Μεγάλη διαμάχη έχει ξεσπάσει στους κόλπους της Εκκλησίας της Ελλάδος, λίγα εικοσιτετράωρα πριν από την έναρξη της ετήσιας συνόδου της Ιεραρχίας. Πρωταγωνιστές των δύο στρατοπέδων είναι ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος και ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Ανθιμος. Αφορμή της διαμάχης αποτέλεσε η εκλογή των νέων Μητροπολιτών Πολυανής και Κιλκισίου, και Διδυμοτείχου, η οποία αναμένεται να γίνει το πρωί της Δευτέρας, πρώτη ημέρα έναρξης της συνεδρίασης της Συνόδου της Ιεραρχίας. Ο Αρχιεπίσκοπος επιθυμεί- λένε μητροπολίτες- με αυτόν τον τρόπο να δείξει από την πρώτη στιγμή ότι ελέγχει το σύνολο της Ιεραρχίας ώστε να αποφευχθούν στη συνέχεια εντάσεις και διαπληκτισμοί κατά τη διάρκεια των συζητήσεων για φλέγοντα θέματα, όπως η εκκλησιαστική περιουσία, η λειτουργία του συνοδικού συστήματος στην Εκκλησία της Ελλάδος και η καύση των νεκρών.

Ο κ. Ιερώνυμος σε τηλεφωνικές επικοινωνίες του με αρχιερείς ζητεί την εκλογή του Αρχιμανδρίτη κ. Εμμανουήλ Σιγάλα στη Μητρόπολη Πολυανής και Κιλκισίου, και του Επισκόπου Διαυλείαςκ. Δαμασκηνού στη Μητρόπολη Διδυμοτείχου. Οι επιλογές του Αρχιεπισκόπου συναντούν τη σθεναρά αντίδραση του Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ. Ανθιμου, ο οποίος επιθυμεί την εκλογή του πρωτοσυγκέλλου του, Αρχιμανδρίτη κ. Ιωάννη Τασσιά στη Μητρόπολη Πολυανής και Κιλκισίου. Η διαμάχη έχει προσλάβει τέτοιες διαστάσεις ώστε ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης σε επιστολή του προς τους μητροπολίτες δηλώνει ότι ο κ. Ιερώνυμος τού είχε υποσχεθεί ότι θα στηρίξει την εκλογή του Αρχιμανδρίτη κ. Ιωάννη Τασσιά. Και όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, «περί του π. Ιωάννου Τασσιά, έλαβον παρά του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κκ. Ιερωνύμου, ουχί άπαξ, παλαιότερον και επ΄ εσχάτων, την διαβεβαίωσιν και την υπόσχεσιν, ότι θα τον υποστηρίξωμεν διά την Ιεράν Μητρόπολιν Πολυανής και Κιλκισίου. Είναι προς τιμήν του Μακαριωτάτου ότι καθομολογεί την υπόσχεσιν ταύτην και την σοβαρότητα και το δίκαιον της υποψηφιότητας του πατρός Ιωάννου Τασσιά».

Π ολλοί αρχιερείς που εξελέγησαν επί Αρχιεπισκοπίας Χριστόδουλου φέρονται να έχουν πειστεί από τα επιχειρήματα του κ. Ανθιμου, γι΄ αυτό και δηλώνουν ότι ο πρωτοσύγκελλος της Μητρόπολης Θεσσαλονίκης προηγείται αυτή τη στιγμή στη μάχη κατά του εκλεκτού του Αρχιεπισκόπου, Αρχιμανδρίτη κ. Εμμανουήλ Σιγάλα. Η πλευρά του κ. Ιερώνυμου, ωστόσο, επιμένει στην πρότασή της, τονίζοντας ότι ο Αρχιμανδρίτης κ. Εμμανουήλ Σιγάλας, με την υποστήριξη των μητροπολιτών που βρίσκονται κοντά στον Αρχιεπίσκοπο, θα καταφέρει να ελέγξει την εκλογή. «Να ξεχάσουν αυτά που έγιναν στην εκλογή των Μητροπολιτών Λευκάδος και Παροναξίας» τονίζουν συνεργάτες του κ. Ιερώνυμου, οι οποίοι δεν ξεχνούν ότι με τη συμφωνία του Μητροπολίτη Σπάρτης κ. Ευσταθίου, του Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ. Ανθιμου και ιεραρχών που εξελέγησαν επί Αρχιεπισκοπίας Χριστόδουλου δεν εξελέγησαν οι κληρικοί που επέλεξε ο Αρχιεπίσκοπος.

Για τη Μητρόπολη Διδυμοτείχου, ο Αρχιεπίσκοπος από την πρώτη στιγμή πρότεινε τον Επίσκοπο Διαυλείας κ. Δαμασκηνό, ο οποίος για μικρό διάστημα μόλις 48ωρών αποσύρθηκε από τις διεκδικήσεις του.

Επανήλθε όμως δριμύτερος και, όπως τονίζουν μητροπολίτες, έχει πολλές πιθανότητες να εκλεγεί. Από την άλλη πλευρά, ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης προωθεί τον Αρχιμανδρίτη κ. Κωνστάντιο Παναγιωτακόπουλο ο οποίος υπηρετεί στη Μητρόπολη Αλεξανδρουπόλεως. Εκτός από τον κ. Ανθιμο, ο Αρχιμανδρίτης υποστηρίζεται από τους Μητροπολίτες Δημητριάδος κ. Ιγνάτιο, Μαρωνείας κ. Δαμασκηνό , Αλεξανδρουπόλεως κ. Ανθιμο και Ξάνθης κ. Παντελεήμονα . Σημειώνεται, τέλος, ότι ο Μητροπολίτης Σπάρτης κ. Ευστάθιος, όπως λένε στενοί συνεργάτες του, δεν επιθυμεί να εμπλακεί στη διαμάχη που έχει ξεσπάσει και τηρεί ίσες αποστάσεις και από τις δύο πλευρές.