Κράτος, κράτος, κράτος…

Η καλή μέρα φαίνεται από το πρωί… Μετά τον προσωπικό εκλογικό θρίαμβο ο Γιώργος Παπανδρέου συγκρότησε μια καλή, πολύ καλή κυβέρνηση. Και στο πρώτο Υπουργικό Συμβούλιο έθεσε «τον δάκτυλον επί τον τύπον των ήλων». Στο πληγωμένο κράτος από την κομματική αναξιοκρατία, την αδιαφάνεια, τη ρουσφετολογία, τη διαφθορά, τη σπατάλη. Το κράτος είναι ο «μεγάλος ασθενής». Η προεκλογική συζήτηση αναλώθηκε στο δημοσιονομικό: στο έλλειμμα του Δημοσίου και στο δημόσιο χρέος, που αποτελούν τροχοπέδη στην ανάπτυξη, με συνέπεια τη συρρίκνωση των χαμηλών εισοδημάτων και την ανεργία.

Η καλή μέρα φαίνεται από το πρωί… Μετά τον προσωπικό εκλογικό θρίαμβο ο Γιώργος Παπανδρέου συγκρότησε μια καλή, πολύ καλή κυβέρνηση. Και στο πρώτο Υπουργικό Συμβούλιο έθεσε «τον δάκτυλον επί τον τύπον των ήλων». Στο πληγωμένο κράτος από την κομματική αναξιοκρατία, την αδιαφάνεια, τη ρουσφετολογία, τη διαφθορά, τη σπατάλη. Το κράτος είναι ο «μεγάλος ασθενής».

Η προεκλογική συζήτηση αναλώθηκε στο δημοσιονομικό: στο έλλειμμα του Δημοσίου και στο δημόσιο χρέος, που αποτελούν τροχοπέδη στην ανάπτυξη, με συνέπεια τη συρρίκνωση των χαμηλών εισοδημάτων και την ανεργία. Σοβαρό το πρόβλημα. Αλλά πολύ σωστά ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου είχε προεκλογικά επισημάνει ότι το δημοσιονομικό πρόβλημα θα αντιμετωπισθεί, σε βιώσιμη βάση, με την ανάπτυξη και την αύξηση του ΑΕΠ, με τον περιορισμό της σπατάλης στον δημόσιο τομέα, με την είσπραξη των βεβαιωμένων φόρων και με την πάταξη της φοροδιαφυγής.

Ποιος θα τα υλοποιήσει όλα αυτά; Το κράτος; Ποιο κράτος; Το σημερινό; Αυτό το κράτος δεν δημιούργησε και μεγέθυνε όλα αυτά τα προβλήματα;

Η γραφειοκρατία των δεκάδων υπογραφών δεν είναι η τροχοπέδη στην ανάπτυξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας και συνεπώς της ανάπτυξης;

Η πολυνομία και η γραφειοκρατία σε «συνεργασία» με διεφθαρμένους κομματικούς δεν «παράγουν» τη διαφθορά;

Ποιοι θα εισπράξουν τους φόρους και ποιοι θα κυνηγήσουν τους φοροφυγάδες; Οι αδιάφθοροι όταν βλέπουν τον συνάδελφό τους «διεφθαρμένο» να πλουτίζει, να μένει ατιμώρητος και συχνά να προάγεται; Ποιο κράτος θα υπηρετεί τον πολίτη; Το κράτος που μεταλλάσσεται σε κομματικό βιλαέτι από την εκάστοτε κυβέρνηση και οι δημόσιοι οργανισμοί σε φέουδα των υπουργών;

Ο νέος πρωθυπουργός μας είναι απόλυτα ειλικρινής και εμφανίστηκε αποφασιστικός. Δεν ήλθαμε, τόνισε στους υπουργούς, στην εξουσία για να αλλάξουμε το «γαλάζιο κράτος» με «πράσινο κράτος». Ως «εντολή ανατροπής» ερμήνευσε, σωστά, την ισχυρή πλειοψηφία που πρόσφερε, υπό δοκιμασία και προθεσμία, ο ελληνικός λαός.

Η εξυγίανση των δημοσιονομικών, η επανεκκίνηση της οικονομίας και η ανάπτυξή της με νέες στρατηγικές και προσανατολισμούς είναι η άλλη μεγάλη πρόκληση. Πέρα από κάποια άμεσα μέτρα αναθέρμανσης της αγοράς και ενίσχυσης των χαμηλών εισοδημάτων, η ανάκαμψη της πραγματικής οικονομίας θα απαιτήσει χρόνο και σύμπραξη των παραγωγικών τάξεων αλλά και των εργαζομένων. Και συναρτάται και με εξωγενείς παράγοντες. Η «άλλη πολιτισμική αντίληψη» και η «ανατροπή για να αλλάξουμε τον τρόπο διακυβέρνησης της χώρας και να φέρουμε αξιοπρέπεια στη σχέση πολιτείας- πολίτη»- διακηρύξεις του Γιώργου Παπανδρέου στο πρώτο Υπουργικό Συμβούλιο – είναι έργο μέγα. Είναι έργο εθνικό. Και είναι έργο του οποίου η υλοποίηση εξαρτάται αποκλειστικά από τον Πρωθυπουργό και την κυβέρνησή του.

Ο νέος πρωθυπουργός της χώρας δεν χρωστάει την εκλογή του σε κανέναν. Ούτε στο κόμμα ούτε σε άλλους παράγοντες. Τη χρωστάει στους ανώνυμους πολίτες. Και έχει τα χέρια ελεύθερα. Εχει τη δική του, προσωπικής επιλογής, κυβέρνηση. Η πρόσκληση του Συνηγόρου του Πολίτη κ. Καμίνη στην πρώτη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου προφανώς δεν ήταν «επικοινωνιακή». Του δόθηκε άνεση χρόνου για να καταθέσει τα στοιχεία που τον έχουν οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι η δημόσια διοίκηση είναι «ευνουχισμένη, φοβισμένη και ευθυνόφοβη». Και να επισημάνει ότι οι εισηγήσεις του προς τους υπουργούς «δεν εισακούγονταν επειδή έθεταν (οι εισηγήσεις) τον δάκτυλον επί τον τύπον των ήλων»! Την Τετάρτη όλοι οι υπουργοί τον άκουσαν. Θα τον «εισακούσουν»;

Η μεγάλη ανατροπή στον δημόσιο τομέα δεν είναι πρόβλημα μόνο για τους υπουργούς. Είναι το μεγάλο στοίχημα για τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου. Είναι στοίχημα προσωπικό. Θέλει και μπορεί να το κερδίσει. Και μόνο με αυτό το στοίχημα θα δικαιώσει τις ελπίδες, ακόμη και αυτών που δεν τον ψήφισαν, και θα γράψει ιστορία.

gromaios@otenet.gr

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk