Ποιοι αποτελούν τα πρόσωπα- «κλειδιά» και πώς διαμορφώνονται ως σήμερα οι συσχετισμοί των δυνάμεων

Οι πρωταγωνιστές της εκλογής

Η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη κατέθεσε χθες, μετά τη συνάντηση που είχε με τον κ. Κ. Καραμανλή, μια νέα πρόταση η οποία εκτιμάται ότι θα κλιμακώσει την αντιπαράθεση μεταξύ των υποψηφίων. Η πρώην υπουργός Εξωτερικών πρότεινε να εκλεγεί κανονικά ο νέος αρχηγός από το έκτακτο συνέδριο της 7ης Νοεμβρίου και στη συνέχεια να δρομολογήσει ο ίδιος διαδικασίες ανοιχτής εκλογής από τη βάση εντός τριών μηνών, υποστηρίζοντας ότι δεν αρκούν οι τρεις εβδομάδες που προτείνουν ο κ. Σαμαράς και ο κ.

Η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη κατέθεσε χθες, μετά τη συνάντηση που είχε με τον κ. Κ. Καραμανλή, μια νέα πρόταση η οποία εκτιμάται ότι θα κλιμακώσει την αντιπαράθεση μεταξύ των υποψηφίων. Η πρώην υπουργός Εξωτερικών πρότεινε να εκλεγεί κανονικά ο νέος αρχηγός από το έκτακτο συνέδριο της 7ης Νοεμβρίου και στη συνέχεια να δρομολογήσει ο ίδιος διαδικασίες ανοιχτής εκλογής από τη βάση εντός τριών μηνών, υποστηρίζοντας ότι δεν αρκούν οι τρεις εβδομάδες που προτείνουν ο κ. Σαμαράς και ο κ. Αβραμόπουλος.

Σε διαφορετική περίπτωση η κυρία Μπακογιάννη πρότεινε να εκλεγεί αμέσως αρχηγός και γενικός γραμματέας της ΚΟ από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος και η ανοιχτή διαδικασία εκλογής να επαναληφθεί έπειτα από τρεις μήνες.

Τις προτάσεις που έχουν διατυπωθεί επρόκειτο να συζητήσει χθες το απόγευμα η Οργανωτική Επιτροπή, παρόντων των τριών υποψηφίων, αλλά όχι και του κ. Α. Σπηλιωτόπουλου, ο οποίος ειδοποίησε τον κ. Σιούφα πως δεν θα παραστεί επειδή, όπως είπε, δεν επιθυμεί να νομιμοποιήσει μια διαδικασία η οποία είναι κατώτερη των περιστάσεων και των συνθηκών.

Η πρώην υπουργός Εξωτερικών σχεδιάζει στο πλαίσιο της υποψηφιότητάς της να προτείνει σημαντικές αλλαγές στη δομή και στη λειτουργία της Νέας Δημοκρατίας, ξεκινώντας από την πρότασή της να θεσπιστεί θητεία για τον πρόεδρο του κόμματος. Η κυρία Μπακογιάννη θα προτείνει να γίνει τακτικό συνέδριο αμέσως μετά την εκλογή του νέου αρχηγού και να θεσπιστεί εκεί η εκλογή όλων των κομματικών οργάνων, με αναλογικό σύστημα το οποίο θα επιτρέπει την έκφραση όλων των διαφορετικών απόψεων και ιδεών που υπάρχουν στη ΝΔ.

Τις δύο τελευταίες ημέρες κυκλοφορούν επίμονες φήμες ότι η κυρία Μπακογιάννη έχει ήδη προχωρήσει σε μυστικές συμφωνίες με κορυφαία στελέχη, υποσχόμενη να τους παραχωρήσει υψηλά κομματικά αξιώματα μετά την εκλογή της.

Η ίδια και στενοί της συνεργάτες τις διαψεύδουν κατηγορηματικά.

«Δεν γίνεται να εκλεγώ και να χρωστάω το κόμμα σε άλλους» δηλώνει χαρακτηριστικά, τονίζοντας πως όποιος τη στηρίξει θα το κάνει γιατί πιστεύει στις δυνατότητές της.

Ο Σαμαράς στον Καραμανλή
Ο κ. Αντ. Σαμαράς συναντήθηκε χθες το πρωί με τον κ. Κ. Καραμανλή και του ζήτησε να τροποποιηθεί το καταστατικό του κόμματος στο έκτακτο συνέδριο της 7ης Νοεμβρίου προκειμένου να συμμετάσχουν στην εκλογή νέου αρχηγού όλα τα μέλη της ΝΔ. Ο τέως υπουργός Πολιτισμού πρότεινε στον κ. Καραμανλή να δοθεί αναβολή τριών εβδομάδων στην ανάδειξη νέας ηγεσίας για να μπορέσουν να εγγραφούν νέα μέλη και να ξεκαθαριστούν τα μητρώα του κόμματος. Σχολιάζοντας τις προτάσεις αυτές ο κ. Καραμανλής παρατήρησε ότι θα πρέπει να υπάρξει ομοφωνία των υποψηφίων πριν από το συνέδριο και να επικυρωθεί από την Οργανωτική Επιτροπή που είχε προγραμματιστεί να συνεδριάσει και πάλι χθες το απόγευμα.

Η συνάντηση του κ. Σαμαρά με τον κ. Καραμανλή διάρκεσε περίπου 30 λεπτά, με τον πρώην υπουργό να προτείνει επίσης διεξαγωγή τακτικού συνεδρίου την άνοιξη, το οποίο θα συγκαλέσει ο νέος αρχηγός για να συζητηθούν οι θέσεις και αρχές του κόμματος. Σε ό,τι αφορά τον κ. Σαμαρά φαίνεται πως προγραμματίζει τις επόμενες ημέρες επισκέψεις στην περιφέρεια με βασικό σύνθημα ότι θα πρέπει να κυριαρχήσει η ιδεολογική καθαρότητα στις θέσεις της ΝΔ. Προτίθεται επίσης να πυκνώσει τις δημόσιες παρουσίες του, ενώ είναι πολύ πιθανόν εντός της εβδομάδας να ανακοινώσει επισήμως την υποψηφιότητά του. Ηδη για την υποψηφιότητα του κ. Σαμαρά έχουν συγκροτηθεί από τον ίδιο και τους στενούς του συνεργάτες ομάδες εργασίας, οι οποίες εξετάζουν οργανωτικά θέματα που έχουν σχέση με το κόμμα και το ιδεολογικό πλαίσιο που θα ανακοινωθεί.

Παραλλήλως, ασχολούνται με το επικοινωνιακό κομμάτι για την καλύτερη προβολή της υποψηφιότητάς του και υπάρχει ειδική ομάδα η οποία συνεργάζεται με τη Νεολαία της ΝΔ. Ειδικά για την ιδεολογική πλατφόρμα γίνονται πολύωρες συσκέψεις, αν και προκρίνεται η ανάγκη να υποστηριχθεί η ιδεολογική καθαρότητα της ΝΔ. Μάλιστα, θα υπάρχει ιδιαίτερη επισήμανση στο ιδεολογικό κομμάτι για τον κοινωνικό φιλελευθερισμό που υπερασπίζεται απέναντι στον ακραίο φιλελευθερισμό, ενώ θα υπεραμυνθεί της ανασυγκρότησης του κόμματος. Τις επόμενες ημέρες, ο κ. Σαμαράς θα συνεχίσει τις συναντήσεις του με βουλευτές, ειδικά μετά και την έναρξη των εργασιών της Βουλής. Επίσης, προγραμματίζονται δείπνα και γεύματα, ενώ ο μεσσήνιος πολιτικός τηλεφωνεί καθημερινά σε δεκάδες στελέχη, είτε νεότερα είτε παλαιότερα, διαμορφώνοντας έτσι και το πολιτικό πλαίσιο εντός του οποίου θα κινηθεί ως το συνέδριο. Ευελπιστεί ότι θα κερδίσει τη μερίδα του λέοντος των καραμανλικών και θα επιμένει σε όλες τις δημόσιες τοποθετήσεις του ότι μπορεί να ενώσει την κεντροδεξιά παράταξη και να αποκαταστήσει το γόητρό της, προτείνοντας αλλαγές για ένα «σύγχρονο κόμμα». Ακόμη, θα παραχωρήσει συνεντεύξεις σε εφημερίδες και ραδιοτηλεοπτικά ΜΜΕ, μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του, ενώ θα υπάρξουν και άρθρα ιδεολογικού περιεχομένου.

Η εκλογή από τη βάση
Ο κ. Δ. Αβραμόπουλος θεωρεί ότι πέτυχε μια σημαντική στρατηγική νίκη στην πορεία προς το συνέ

Ο κ. Ευ. Μεϊμαράκης (αριστερά) επισκέφθηκε την Παρασκευή την κυρία Ντόρα Μπακογιάννη και τον κ. Δ. Αβραμόπουλο (από το γραφείο του οποίου και το φωτογραφικό στιγμιότυπο)

δριο, αφού τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση το θέμα της εκλογής προέδρου από τη βάση της ΝΔ. «Ορισε την ατζέντα του συνεδρίου» έλεγαν πολιτικοί του φίλοι και ο ίδιος πιστεύει ότι πέτυχε να κινητοποιήσει την εκλογική βάση που ζητεί επιτακτικά ανοικτές διαδικασίες για την εκλογή προέδρου. Ο κ. Αβραμόπουλος, εάν δεν συμφωνηθεί από όλους τους πιθανούς διεκδικητές της ηγεσίας να γίνει εκλογή του προέδρου από τη βάση του κόμματος, ενδέχεται να σκεφθεί πολύ σοβαρά τη συμμετοχή του. Εξάλλου, πιστεύει ότι η ΝΔ έχει ανάγκη να είναι ένα ανοικτό κόμμα, σύγχρονο, που να μη φοβάται τις ελεύθερες εσωκομματικές διαδικασίες. Και όπως λένε όσοι συνομιλούν μαζί του, δεν μπορεί η ΝΔ να είναι ακόμα οργανωμένη κατά τα «λενινιστικά πρότυπα».

«Να είναι αποδεκτή η ηγεσία που θα εκλεγεί από τη βάση» επιμένει σε όλους τους τόνους ο κ. Αβραμόπουλος και στις δημόσιες παρεμβάσεις του το επόμενο διάστημα θα επιμείνει στην άποψη ότι το αύριο της ΝΔ δεν μπορεί να εξαρτάται από έναν γηρασμένο και ξεπερασμένο από την ίδια την κοινωνία κομματικό μηχανισμό. Οδηγός του θα είναι όσα έχει πει κατά τα τελευταία 15 χρόνια και θα επιμείνει ότι η ΝΔ θα πρέπει να βρει τον βηματισμό της, να δώσει το ιδεολογικό και πολιτικό της στίγμα και να γίνει ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό, κεντροδεξιό κόμμα. Επιμένει ότι η Κεντροδεξιά χρειάζεται πλέον «φυσική ηγεσία» και βασικός του στόχος είναι η διεύρυνση της ΝΔ προς τον κεντρώο χώρο και η επαναπροσέγγιση μετριοπαθών ψηφοφόρων, το οποίο θα επιτευχθεί με ένα κόμμα με νέα φυσιογνωμία και σημαντικές διαρθρωτικές αλλαγές.

Η μάχη για τη «φανέλα»
Ο κ. Ευ. Μεϊμαράκης προβάλλει την «παραταξιακή του ταυτότητα» και θα συνεχίσει και τις επόμενες ημέρες να παίζει το «χαρτί» του «κομματικού πατριωτισμού». Οι προχθεσινές του επισκέψεις στην κυρία Μπακογιάννη και στον κ. Αβραμόπουλο, αλλά και η αυριανή του συνάντηση με τον κ. Σαμαρά, είναι ενδεικτικές του τρόπου που κινείται. Επιμένει πως αυτό που τον ενδιαφέρει δεν είναι η αρχηγία του κόμματος, η οποία όπως λέει «δεν είναι αυτοσκοπός», αλλά η «φανέλα», και προτάσσει την ενότητα.

Σημαντικό τμήμα της οργανωμένης βάσης της ΝΔ που κατέχει θεσμικό ρόλο, κυρίως στην τοπική αυτοδιοίκηση και στον συνδικαλισμό, αλλά και θέσεις ευθύνης στο κόμμα (πρόεδροι νομαρχιακών επιτροπών), υποστηρίζουν την υποψηφιότητά του, η οποία είναι ακόμα «ανοικτή». Ο ίδιος επιχειρεί, και αυτό θα το ενισχύσει και τις επόμενες ημέρες, να κατοχυρωθεί ως ένας από τους κεντρικούς ηγετικούς παράγοντες της ΝΔ, ως πόλος συσπείρωσης όσων επιθυμούν αλλαγές στη φυσιογνωμία του κόμματος και ως εμψυχωτής της ηττοπαθούς κομματικής βάσης. Δεν δείχνει σπουδή, αλλά δεν περιορίζει τους πολιτικούς του φίλους που συλλέγουν υπογραφές, ενώ παράλληλα έχει κατά νου να επενδύσει στους οργανωτικούς συσχετισμούς. Σε περίπτωση που τελικά δεν είναι υποψήφιος για την ηγεσία της ΝΔ και επειδή επιδιώκει ευρύτερο ρόλο στο εσωκομματικό σύστημα, πολλοί θα τον έβλεπαν στη θέση του Γραμματέα του κόμματος, δηλαδή ως τον «χρήσιμο σύμμαχο» της νέας ηγεσίας.

Πολλοί επισημαίνουν ότι οι τελικές του αποφάσεις μπορούν να γείρουν την πλάστιγγα υπέρ του ενός ή του άλλου δελφίνου και δεν παραλείπουν την αναφορά στο προσωπικό πολιτικό παιχνίδι του κ. Μεϊμαράκη. Ποιο είναι αυτό; Ή ο ίδιος θα συνασπιστεί με κάποιον από τους δελφίνους και θα γίνει ο χρήσιμος και απαραίτητος σύμμαχος, ώστε να είναι αυτόματα το «Νο 2» την επόμενη ημέρα στη ΝΔ, ή θα επιλέξει να παίξει για τον εαυτό του.

Το αίνιγμα του κ. Σπηλιωτόπουλου

Διαθέσεις για την υποψηφιότητά του έδειξε την περασμένη εβδομάδα και ο κ. Αρ.Σπηλιωτόπουλος (στη φωτογραφία αριστερά), αλλά στη συνέχεια φάνηκε να υπαναχωρεί, διαπιστώνοντας μάλλον ότι οι πιθανότητες εκλογής του σε μια διαδικασία που θα υπήρχαν πολλοί υποψήφιοι μάλλον δεν ήταν πολλές. Ωστόσο εξακολουθεί να πιέζεται από στελέχη του κόμματος να μπει στο παιχνίδι της διαδοχής, ιδίως από στελέχη που αρνούνται να μπουν κάτω από τη στέγη των τριών πιθανότερων υποψηφίων. Λέγεται ότι τελικώς ο κ. Σπηλιωτόπουλος θα υποστηρίξει την κυρία Μπακογιάννη, αλλά ορισμένα στελέχη του ισχυρίζονται πως είναι πιο κοντά στον κ. Α. Σαμαρά. Ο ίδιος έκανε μόνο μία δημόσια εμφάνιση την περασμένη εβδομάδα για να ταχθεί υπέρ του ανοιχτού συνεδρίου και στη συνέχεια εξαφανίστηκε, αφήνοντας τους συνυποψηφίους να αλληλοεξουδετερωθούν.

Ο κ. Δ. Σιούφας ισορροπεί σε τεντωμένο σχοινί
Απόντος του κ. Καραμανλή, ο οποίος αρνείται να παρέμβει για την επίλυση οποιασδήποτε διαφοράς των επίδοξων διαδόχων του, το βάρος διατήρησης όλων των εσωκομματικών ισορροπιών έχει πέσει στους ώμους του κ. Δ. Σιούφα, ο οποίος ορίστηκε πρόεδρος του συνεδρίου.

Ο κ. Σιούφας φαίνεται να έχει δυσαρεστηθεί από τη στρατηγική που ακολουθούν οι υποψήφιοι να αποφεύγουν να εκδηλώσουν δημόσια το ενδιαφέρον τους και για αυτό τους κάλεσε την Παρασκευή να το πράξουν. Φαίνεται πως διαφωνεί με τις απόλυτα ανοιχτές διαδικασίες, αλλά όχι και με τη διεύρυνση του εκλεκτορικού σώματος, που φαίνεται πως θα είναι και η πιθανότερη κατάληξη. Ο κ. Σιούφας έχει προς το παρόν την αποδοχή όλων των υποψηφίων, αλλά δεν είναι βέβαιο πως θα την έχει και μετά την οριστικοποίηση της διαδικασίας εκλογής, την οποία ενδεχομένως να χρησιμοποιήσουν ως άλλοθι όσοι αναζητούν αφορμή για να αποσυρθούν από την εσωκομματική μάχη.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
  • Ο γρίφος της Μποτσουάνα Οι αγορές είναι προεξοφλητικοί μηχανισμοί, στην περίπτωση της νέας μετάλλαξης , προεξόφλησαν ξανά το χειρότερο, δηλαδή νέους περιορισμούς στις... ΒΗΜΑτοδότης |
Σίβυλλα
Helios Kiosk