Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ «Εγώ στις 8 Νοεμβρίου αποχωρώ»

ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΑΣΜΕΝΗ Δευτέρα, ο κ. Κ. Καραμανλής εγκαταστάθηκε και πάλι στο γραφείο που διατηρούσε ως το 2004 στον πρώτο όροφο της Ρηγίλλης. Τα ωράριά του χαλάρωσαν, αλλά βρίσκεται καθημερινά εκεί μετά τις δέκα το πρωί και αναχωρεί το μεσημέρι ή το απόγευμα, αφού ολοκληρώσει τις επαφές και τις τηλεφωνικές επικοινωνίες που έχει με τα υψηλόβαθμα στελέχη του κόμματος. Μετά την αυτονόητη ψυχολογική πίεση που του προκάλεσε η απροσδόκητα βαριά εκλογική ήττα, φαίνεται πως ημέρα με την ημέρα ξαναβρίσκει τον εαυτό του και δείχνει να ανυπομονεί για να φτάσει η 7η Νοεμβρίου, οπότε θα εγκαταλείψει και επισήμως την ηγεσία του κόμματος. Δεν έχει πει σε κανέναν τι σκοπεύει να κάνει κατόπιν, αλλά υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις ότι μελετά ακόμη και την παραίτησή του από το βουλευτικό αξίωμα, αποχωρώντας ολοκληρωτικά από το πολιτικό σκηνικό. Την περασμένη Τετάρτη, κάλεσε τους συνεργάτες του και τους επιτελείς τού κόμματός του και τους ενημέρωσε πως δεν σκοπεύει να μείνει ούτε μία ημέρα παραπάνω μετά τις 7 Νοεμβρίου, δίνοντας τη δική του απάντηση στα αιτήματα της κομματικής βάσης για αναβολή του συνεδρίου ή για εκλογή του νέου αρχηγού με ανοιχτές διαδικασίες και με μερικές ημέρες καθυστέρηση. «Αν συμφωνήσετε στην αλλαγή της διαδικασίας εκλογής,δεν έχω καμία αντίρρηση.Αλλά να ξέρετε πως ό,τι κι αν γίνει εγώ στις 8 Νοεμβρίου αποχωρώ» υπογράμμισε.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΑΣΜΕΝΗ Δευτέρα, ο κ. Κ. Καραμανλής εγκαταστάθηκε και πάλι στο γραφείο που διατηρούσε ως το 2004 στον πρώτο όροφο της Ρηγίλλης. Τα ωράριά του χαλάρωσαν, αλλά βρίσκεται καθημερινά εκεί μετά τις δέκα το πρωί και αναχωρεί το μεσημέρι ή το απόγευμα, αφού ολοκληρώσει τις επαφές και τις τηλεφωνικές επικοινωνίες που έχει με τα υψηλόβαθμα στελέχη του κόμματος. Μετά την αυτονόητη
ψυχολογική πίεση που του προκάλεσε η απροσδόκητα βαριά εκλογική ήττα, φαίνεται πως ημέρα με την ημέρα ξαναβρίσκει τον εαυτό του και δείχνει να ανυπομονεί για να φτάσει η 7η Νοεμβρίου, οπότε θα εγκαταλείψει και επισήμως την ηγεσία του κόμματος. Δεν έχει πει σε κανέναν τι σκοπεύει να κάνει κατόπιν, αλλά υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις ότι μελετά ακόμη και την παραίτησή του από το βουλευτικό αξίωμα, αποχωρώντας ολοκληρωτικά από το πολιτικό σκηνικό. Την περασμένη Τετάρτη, κάλεσε τους συνεργάτες του
και τους επιτελείς τού κόμματός του και τους ενημέρωσε πως δεν σκοπεύει να μείνει ούτε μία ημέρα παραπάνω μετά τις 7 Νοεμβρίου, δίνοντας τη δική του απάντηση στα αιτήματα της κομματικής βάσης για αναβολή του συνεδρίου ή για εκλογή του νέου αρχηγού με ανοιχτές διαδικασίες και με μερικές ημέρες καθυστέρηση. «Αν συμφωνήσετε στην αλλαγή της διαδικασίας εκλογής,δεν έχω καμία αντίρρηση.Αλλά να ξέρετε πως ό,τι κι αν γίνει εγώ στις 8 Νοεμβρίου αποχωρώ» υπογράμμισε.

Από την Κυριακή των εκλογών, ο πρώην πρωθυπουργός είχε ενημερώσει τα στελέχη του ότι δέχεται να εκπροσωπήσει τη ΝΔ στη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων, αλλά δεν δέχεται να καθήσει στα έδρανα της αντιπολίτευσης για να αντικρούσει τα πρώτα νομοσχέδια της νέας κυβέρνησης ή για να συντονίσει την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τον νέο κρατικό προϋπολογισμό. Ο κ. Κ. Καραμανλής θα εμφανιστεί στη Βουλή για να παραστεί στον αγιασμό για την έναρξη των εργασιών της νέας Βουλής την Τετάρτη, καθώς και στην ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης την Παρασκευή, αλλά δεν θα παραμείνει στη Βουλή και το διήμερο της συζήτησής τους, παρά μόνο το βράδυ της Κυριακής, οπότε θα μιλήσει και στη συνέχεια θα λάβει μέρος στην ψηφοφορία.

Αυτές ακριβώς οι επιλογές του, τις οποίες γνωρίζουν ήδη οι επιτελείς του, οδηγούν στο συμπέρασμα πως έχει ήδη αποφασίσει να αποχωρήσει ολοκληρωτικά από τον πολιτικό στίβο και να απομονωθεί στη Ραφήνα, τουλάχιστον για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα. Το ενδεχόμενο αυτό ενίσχυσε και η απόφαση του κ. Γ. Σουφλιά να παραιτηθεί από βουλευτής τη Δευτέρα. «Το έλεγαν συχνά τους προηγούμενες μήνες πως θα φύγουν μαζί, αλλά δεν το πιστεύαμε» παρατηρούν αρκετοί πρώην υπουργοί.

Στάση ουδετερότητας
Τα σενάρια τα οποία κυκλοφορούσαν προεκλογικά πως θα φύγει στο εξωτερικό δεν επιβεβαιώνονται, όπως δεν επιβεβαιώνεται και η πληροφορία που ακούστηκε πρόσφατα ότι η σύζυγός του έχει ζητήσει τρίμηνη άδεια, άνευ αποδοχών, από το Λαϊκό Νοσοκομείο όπου εργάζεται. Ο κ. Καραμανλής εμφανίζεται επίσης αποφασισμένος να τηρήσει στάση απόλυτης ουδετερότητας στην κούρσα της διαδοχής του, η οποία έχει ήδη ξεκινήσει. Την περασμένη εβδομάδα τον επισκέφθηκαν διαδοχικά στο γραφείο του ο κ. Ευ.Μεϊμαράκης και ο κ. Ευρ. Στυλιανίδης για να τον συμβουλευτούν αν πρέπει να καταθέσουν κι εκείνοι υποψηφιότητα. «Να κάνεις ό,τι νομίζεις εσύ σωστό» απάντησε στερεότυπα και στους δύο, εξηγώντας και σε εκείνους πως θα είναι δύσκολο να οργανωθεί σωστά μια διαδικασία εκλογής από τη βάση, προσθέτοντας όμως πως ο ίδιος δεν έχει αντίρρηση.

Ο κ. Καραμανλής φροντίζει να επικοινωνεί τακτικά με την κυρία εκλογής εμφανίζεται σχεδόν πάντα στα κόμματα ο κίνδυνος της διάσπασης.

Ντόρα Μπακογιάννη, όπως και με τους κκ. Δ. Αβραμόπουλο και Αντ. Σαμαρά, ενώ δέχθηκε αμέσως να συναντήσει όποιον ζήτησε συνάντηση μαζί του, προκειμένου να διασκεδάσει τις υποψίες που υπάρχουν σε αρκετά στελέχη πως στις κρίσιμες στιγμές θα υποστηρίξει με έμμεσο τρόπο την υποψηφιότητα της πρώην υπουργού Εξωτερικών. Ο ίδιος θεωρεί ότι δεν υπάρχουν τρόποι υποβοήθησης υποψηφίων οι οποίοι δεν θα γίνουν αντιληπτοί, ενώ διαφωνεί ριζικά με την απονομή χρίσματος σε διαδόχους, χαρακτηρίζοντας μάλιστα «καραγκιοζιλίκια» τέτοιου είδους συμπεριφορές, όταν ρωτήθηκε προεκλογικά αν προτίθεται να δώσει σε κάποιον «δαχτυλίδι».

Τονίζει καθημερινά στα στελέχη του κόμματος, αλλά και στα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής του συνεδρίου, πως θα πρέπει να τηρηθεί πιστά το καταστατικό του κόμματος και να ακολουθηθούν συναινετικές διαδικασίες, καθώς έπειτα από διαδικασίες Η περιπέτεια της κυρίας Αλίκης
Από το πρωί της περασμένης Δευτέρας, ο κ. Καραμανλής περνά δύσκολες στιγμές, αλλά όχι λόγω της εκλογικής ήττας και της απόφασής του να παραιτηθεί από την ηγεσία της ΝΔ.

Δώδεκα ώρες μετά την ανακοίνωσή του πως αποχωρεί, η μητέρα του Αλίκη, που αντιμετωπίζει εδώ και μερικούς μήνες προβλήματα υγείας, εμφάνισε μια σοβαρή καρδιακή κάμψη και εισήχθη επειγόντως στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν». Από την ημέρα εκείνη, ο αρχηγός της ΝΔ περνά καθημερινά από το νοσοκομείο μόλις ολοκληρώσει τις υποχρεώσεις του και ενημερώνεται από τους θεράποντες ιατρούς της για την κατάσταση της υγείας της, η οποία παραμένει σοβαρή.

Απολογισμός
«Κάποτε, θα μιλήσω για την ήττα…»
Μια πρόταση που απορρίπτει κατηγορηματικά ο κ. Κ. Καραμανλής είναι να συζητηθούν τώρα τα αίτια της εκλογικής ήττας. «Αν μιλήσουν κάποιοι, τότε θα πρέπει να μιλήσω κι εγώ» παρατηρεί, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί πως αν μιλήσει πολλοί θα δυσαρεστηθούν.

Οπως όλα δείχνουν, ο κ. Καραμανλής θα αργήσει πολύ να αναφερθεί στα άγνωστα παρασκήνια και στα παραλειπόμενα των κρίσιμων αποφάσεων που έλαβε τα τελευταία πεντέμισι χρόνια, ξεκινώντας από τη συμμετοχή του στη Διάσκεψη της Λουκέρνης για το Κυπριακό τον Απρίλιο του 2004 ως την απόφαση να καταφύγει σε εκλογές στις 2 Σεπτεμβρίου του 2009. Οπως έχει εκμυστηρευτεί σε ανύποπτο χρόνο σε συνομιλητές του, η δυσκολότερη απόφαση που κλήθηκε να λάβει σε αυτά τα πεντέμισι χρόνια ήταν για το αν θα πρέπει να καταρριφθεί το αεροσκάφος της εταιρείας Ηλιος, για το οποίο υπήρχε ο κίνδυνος να εισέλθει ακυβέρνητο σε κατοικημένες περιοχές της Αττικής τον Αύγουστο του 2006.

Η πιο δύσκολη περίοδος της δωδεκαετούς παραμονής του στην ηγεσία της ΝΔ όμως ήταν αναμφίβολα οι τελευταίοι δεκατρείς μήνες, όταν είδε ξαφνικά να αλλάζει το πολιτικό κλίμα και το ΠαΣοΚ να αναπτύσσει μια τρομακτική δυναμική, από εκεί που το θεωρούσαν όλοι «ξοφλημένο». Ο κ. Καραμανλής κατηγορείται ανοιχτά από πρώην υπουργούς και βουλευτές του πως μετά το Πάσχα έγινε αναποφάσιστος, νωθρός και άτολμος να προχωρήσει σε ρήξεις και ανατροπές, τις οποίες ζητούσαν επιτακτικά οι οπαδοί του. Ιδιαίτερα μετά την ήττα των ευρωεκλογών, ο κ. Καραμανλής δεσμεύτηκε να αλλάξει ό,τι εξόργισε τους πολίτες, αλλά δεν τόλμησε τον σαρωτικό ανασχηματισμό που του πρότειναν οι πάντες στην παράταξή του.

Οταν ακούει αυτές τις κατηγορίες απαντά στερεότυπα πως «όποιος είναι έξω από τον χορό, πολλά τραγούδια ξέρει», δηλώνοντας κι ο ίδιος απογοητευμένος από τη συμπεριφορά κορυφαίων στελεχών του που στις κρίσιμες στιγμές «έβγαλαν την ουρά τους απ΄ έξω».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk