Εν μέσω άλυτων προβλημάτων από την προηγούμενη ηγεσία η προσπάθεια του κ. Γ. Παπανδρέου για έναν άλλο τρόπο λειτουργίας του κυβερνητικού σχήματος

Το νέο μοντέλο διακυβέρνησης

ΠΑΝΩ σε ωρολογιακή βόμβα και όχι σε υπουργική καρέκλα αισθάνονται ότι κάθονται οι περισσότεροι υπουργοί. Δεν είναι μόνον η αφαίρεση των σκληρών δίσκων από τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές στους οποίους υπήρχαν σημαντικά αρχεία, ούτε η απομάκρυνση εγγράφων ή επίπλων, όπως τραπέζια και καρέκλες, ακόμη και οι γλάστρες με τα φυτά. Είναι περισσότερo η σταδιακή συνειδητοποίηση της κατάστασης στην οποία βρίσκεται η χώρα, τα πολλά και άμεσα προβλήματα που πρέπει να λυθούν. «Μετά τις ευρωεκλογές η χώρα ήταν ακυβέρνητη» ομολογούν σοκαρισμένοι πολλοί υπουργοί, μεταξύ των οπoίων και οι νέοι ένοικοι των οικονομικών υπουργείων. Μέσα σε αυτό το χάος, ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου προσπαθεί να αλλάξει το μοντέλο διακυβέρνησης της χώρας, ξεκινώντας από τη λειτουργία της ίδιας της κυβέρνησης.

ΠΑΝΩ σε ωρολογιακή βόμβα και όχι σε υπουργική καρέκλα αισθάνονται ότι κάθονται οι περισσότεροι υπουργοί. Δεν είναι μόνον η αφαίρεση των σκληρών δίσκων από τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές στους οποίους
υπήρχαν σημαντικά αρχεία, ούτε η απομάκρυνση εγγράφων ή επίπλων, όπως τραπέζια και καρέκλες, ακόμη και οι γλάστρες με τα φυτά. Είναι περισσότερo η σταδιακή συνειδητοποίηση της κατάστασης στην οποία βρίσκεται η χώρα, τα πολλά και άμεσα προβλήματα που πρέπει να λυθούν. «Μετά τις ευρωεκλογές η χώρα ήταν
ακυβέρνητη» ομολογούν σοκαρισμένοι πολλοί υπουργοί, μεταξύ των οπoίων και οι νέοι ένοικοι των οικονομικών υπουργείων. Μέσα σε αυτό το χάος, ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου προσπαθεί να αλλάξει το μοντέλο διακυβέρνησης της χώρας, ξεκινώντας από τη λειτουργία της ίδιας της κυβέρνησης.

Oι συνεχείς συναντήσεις τις οποίες ξεκίνησε ο κ. Παπανδρέου από την περασμένη Πέμπτη με τους βασικούς υπουργούς της κυβέρνησης δεν είχαν μόνο τον χαρακτήρα του επείγοντος. Η σύσκεψη με τη συμμετοχή των κκ. Θ. Πάγκαλου, αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Χ. Παμπούκη, υπουργού Επικρατείας, Φ. Πετσάλνικου , ο οποίος έχει προταθεί για τη θέση του Προέδρου της Βουλής, Γ. Παπακωνσταντίνου, υπουργού Οικονομικών, Ι. Ραγκούση , υπουργού Εσωτερικών, Δ. Ρέππα, υπουργού Υποδομών, Χρ. Παπουτσή, Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου, Γ. Πεταλωτή, κυβερνητικού εκπροσώπου και Ν. Αθανασάκη, διευθυντή του γραφείου του Πρωθυπουργού, θα συγκαλείται σχεδόν καθημερινώς.

Αυτή κατά πάσα πιθανότητα θα είναι και η ομάδα του «πρωινού καφέ» στο Μέγαρο Μαξίμου, η οποία θα ενισχύεται κατά περίπτωση από τους υπουργούς των οποίων τα θέματα βρίσκονται στην επικαιρότητα, είτε λόγω συγκυρίας είτε λόγω κυβερνητικού προγραμματισμού. Στην προβολή του κυβερνητικού έργου αναμένεται ότι θα έχει λόγο και ο κ. Π. Γερουλάνος , ο νέος υπουργός Πολιτισμού, ο οποίος ήταν για αρκετά έτη υπεύθυνος του τομέα Επικοινωνίας του ΠαΣοΚ.

Ο κ. Παπανδρέου, σύμφωνα με πληροφορίες, σκοπεύει να συγκαλεί άτυπα υπουργικά συμβούλια σετακτική βάση. Μια πρώτη γεύση έλαβαν οι υπουργοί την Πέμπτη το βράδυ, όταν εκλήθησαν να τον ενημερώσουν για την κατάσταση που παραλαμβάνουν στα υπουργεία τους. Σε αυτά τα συμβούλια θα παρίστανται πάντοτε οι κκ. Πάγκαλος, Παμπούκης και Αθανασάκης. Στην πρώτη άτυπη συνεδρίαση ο Πρωθυπουργός άκουσε τις εκτιμήσεις των υπουργών του για την κατάσταση στα υπουργεία τους και ζήτησε να καταγράψουν τα προβλήματα, να τα αξιολογήσουν και έπειτα να προχωρήσουν στις εισηγήσεις τους για τις προγραμματικές δηλώσεις. Προς το παρόν δεν είναι σαφές αν θα καταργηθεί η Κυβερνητική Επιτροπή. Σε αυτή συμμετείχαν εκ του Νόμου ο Πρωθυπουργός ως πρόεδρος και οι επτά πρώτοι υπουργοί (Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Εθνικής Αμυνας, Εξωτερικών, Οικονομίας, Οικονομικών, Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Εργων, Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων) ως τακτικά μέλη. Ο κ. Κ. Καραμανλής περιόριζε έτσι το πολιτικό παιχνίδι μεταξύ συγκεκριμένων υπουργών, αποφεύγοντας τον κίνδυνο «διαρροών» από ένα όργανο που συνεδρίαζε κάθε Τρίτη και πάντα με ένα θέμα στην ατζέντα.

Στη νέα σύνθεση του Υπουργικού Συμβουλίου που ανακοίνωσε ο κ. Παπανδρέου, τα επτά πρώτα υπουργεία είναι το Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, το Οικονομικών, το Εξωτερικών, το Εθνικής Αμυνας, το υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικών Αλλαγών, το υπουργείο Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, το Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης. Με αυτή τη σύνθεση έρχονται στην κορυφή της κυβερνητικής ατζέντας τα θέματα οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής, δηλαδή η καθημερινότητα του πολίτη. Γενικός γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου ορίστηκε ο καθηγητής Νομικής κ. Σωτ. Λύτρας.

Ο κ. Παμπούκης, ο οποίος έχει εγκατασταθεί στον πρώτο όροφο του Μεγάρου Μαξίμου- ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Θ. Πάγκαλος θα καταλάβει τα γραφεία του πρώην υπουργείου Αιγαίου στην οδό Φιλελλήνων, στο Σύνταγμα- αναδεικνύεται σε ισχυρό πόλο της κυβέρνησης. Θα εποπτεύει την εκτέλεση του έργου που παράγουν τα υπουργεία, την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων και θα ασχολείται με την παραγωγή νομοθετικού έργου.

Αλλωστε, από το γραφείο του Πρωθυπουργού ετοιμάστηκε η προκήρυξη των θέσεων για τους γενικούς και τους ειδικούς γραμματείς της κυβέρνησης και τους γενικούς γραμματείς των περιφερειών, η οποία αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα opengov.gr. Το πρωθυπουργικό γραφείο, σε συνεργασία με τους αρμόδιους υπουργούς, θα διεκπεραιώσει και τη διαδικασία επιλογής των ενδιαφερομένων. Η προθεσμία για την υποβολή των αιτήσεων λήγει στις 13 Οκτωβρίου.

Ο κ. Πάγκαλος θα συντονίζει τα συλλογικά κυβερνητικά όργανα, το ΚΥΣΕΑ και την Επιτροπή Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής και θα αναπληρώνει τον Πρωθυπουργό σε αποστολές για θέματα που απαιτούν ειδικό χειρισμό. Μια από αυτές, όπως λένε χαριτολογώντας στο ΠαΣοΚ, θα είναι να τραβάει το αφτί των απείθαρχων υπουργών.

Οι πρώτες ημέρες
Συγχωνεύσεις και αναστάτωση
Ενα μικρό χάος επικρατεί σε ό,τι αφορά τις αρμοδιότητες των υπουργείων που έχουν συνενωθεί. Το Προεδρικό Διάταγμα για την ίδρυση του υπουργείου Περιβάλλοντος δεν έχει ακόμη εκδοθεί. Το υπουργείο Ναυτιλίας διαμελίστηκε «εις τα εξ ων συνετέθη» και ένα κομμάτι του παρέλαβε ο κ. Μ. Χρυσοχοΐδης, ένα άλλο η κυρία ΛούκαΚατσέλη και η Γενική Γραμματεία Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής είχε μείνει σε εκκρεμότητα ως ότου εμφανίστηκαν σε αυτή δύο σύμβουλοι της κυρίας Κατσέλη για ενημέρωση και οι υπάλληλοι υπέθεσαν ότι η υπηρεσία τους διεκδικείται από το υπουργείο Οικονομίας. Το υπουργείο Υποδομών, με τη χαοτική δομή του, προκάλεσε δέος στον κ. Ρέππα. Σε άλλα υπουργεία όμως, π.χ. στο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, η κατάργηση της μιας (διακοσμητικής) θέσης υφυπουργού απάλλαξε την πολιτική ηγεσία από μια εστία άσκοπης τριβής. Εχουν μείνει στην ιστορία οι υπόγειες διαμάχες των κκ. Μ. Παπαϊωάννου Χρ. Πρωτόπαπα, Δ. Ρέππα Ρ. Σπυρόπουλου και Π. Παναγιωτόπουλου Γ. Γιακουμάτου.

Και η Βουλή αλλάζει
Αλλαγές ετοιμάζονται και στον τρόπο που θα λειτουργεί η Βουλή. Οι Επιτροπές θα αναβαθμιστούν, θα τεθούν επικεφαλής ισχυρά κοινοβουλευτικά στελέχη και θα τροποποιηθεί η διαδικασία στην Ωρα του Πρωθυπουργού, η οποία έχει καταλήξει να είναι μια ανούσια συνεδρίαση (όποτε γίνεται). Επίσης, θα απαγορευτεί η κατάθεση τροπολογιών της τελευταίας στιγμής (συνήθως κατατίθενται αργά τη νύχτα) και θα υποχρεωθούν τα υπουργεία να φέρνουν στη Βουλή όλες τις μεγάλες συμβάσεις, συμπεριλαμβανομένων των εξοπλιστικών προγραμμάτων. Στο έργο θα συμβάλλουν οι κκ. Φ. Πετσάλνικοςη ψηφοφορία για την ανάδειξη του Προέδρου της Βουλής θα γίνει την ερχόμενη Πέμπτη -, Χρ. Παπουτσής και Π. Ευθυμίου . Η ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο κ. Γ. Πεταλωτή ξεκινά από αύριο, ενώ αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν έχει οριστεί.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
  • Ο γρίφος της Μποτσουάνα Οι αγορές είναι προεξοφλητικοί μηχανισμοί, στην περίπτωση της νέας μετάλλαξης , προεξόφλησαν ξανά το χειρότερο, δηλαδή νέους περιορισμούς στις... ΒΗΜΑτοδότης |
Σίβυλλα
Helios Kiosk