Βρέθηκε το «κουρδιστήρι» του βιολογικού ρολογιού

ΟΥΆΣΙΓΚΤΟΝ Μια αποτελεσματική θεραπεία για το τζετ λαγκ έρχεται τώρα ένα βήμα πιο κοντά, καθώς επιστήμονες ανακάλυψαν ποια ακριβώς κύτταρα του εγκεφάλου ελέγχουν το βιολογικό ρολόι μας. Βρετανοί και αμερικανοί ειδικοί έδειξαν μέσα από πειράματα σε ποντίκια ποια συγκεκριμένα κύτταρα της περιοχής του εγκεφάλου, που ρυθμίζει το βιολογικό ρολόι και η οποία ονομάζεται υπερχιασματικός πυρήνας (suprachiasmatic nucleus, SCΝ), είναι εκείνα που ελέγχουν τον κιρκαδικό ρυθμό μας. Συγκεκριμένα οι επιστήμονες ανακάλυψαν, όπως αναφέρουν στην επιθεώρηση «Science», ότι η περιοχή SCΝ περιέχει δύο διαφορετικά είδη κυττάρων.

Βρέθηκε το «κουρδιστήρι» του βιολογικού ρολογιού | tovima.gr

ΟΥΆΣΙΓΚΤΟΝ Μια αποτελεσματική θεραπεία για το τζετ λαγκ έρχεται τώρα ένα βήμα πιο κοντά, καθώς επιστήμονες ανακάλυψαν ποια ακριβώς κύτταρα του εγκεφάλου ελέγχουν το βιολογικό ρολόι μας. Βρετανοί και αμερικανοί ειδικοί έδειξαν μέσα από πειράματα σε ποντίκια ποια συγκεκριμένα κύτταρα της περιοχής του εγκεφάλου, που ρυθμίζει το βιολογικό ρολόι και η οποία ονομάζεται υπερχιασματικός πυρήνας (suprachiasmatic nucleus, SCΝ), είναι εκείνα που ελέγχουν τον κιρκαδικό ρυθμό μας.

Συγκεκριμένα οι επιστήμονες ανακάλυψαν, όπως αναφέρουν στην επιθεώρηση «Science», ότι η περιοχή SCΝ περιέχει δύο διαφορετικά είδη κυττάρων. Μόνο το ένα είδος τέτοιων κυττάρων στέλνει ηλεκτρικούς παλμούς ώστε να ρυθμίσει τα μοτίβα του ύπνου μας. Τα συγκεκριμένα κύτταρα του «βιολογικού ρολογιού» εκφράζουν ένα γονίδιο που ονομάζεται per1, κάτι που δεν συμβαίνει με τα κύτταρα της περιοχής SCΝ τα οποία δεν εμπλέκονται στο… κούρδισμα του βιολογικού ρολογιού.

Οπως εξήγησε ο δρ Χιου Πίγκινς από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ που συμμετείχε στη μελέτη, τα νέα ευρήματα αναμένεται να οδηγήσουν στην ανάπτυξη φαρμάκων τα οποία θα στοχεύουν συγκεκριμένα τα κύτταρα per1 και όχι τα υπόλοιπα. Ετσι, τα φάρμακα αυτά αναμένεται να είναι αποτελεσματικά τόσο για το τζετ λαγκ, έπειτα από πολύωρες πτήσεις που αποσυντονίζουν το βιολογικό ρολόι, όσο και για ασθένειες που συνδέονται με τον κιρκαδικό ρυθμό, όπως είναι ο καρκίνος.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Science
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk