Ένα εμπόδιο λιγότερο

Την υπογραφή του στη Συνθήκη της Λισαβόνας έβαλε σήμερα ο Πολωνός πρόεδρος

Την υπογραφή του στη Συνθήκη της Λισαβόνας έβαλε σήμερα ο Πολωνός πρόεδρος | tovima.gr

Το μεσημέρι του Σαββάτου επικυρώθηκε από την Πολωνία η Συνθήκη της Λισαβόνας. Το «παρών» στην τελετή επικύρωσης έδωσαν ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο, ο Πολωνός πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Γιέρζι Μπούζεκ και ο πρωθυπουργός της Σουηδίας Φρέντρικ Ράινφελντ, η χώρα του οποίου ασκεί την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το τρέχον εξάμηνο.

Πλέον, ο Τσέχος πρόεδρος αποτελεί το μοναδικό εμπόδιο: ο Β.Κλάους αξιώνει να υπάρξει για τη χώρα του μία εξαίρεση από τον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων, η οποία θα προστεθεί στο κείμενο της Συνθήκης της Λισαβόνας, προκειμένου να υπογράψει.

Συγκεκριμένα ζητά την εξαίρεση θέλοντας να προστατεύσει τη χώρα από διεκδικήσεις ιδιοκτησιακού καθεστώτος.

Ο ίδιος ανέλυσε τους φόβους του ότι ορισμένοι θα προβάλλουν αξιώσεις για την επιστροφή περιουσιακών στοιχείων, τα οποία είχαν κατασχεθεί από περίπου τρία εκατομμύρια Γερμανούς που είχαν διωχθεί από την Τσεχοσλοβακία μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, και ότι θα προσπαθήσουν να «παρακάμψουν» την τσεχική Δικαιοσύνη, εάν δεν υπάρξει εξαίρεση από τη Χάρτα, όπως ζητά ο ίδιος.

Υπενθυμίζεται ότι η Βρετανία και η Πολωνία έχουν εξασφαλίσει μία εξαίρεση από τον Χάρτη, πράγμα που σημαίνει ότι απαλλάσσονται από την εφαρμογή ορισμένων εργασιακών δικαιωμάτων.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk