ΚΟΚΚΙΝΗ ΓΡΑΜΜΗ

Πρώτα η καταγραφή, μετά οι φόροι

Μπροστά στο άδειο κρατικό θησαυροφυλάκιο που παρέλαβε, ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου – ή υπουργός «Θησαυροφυλακίου», όπως λέγεται στη Βρετανία ο ομόλογός του κ. Αλιστερ Ντάρλινγκ – τράβηξε ήδη την πρώτη κόκκινη γραμμή: «Πρώτα θα γίνει η καταγραφή της κατάστασης και μετά θα συζητήσουμε για φόρους και όποιες ενισχύσεις». Είναι προφανές ότι η πρώτη γεύση που πήρε, με το δημόσιο χρέος να υπερβαίνει τα 300 δισ. ευρώ, το δημοσιονομικό έλλειμμα στο 10% του ΑΕΠ και να αναζητεί κάθε μήνα 2 δισ.

Μπροστά στο άδειο κρατικό θησαυροφυλάκιο που παρέλαβε, ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου – ή υπουργός «Θησαυροφυλακίου», όπως λέγεται στη Βρετανία ο ομόλογός του κ. Αλιστερ Ντάρλινγκ – τράβηξε ήδη την πρώτη κόκκινη γραμμή:

«Πρώτα θα γίνει η καταγραφή της κατάστασης και μετά θα συζητήσουμε για φόρους και όποιες ενισχύσεις». Είναι προφανές ότι η πρώτη γεύση που πήρε, με το δημόσιο χρέος να υπερβαίνει τα 300 δισ. ευρώ, το δημοσιονομικό έλλειμμα στο 10% του ΑΕΠ και να αναζητεί κάθε μήνα 2 δισ. ευρώ δανεικά για να πληρωθούν μισθοί και συντάξεις, υποχρεώνουν τον υπουργό, ο οποίος έχει συγκεντρώσει τις εξουσίες του «θησαυροφύλακα»- δηλαδή την επιβολή φόρων και την κατανομή των δαπανών και τη διαχείριση του χρέους-, σε αλλαγή πορείας…

Μετά τις πρώτες συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου και στην πλατεία Συντάγματος με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γ. Προβόπουλο, ο οποίος δήλωσε ότι το έλλειμμα θα ανέλθει στο 12% του ΑΕΠ το 2009, ο κ. Παπακωνσταντίνου ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχουν λεφτά.

Ετσι η ένεση ρευστότητας 3 δισ. ευρώ στην αγορά και η έκτακτη οικονομική ενίσχυση των ανέργων, των πολυτέκνων και των οικογενειών που έχουν ετήσιο εισόδημα κάτω από 12.000 ευρώ μετατίθενται για το 2010. Βεβαίως τα μέτρα αυτά θα περιληφθούν στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, αλλά, όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές, «θα ήταν παράλογο η κυβέρνηση να δίνει,την ώρα που θα διαπραγματεύεται με τις Βρυξέλλες τα μέτρα και τα χρονικά περιθώρια για τη μείωση των ελλειμμάτων». Προς αυτή την κατεύθυνση ξεκίνησαν οι επαφές με τις Βρυξέλλες του πρωθυπουργού κ. Γ.Παπανδρέου, ο οποίος επικοινώνησε με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και τον πρόεδρο του Εurogroup κ. Ζαν-Κλοντ Γιoύνκερ ζητώντας πίστωση χρόνου για τη μείωση των ελλειμμάτων.

Αντιθέτως έρχονται στο προσκήνιο οι φόροι που θα αλλάξουν από την 1η Ιανουαρίου 2010. Ο υπουργός Οικονομικών ανήγγειλε ότι θα προηγηθεί διάλογος με τους κοινωνικούς φορείς και τις επιχειρήσεις καθώς οι αλλαγές στη φορολογία θα είναι καθολικές, θα αφορούν όλους, και θα στοχεύουν στην αύξηση των φορολογικών εσόδων και στον περιορισμό της φοροδιαφυγής.

Η κεντρική κατεύθυνση των αλλαγών στη φορολογία των φυσικών προσώπων είναι να ενταχθούν όλα τα εισοδήματα- μισθοί, συντάξεις, ενοίκια, επιδόματα, μπόνους, μερίσματα, υπεραξίες από μετοχές- στη φορολογική κλίμακα.

Για τις επιχειρήσεις τα πράγματα είναι θολά καθώς κανένας δεν γνωρίζει αν θα αυξηθεί ο φορολογικός συντελεστής 25% ή η επιβάρυνση θα περιοριστεί στην αυξημένη φορολογία των διανεμόμενων κερδών (μερισμάτων).

Την πρώτη γεύση των αλλαγών στη φορολογία θα πάρουν οι φορολογούμενοι με τον προϋπολογισμό του 2010, που πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή ως τις 20 Νοεμβρίου.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk