Τι αποφάσισε η επιτροπή για το συνέδριο της ΝΔ

Εληξε η συνεδρίαση της Επιτροπής Συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας η οποία αποφάσισε τη διεξαγωγή του Συνεδρίου στις 7 Νοεμβρίου, οι σύνεδροι του οποίου θα αποφασίσουν αν θα εκλέξουν μεταβατικό ή όχι πρόεδρο του κόμματος. Επίσης η Επιτροπή αποφάσισε την κατάθεση των υποψηφιοτήτων για την προεδρία έως τις 15 Οκτωβρίου και την κατάθεση των 50 υπογραφών που χρειάζεται ο κάθε υποψήφιος έως τις 22 Οκτωβρίου.

Από τη συνεδρίαση της Επιτροπής αποχώρησαν λίγο πριν τις 20:00 οι τέσσερις φερόμενοι ως υποψήφιοι για την αρχηγία του κόμματος, δηλαδή η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη, ο κ. Α. Σαμαράς, ο κ. Δ. Αβραμόπουλος και ο κ. Π. Ψωμιάδης οι οποίοι κατέθεσαν τις προτάσεις τους.

Πριν τη σύγκληση της Επιτροπής Συνεδρίου, ενώπιον της οποίας έχουν κληθεί όλοι οι ενδιαφερόμενοι για την ηγεσία της ΝΔ, δύο από τους φερόμενους ως υποψήφιους είχαν κατ΄ιδίαν επαφές με τον Κ.Καραμανλή.

Πρώτος πέρασε το κατώφλι της Ρηγίλλης, ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος ζήτησε συμμετοχή της βάσης στην εκλογή και τακτικό συνέδριο.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους κατά την έξοδό του από το κτίριο της οδού Ρηγίλλης, τόνισε ότι η βάση του κόμματος απαιτεί ενότητα, ιδεολογική θωράκιση και καθολική επανίδρυση.

«Απαιτεί όμως και δικαίωμα ψήφου για την εκλογή του νέου προέδρου» τόνισε, συμπληρώνοντας την πρότασή του για αλλαγή του καταστατικού με το κλείσιμο του μονοήμερου συνεδρίου του κόμματος στις 7 Νοεμβρίου.

Ο τέως υπουργός πρότεινε να δοθεί το δικαίωμα συμμετοχής ακόμα και σε μέλη ή φίλους της ΝΔ, οι οποίοι θα προσέλθουν την ημέρα του συνεδρίου.

Στη συνέχεια, τόνισε, τα μέλη θα κληθούν εντός 3 εβδομάδων να εκλέξουν τον νέο αρχηγό.

Υπό νέα ηγεσία το κόμμα θα πάει σε τακτικό συνέδριο (έως το καλοκαίρι του 2010) προκειμένου η ΝΔ να επανιδρυθεί και να προσδιορίσει το ιδεολογικό της στίγμα.

Ο κ. Σαμαράς επανέλαβε ότι θα είναι παρών το απόγευμα στο πλαίσιο της σύγκλησης της Επιτροπής Συνεδρίου.

Το απόγευμα από το πολιτικό γραφείο του κ. Α. Σαμαρά εκδόθηκε ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία, ο πρώην υπουργός χαρακτηρίζει ανυπόστατες και ανακριβείς τις αναφορές ορισμένων μέσων ενημέρωσης περί δήθεν άρνησής του, όπως επισημαίνει, να συναντήσει τον κ. Μεϊμαράκη.

Η ανακοίνωση έχει ως εξής: «Οι αναφορές σε ορισμένα ΜΜΕ περί δήθεν άρνησης του κ. Αντώνη Σαμαρά να συναντηθεί με τον κ. Βαγγέλη Μεϊμαράκη είναι ανακριβείς και ανυπόστατες. Επίσης, προσβλητικές για τον πολιτικό πολιτισμό και τη φιλία των δύο πολιτικών ανδρών που χρόνια έχει αναπτυχθεί μεταξύ τους είναι οι περίεργες διαρροές χαρακτηρισμών εις βάρος του κ. Μεϊμαράκη, που κινούνται στα όρια της φαιδρότητας. Σε τέτοιες ώρες, που προέχει η ενότητα και η συντροφικότητα όλων, τέτοιες πρακτικές θα βρίσκουν την άμεση αντίδρασή μας».

Η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη πέρασε το κατώφλι της Ρηγίλλης στη 1 το μεσημέρι. Μετά τη συνάντηση, η τέως υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι είναι ανάγκη η βάση του κόμματος να μιλήσει.

Η κυρία Μπακογιάννη κατέθεσε δύο προτάσεις: το συνέδριο του κόμματος να πραγματοποιηθεί κανονικά στις 7 Νοεμβρίου και να εκλέξει πρόεδρο, ο οποίος θα δεσμευτεί να ξεκινήσει άμεσα τις διαδικασίες για εκλογές από τη βάση του κόμματος.

Ως δεύτερη λύση, η κυρία Μπακογιάννη προτείνει την άμεση σύγκληση της ΚΟ για την εκλογή προέδρου και γραμματέα και παράλληλα η οργανωτική επιτροπή του συνεδρίου να συνεχίσει τις διαδικασίες για την εκλογή αρχηγού, σε τρεις μήνες και πάλι από τη βάση.

Από την πλευρά του ο τέως υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος έχει ξεκαθαρίσει ότι θα είναι υποψήφιος μόνον εφόσον η Οργανωτική Επιτροπή υιοθετήσει την πρότασή του για απολύτως ανοιχτές διαδικασίες, έτσι ώστε να έχει δικαίωμα ψήφου κάθε μέλος του κόμματος.

Χαρακτηριστικά είναι όσα δήλωσε στον Real Fm: «Πρώτα ορίζονται οι όροι και οι κανόνες και μετά ο καθένας παίρνει την απόφασή του».

Παρών στην απογευματινή συνεδρίαση και ο Παναγιώτης Ψωμιάδης, όπως άλλωστε δήλωσε σε πρωινή εκπομπή του Mega.

Aπό την πλευρά του ο Αρης Σπηλιωτόπουλος άφησε να εννοηθεί ότι δεν πρόκειται να προσέλθει σε μια διαδικασία κατώτερη των περιστάσεων, ενώ και ο Ευ.Μεϊμαράκης δεν έχει σκοπό να βρεθεί στη Ρηγίλλης το απόγευμα.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk