Με ποιους παζαρεύουν οι δελφίνοι

Αφού πέρασε μια ολόκληρη εβδομάδα με τις κινήσεις στρατηγικής όσων ενδιαφέρονται να είναι υποψήφιοι για το αξίωμα του αρχηγού και όσων επιδιώκουν να έχουν καθοριστικό ρόλο στην εκλογή του, το τοπίο άρχισε να ξεκαθαρίζει από χθες στη Ρηγίλλης και να διαμορφώνονται οι όροι με τους οποίους θα αναδειχθεί ο νέος αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, τον γαλάζιο θρόνο θα διεκδικήσουν η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη και ο κ. Α. Σαμαράς, ενώ αν η Οργανωτική Επιτροπή υιοθετήσει την πρότασή του για ανοιχτό συνέδριο με δικαίωμα ψήφου σε όλα τα μέλη του κόμματος θα είναι υποψήφιος και ο κ.

Αφού πέρασε μια ολόκληρη εβδομάδα με τις κινήσεις στρατηγικής όσων ενδιαφέρονται να είναι υποψήφιοι για το αξίωμα του αρχηγού και όσων επιδιώκουν να έχουν καθοριστικό ρόλο στην εκλογή του, το τοπίο άρχισε να ξεκαθαρίζει από χθες στη Ρηγίλλης και να διαμορφώνονται οι όροι με τους οποίους θα αναδειχθεί ο νέος αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, τον γαλάζιο θρόνο θα διεκδικήσουν η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη και ο κ. Α. Σαμαράς, ενώ αν η Οργανωτική Επιτροπή υιοθετήσει την πρότασή του για ανοιχτό συνέδριο με δικαίωμα ψήφου σε όλα τα μέλη του κόμματος θα είναι υποψήφιος και ο κ. Δ. Αβραμόπουλος. Εντός της εβδομάδας θα ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του και ο κ. Ευ. Μεϊμαράκης , ο οποίος είναι ο μόνος που μπορεί να αλλάξει τους συσχετισμούς στα δεδομένα της διαδοχής. Εντός των προσεχών ημερών θα ξεκαθαριστεί επίσης πόσοι και ποιοι θα ψηφίσουν για τη διαδικασία ανάδειξης του νέου αρχηγού. Σίγουρα πάντως θα ψηφίσουν περισσότεροι από όσους συμμετείχαν στην εκλογή του κ. Κ. Καραμανλή και λιγότεροι από όσους προτείνει ο κ. Αβραμόπουλος. Βέβαιο είναι, τέλος, ότι όταν εκλεγεί ο νέος αρχηγός ο κ. Καραμανλής δεν θα είναι εκεί για να τον συγχαρεί, γιατί έχει φροντίσει να αποχωρήσει νωρίτερα. Ο νέος πρόεδρος της ΝΔ θα χειροκροτηθεί μόνον από όσους τον ψήφισαν· δεν θα έχει την εγγύηση του απερχόμενου αρχηγού του κόμματος στην προσπάθειά του να το διατηρήσει ενωμένο και πιθανότατα θα περάσει πολύ δύσκολα μέχρι να μπορέσει να το κάνει να σταθεί και πάλι στα πόδια του.

Η Οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου, η οποία έχει αναλάβει να ρυθμίσει όλες τις λεπτομέρειες, συνεδρίασε και χθες το απόγευμα, αλλά δεν κατόρθωσε να επιτύχει ομοφωνία στα δύο κορυφαία ζητήματα για τα οποία διαφωνούν οι μνηστήρες της προεδρίας της ΝΔ, δηλαδή στο μέγεθος του εκλεκτορικού σώματος και στις ημερομηνίες της εκλογής.

Αν και δημοσίως οι πάντες στη ΝΔ τάσσονται υπέρ της ανοιχτής διαδικασίας, η πλειοψηφία των μελών της Οργανωτικής Επιτροπής τάχθηκε, σε μια πρώτη ψηφοφορία το μεσημέρι της Παρασκευής, υπέρ του κλειστού συνεδρίου, με εκλέκτορες όσους συμμετείχαν στο συνέδριο του 2007.

Ταυτοχρόνως, αποφασίστηκε να ξεκινήσει το συνέδριο με τις ομιλίες του κ. Καραμανλή και των υποψηφίων αρχηγών, το Σάββατο 7 Νοεμβρίου. Αυτή θα είναι και η τελευταία ομιλία του κ. Καραμανλή ως αρχηγού της ΝΔ, αφού αμέσως μετά το τέλος της θα αποχαιρετήσει τους συνέδρους και θα αποχωρήσει. Δεν έχει ακόμη αποσαφηνιστεί αν η εκλογή θα ξεκινήσει την επομένη ή αν θα αναβληθεί ορισμένες ημέρες για να ξεκαθαρίσουν τα μητρώα του κόμματος από τα μέλη του που είτε πήγαν σε άλλα κόμματα είτε δεν ενδιαφέρονται πλέον για το μέλλον της παράταξης και μπορεί με τις κινήσεις τους να αλλοιώσουν το αποτέλεσμα ή να προκαλέσουν προβοκάτσιες.

Το πιθανότερο πάντως είναι να γίνει η πρώτη ψηφοφορία στις 8 Νοεμβρίου κι αν δεν επιτευχθεί η απαιτούμενη πλειοψηφία (για να εκλεγεί ο αρχηγός θα πρέπει να συγκεντρώσει το 50% των ψήφων συν μία) να επαναληφθεί η διαδικασία μία εβδομάδα αργότερα.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk