρωτοφανή δύναμη. «Μόνον οι Ενοπλες Δυνάμεις δεν είναι υπό τις διαταγές του. Αν αποτύχει κι αυτός, δεν θα πετύχει ποτέ κανένας…» σχολίαζε κυβερνητικός παράγοντας τα πρώτα 24ωρα της θητείας της νέας κυβέρνησης για τον άνθρωπο που ανέλαβε να ανασυγκροτήσει την Ελληνική Αστυνομία, την Πυροσβεστική Υπηρεσία, το Λιμενικό Σώμα, τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και μαζί με αυτά την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών.

ΟΛΕΣ οι δυνάμεις ασφαλείας και οι μυστικές υπηρεσίες της χώρας στα χέρια του. Ο κ. Μιχ. Χρυσοχοΐδης, ο πρώτος υπουργός Προστασίας του Πολίτη, όπως ονομάστηκε το νεοσύστατο υπουργείο του, συγκεντρώνει μια πρωτοφανή δύναμη. «Μόνον οι Ενοπλες Δυνάμεις δεν είναι υπό τις διαταγές του.
Αν αποτύχει κι αυτός, δεν θα πετύχει ποτέ κανένας…» σχολίαζε κυβερνητικός παράγοντας τα πρώτα 24ωρα της θητείας της νέας κυβέρνησης για τον άνθρωπο που ανέλαβε να ανασυγκροτήσει την Ελληνική Αστυνομία, την Πυροσβεστική Υπηρεσία, το Λιμενικό Σώμα, τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και μαζί με αυτά την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών.

Oταν ο κ. Χρυσοχοΐδης είχε αναλάβει στις αρχές του 1999 τη θέση του υπουργού Δημόσιας Τάξης, η ΕΛ.ΑΣ. κλονιζόταν από το φιάσκο της οδού Νιόβης με τον θάνατο της Αμαλίας Γκινάκη, από τις λεωφορειοπειρατείες, από την έξαρση της εγκληματικότητας, από κρούσματα διαφθοράς- ακόμη και στην ηγεσία της- και βέβαια από τον μόνιμο βραχνά της τρομοκρατίας. Υπό αυτές τις συνθήκες έπρεπε να «τρέξει» και την προετοιμασία του προγράμματος ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων. Τελικά πήγαν όλα καλά.

Προχθές, όταν δέκα χρόνια μετά πέρασε ξανά το κατώφλι του Μεγάρου της λεωφόρου Κατεχάκη, από το οποίο είχαν αφαιρεθεί οι παλαιές πινακίδες εν αναμονή των νέων, ανακάλυψε- σύμφωνα με συνεργάτες του- ότι ήταν σαν μην πέρασε μια μέρα. Ξανά μπροστά του τα ίδια προβλήματα. Οσα υποτίθεται ότι είχαν «θεραπευθεί». Διάλυση του επονομαζόμενου ολυμπιακού μηχανισμού ασφαλείας, νέα και βαρύτερη έξαρση της εγκληματικότητας, αλλά ταυτόχρονα και κρούσματα βίας από αστυνομικούς. Και το «φάντασμα» της τρομοκρατίας, το οποίο είχε… ξορκίσει το καλοκαίρι του 2002 μαζί με τον τότε αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. κ. Φώτη Νασιάκο και τον εισαγγελέα κ. Ιωάννη Διώτη, πάλι μπροστά του.

Η αναδιοργάνωση της Αστυνομίας κρίνεται σε αυτές τις συνθήκες απόλυτη προτεραιότητα. Και το πρώτο βήμα είναι η εμπέδωση του χαμένου τα τελευταία χρόνια αισθήματος ασφαλείας στους πολίτες, με την εμφανή αστυνόμευση, τον αστυνομικό της γειτονιάς και γενικά την εφαρμογή του δόγματος «ο αστυνομικός κοντά στον πολίτη» που είχε εφαρμόσει με επιτυχία και την περίοδο 1999-2003. Κινητικότητα παρατηρείται ήδη και για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας. Αυτές τις ημέρες ο νέος υπουργός έχει συναντήσεις με τους κορυφαίους αξιωματικούς της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας κκ. Δ. Χωριανόπουλο, Ι. Φραγκίσκο, Δ. Δάβαλο και άλλους προκειμένου να ενημερωθεί για τα αποτελέσματα των ερευνών. Εκείνο που είναι βέβαιο είναι ότι σε λίγες ημέρες ο κ. Χρυσοχοΐδης θα αρχίσει να καλεί στις γνωστές από την προηγούμενη θητεία του βραδινές και μεταμεσονύκτιες συναντήσεις όλους τους υπευθύνους των αρμοδίων υπηρεσιών και να εξετάζει προσωπικά τους φακέλους για τις υποθέσεις των ενόπλων οργανώσεων.

Ο νέος υπουργός θα κάνει καθημερινά το δρομολόγιο λεωφόρος Κατεχάκη- λιμάνι Πειραιά, αφού πλέον στον τομέα ευθύνης του βρίσκονται και οι περίπου 8.500 άνδρες του Λιμενικού, με βασική προτεραιότητα τον τομέα της Ακτοφυλακής. Ριζικές αλλαγές θα πρέπει να αναμένονται και στη δομή της Πυροσβεστικής, η οποία, όπως έχει αναφέρει ο κ. Χρυσοχοΐδης, μαστίζεται από «πόλεμο φατριών».

Οι συνεργάτες
Διευθυντής του γραφείου του υπουργού αναλαμβάνει ο κ. Ακης Σκέρτσος, επί σειρά ετών υπεύθυνος επικοινωνίας του πολιτικού γραφείου του. Τη θέση του υπευθύνου του επιστημονικού έργου θα αναλάβει ο κ. Αθανάσιος Γκούγκλας, με σπουδές στον τομέα των πολιτικών και κοινωνικών επιστημών. Ρόλο στη χάραξη της αντιεγκληματικής πολιτικής αναμένεται να παίξουν και πανεπιστημιακοί, μεταξύ άλλων οι εγκληματολόγοι κκ. Ιωάννης Πανούσης και Βασίλης Καρύδης. Τέλος, τη θέση του υπασπιστή του θα αναλάβει ο αστυνομικός υποδιευθυντής κ. Γ. Βασιλάκης.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk