Κάποτε είχε έρθει σε ρήξη με τους ηγέτες του ΠαΣοΚ, τώρα ως Νο2 της κυβέρνησης αναλαμβάνει συντονισμό και αυξημένη εποπτεία

Η μεγάλη επιστροφή του κ. Θ. Πάγκαλου

Η ανάδειξή του ως Νο2 της κυβέρνησης και η τοποθέτησή του στη θέση του αντιπροέδρου με αρμοδιότητες τον συντονισμό σημαντικών κυβερνητικών οργάνων χαρακτηρίζεται από πολλούς ως το μεγάλο «comeback» του 71χρονου κ. Θ.Πάγκαλου. Δώδεκα φορές πέρασε στην πολιτική του καριέρα τη δοκιμασία του ανασχηματισμού ο πληθωρικός πολιτικός. Τις περισσότερες φορές μάλιστα ύστερα από ρήξεις με τους εκάστοτε αρχηγούς του κόμματός του. Και τις περισσότερες φορές επανήλθε στην κυβέρνηση, με αυξημένες μάλιστα αρμοδιότητες.

Η ανάδειξή του ως Νο2 της κυβέρνησης και η τοποθέτησή του στη θέση του αντιπροέδρου με αρμοδιότητες τον συντονισμό σημαντικών κυβερνητικών οργάνων χαρακτηρίζεται από πολλούς ως το μεγάλο «comeback» του 71χρονου κ. Θ.Πάγκαλου. Δώδεκα φορές πέρασε στην πολιτική του καριέρα τη δοκιμασία του ανασχηματισμού ο πληθωρικός πολιτικός. Τις περισσότερες φορές μάλιστα ύστερα από ρήξεις με τους εκάστοτε αρχηγούς του κόμματός του. Και τις περισσότερες φορές επανήλθε στην κυβέρνηση, με αυξημένες μάλιστα αρμοδιότητες.

Η αρχή έγινε με την ψυχρότητα που επικράτησε στις σχέσεις του με τον ιδρυτή του ΠαΣοΚ Α. Παπανδρέου, όταν ο κ. Πάγκαλος ηττήθηκε από τον κ. Δ. Αβραμόπουλο στη μάχη για τη δημαρχία της Αθήνας. Ακολούθησε η ψυχρότητα στις σχέσεις του με τον κ. Κ. Σημίτη, εξαιτίας της υπόθεσης Οτσαλάν, και εν συνεχεία η ψυχρότητα, λόγω της ίδιας υπόθεσης, με τον κ. Γ. Παπανδρέου, ο οποίος και τον αντικατέστησε το 1999 στο αξίωμα του υπουργού Εξωτερικών.

Πολλοί θυμούνται ακόμη τις ευθείες βολές εναντίον τού τότε υπουργού Εξωτερικών και σημερινού Πρωθυπουργού που εξαπέλυσε ο κ. Πάγκαλος, φθάνοντας στο σημείο μάλιστα να δηλώσει ότι «στους διαδρόμους του υπουργείου Εξωτερικών ομιλούν αγγλικά». Ο κ. Πάγκαλος ωστόσο στήριξε με θέρμη τον κ. Παπανδρέου στην εκλογή του στην ηγεσία του κόμματος μετά την ήττα του ΠαΣοΚ το 2007 και υπήρξε από τους πιο στενούς συνεργάτες του ως σκιώδης υπουργός ή εν συνεχεία ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος κατά τα «πέτρινα χρόνια» της αντιπολίτευσης.

Οταν σχηματίστηκε η κυβέρνηση του κ. Παπανδρέου και ανακοινώθηκε ότι ο κ. Πάγκαλος έγινε αντιπρόεδρος η έκπληξη ήταν μεγάλη. Είναι μάλιστα ο πρώτος αντιπρόεδρος που τοποθετήθηκε από κυβερνήσεις ΠαΣοΚ χωρίς να διαθέτει και άλλο χαρτοφυλάκιο και χωρίς να έχει γραφείο. Πολλοί νόμιζαν ότι θα καταλάβει ένα από τα γραφεία που βρίσκονται στο Μέγαρο Μαξίμου ή στο Μέγαρο Σταθάτου, όπως έπραξε ο υπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και στενός συνεργάτης του κ. Παπανδρέου κ. Χ. Παμπούκης. Ο κ. Πάγκαλος ωστόσο εγκαταστάθηκε στη γωνία Φιλελλήνων και Ξενοκράτους, στο νεοκλασικό κτίριο όπου επί 22 χρόνια στέγαζε το πάλαι ποτέ υπουργείο Αιγαίου. Ενα δεύτερο γραφείο λέγεται ότι μπορεί να αποκτήσει και στη Βουλή, δίπλα στο πολιτικό γραφείο του Πρωθυπουργού.

Ο κ. Πάγκαλος έχει αρμοδιότητες, όπως αναγράφονται και στο σχετικό ΦΕΚ, για τον συντονισμό των συλλογικών οργάνων ΚΥΣΕΑ και της Επιτροπής Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής. «Θέση-κλειδί» σπεύδουν πολλοί να πουν, αφού πέραν του συντονισμού των κυβερνητικών οργάνων αναλαμβάνει την «αναζωογόνηση» του ΚΥΣΕΑ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το ΚΥΣΕΑ θα παύσει να ασχολείται μόνον, όπως ως τώρα συμβαίνει, με τις προαγωγές και αποστρατείες των Σωμάτων Ασφαλείας ή με τα εξοπλιστικά προγράμματα, αλλά θα αναλάβει αυξημένο ρόλο στη χάραξη εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής σύμφωνα με τα νέα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί στην Τουρκία, στα Βαλκάνια, στην Κύπρο και στις διεθνείς σχέσεις της χώρας μας. Επιπλέον, φαίνεται ότι υπάρχουν και σκέψεις για ανασύσταση του πάλαι ποτέ Κυβερνητικού Συμβουλίου (ΚΥΣΥΜ).

Στο όργανο αυτό, που από Κυβερνητικό Συμβούλιο μετονομάστηκε σε Κυβερνητική Επιτροπή, εντάσσεται πέραν της οικονομικής και η κοινωνική πολιτική. Αν και οι αρμοδιότητες θεωρούνται κάπως γενικές, ο ίδιος ο κ. Πάγκαλος λέει ότι θα συντονίζει τις συναρμοδιότητες που υπάρχουν στα υπουργεία Οικονομίας και Οικονομικών ώστε να παρουσιάζουν ενιαία πολιτική. Στην πραγματικότητα ο κ. Πάγκαλος θα έχει την εποπτεία των αρμοδιοτήτων της κυρίας Λούκας Κατσέλη και του κ. Γ. Παπακωνσταντίνου , αλλά και του κ. Ευ. Βενιζέλου ως υπουργού Αμυνας, αφού θα έχει υπό την εποπτεία του και το «συλλογικό κυβερνητικό όργανο ΚΥΣΕΑ». Αλλοι λένε ότι ο κ. Πάγκαλος μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως «ειδικός απεσταλμένος» του Πρωθυπουργού σε αποστολές ειδικού χειρισμού, αλλά το πλέον σίγουρο είναι ότι ο κ. Πάγκαλος θα είναι αυτός που θα αντικαθιστά τον κ. Παπανδρέου όταν ο Πρωθυπουργός απουσιάζει στο εξωτερικό. Θα είναι δηλαδή «πρωθυπουργεύων», πρώτος τη τάξει από όλο το Υπουργικό Συμβούλιο. Πληθωρικός και εκρηκτικός
Εκρηκτικός χαρακτήρας ( «αγαπημένος των τηλεοπτικών δημοσιογράφων, αφού όποτε εμφανίζεται στις εκπομπές τους φέρνει θεαματικότητα»- όπως λένε με φανερό φθόνο για αυτόν οι συνάδελφοί του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠαΣοΚ), δεν χαρίζεται σε κανέναν όταν θεωρεί ότι θίγονται θέματα που στηρίζει. Δεν δίστασε ακόμη να τα βάλει και με την ηγεσία του κόμματός του ζητώντας να υπάρχουν εσωτερικές δημοκρατικές διαδικασίες. Αυτός ακριβώς ο εκρηκτικός του χαρακτήρας τον έφερε πολλές φορές στο στόχαστρο του ΚΚΕ, όταν με πείσμα επετίθετο εναντίον του ΚΚΕ για τα περιουσιακά του στοιχεία. Ηταν τόσο συχνές οι επιθέσεις που εξαπέλυε εναντίον του ΚΚΕ που ανάγκασε τη Γενική Γραμματέα του κόμματος κυρία Αλέκα Παπαρήγα να παραπονεθεί για αυτόν εγγράφως στον κ. Παπανδρέου. Η μακροχρόνια παρουσία του στην πολιτική σκηνή χαρακτηρίζεται από το πληθωρικό ύφος και τον χαρακτηριστικό- πολλές φορές- άκομψο τρόπο έκφρασής του, όπως λένε γι΄ αυτόν οι πολιτικοί του αντίπαλοι.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk