Σάλος από την εύνοια στον υιό του προέδρου

ΠΑΡΙΣΙ Και τους πολιτικούς αντιπάλους του αλλά και τους συμμάχους του ενόχλησε ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί ο οποίος αποφάσισε να διορίσει τον μόλις 23 ετών γιο του, τριτοετή φοιτητή Νομικής, Ζαν Σαρκοζί επικεφαλής του οργανισμού που διαχειρίζεται το μεγαλύτερο επιχειρηματικό κέντρο της Γαλλίας. Πρόκειται για τη συνοικία Λα Ντεφάνς, το λεγόμενο «Σίτι του Παρισιού» στα δυτικά προάστια της γαλλικής πρωτεύουσας. Την ώρα που η αντιπολίτευση έκανε λόγο για νεποτισμό ακόμη και πιστοί οπαδοί της «Ενωσης για ένα Λαϊκό Κίνημα» (UΜΡ) του κ.

ΠΑΡΙΣΙ Και τους πολιτικούς αντιπάλους του αλλά και τους συμμάχους του ενόχλησε ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί ο οποίος αποφάσισε να διορίσει τον μόλις 23 ετών γιο του, τριτοετή φοιτητή Νομικής, Ζαν Σαρκοζί επικεφαλής του οργανισμού που διαχειρίζεται το μεγαλύτερο επιχειρηματικό κέντρο της Γαλλίας. Πρόκειται για τη συνοικία Λα Ντεφάνς, το λεγόμενο «Σίτι του Παρισιού» στα δυτικά προάστια της γαλλικής πρωτεύουσας.

Την ώρα που η αντιπολίτευση έκανε λόγο για νεποτισμό ακόμη και πιστοί οπαδοί της «Ενωσης για ένα Λαϊκό Κίνημα» (UΜΡ) του κ. Σαρκοζί υποστήριζαν ότι ο πρόεδρος το «παρατράβηξε» με την απόφασή του για τοποθέτηση του Ζαν στην ηγεσία του δημόσιου οργανισμού που διαχειρίζεται την Ντεφάνς με τους πανύψηλους ουρανοξύστες.

Ο Πατρίκ Ντεβεντζιάν, υπουργός και νυν «αφεντικό» της Ντεφάνς, ο οποίος παραγκωνίζεται για χάρη του δεύτερου υιού Σαρκοζί, δεν μπόρεσε χθες να κρύψει την αγανάκτησή του. Ούτε και τη… μόρφωσή του, αφού αντί σχολίου ανέτρεξε σε χωρίο του γάλλου δραματουργού του 17ου αιώνα Πιερ Κορνέιγ. «Για τις ψυχές αριστοκρατικής καταγωγήςη αξία δεν περιμένει το πέρασμα των χρόνων» δήλωσε πικρόχολα.

Κατ΄ ιδίαν και άλλοι αξιωματούχοι του UΜΡ προειδοποιούσαν ότι ο γάλλος πρόεδρος εκθέτει τον εαυτό του και την παράταξη σε κατηγορίες για «δημιουργία δυναστείας».

Ο Πατρίκ Ζαρί, κομμουνιστής δήμαρχος της Ναντέρ, περιοχής η οποία συνορεύει με την Ντεφάνς, υπογράμμισε ότι ο προεδρικός γόνος δεν έχει ούτε το δικαίωμα αλλά ούτε και τα προσόντα για τέτοια θέση. «Δεν αποτελεί τίποτε περισσότερο από μια προσπάθεια να εξασφαλιστεί η συνέχιση της φατρίας και να “κλειδώσει” η εκτελεστική εξουσία στην περιοχή» ανέφερε.

Η θέση θα πληρωθεί τον Δεκέμβριο. Η προεδρία της Εpad, του δημόσιου οργανισμού που διαχειρίζεται το επιχειρηματικό κέντρο, είναι πολιτική θέση που συνδέεται με την επίβλεψη τεράστιων έργων, ύψους πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ, καθώς στην περιοχή έχουν την έδρα τους πολλές εταιρείες-κολοσσοί.

Ο δελφίνος, όπως είναι επίσης γνωστός ο Ζαν, θα γιορτάσει για τη νέα θέση του (μερικής απασχόλησης, σημειωτέον) μαζί με τη «διεύρυνση» της δυναστείας Σαρκοζί καθώς τον Δεκέμβριο η σύζυγός του και μεγαλοκληρονόμος γνωστής οικογενείας Τζέσικα Σεμπαούν αναμένεται να τεκνοποιήσει.

Η προαγωγή του Ζαν σχολιάστηκε από το αντιπολιτευόμενο Σοσιαλιστικό Κόμμα ως μέρος του σχεδίου του κ. Σαρκοζί να δημιουργήσει μια νέα περιοχή του «ευρύτερου Παρισιού», τον έλεγχο της οποίας θα ασκεί το UΜΡ. Μόλις προχθές το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε 30ετές σχέδιο.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
  • Ο γρίφος της Μποτσουάνα Οι αγορές είναι προεξοφλητικοί μηχανισμοί, στην περίπτωση της νέας μετάλλαξης , προεξόφλησαν ξανά το χειρότερο, δηλαδή νέους περιορισμούς στις... ΒΗΜΑτοδότης |
Σίβυλλα
Helios Kiosk