Η διεθνής ατζέντα του Γ. Παπανδρέου

Εντατικό πρόγραμμα διεθνών επαφών και επισκέψεων θέτει σε εφαρμογή ο κ. Γ. Παπανδρέου με στόχο την αποκατάσταση του κύρους και της εικόνας της Ελλάδας διεθνώς και τη δημιουργία ενός δικτύου σχέσεων και συμμαχιών. Με τον τρόπο αυτόν ο Πρωθυπουργός θα επιδιώξει να ανατρέψει την αρνητική εικόνα της χώρας και να δημιουργήσει συνθήκες και προϋποθέσεις για διαπραγματεύσεις με την ΕΕ και τους διεθνείς οργανισμούς είτε σε οικονομικό είτε σε πολιτικό επίπεδο. Το λεπτομερές πρόγραμμα επισκέψεων του κ.

Η διεθνής ατζέντα του Γ. Παπανδρέου | tovima.gr

Εντατικό πρόγραμμα διεθνών επαφών και επισκέψεων θέτει σε εφαρμογή ο κ. Γ. Παπανδρέου με στόχο την αποκατάσταση του κύρους και της εικόνας της Ελλάδας διεθνώς και τη δημιουργία ενός δικτύου σχέσεων και συμμαχιών. Με τον τρόπο αυτόν ο Πρωθυπουργός θα επιδιώξει να ανατρέψει την αρνητική εικόνα της χώρας και να δημιουργήσει συνθήκες και προϋποθέσεις για διαπραγματεύσεις με την ΕΕ και τους διεθνείς οργανισμούς είτε σε οικονομικό είτε σε πολιτικό επίπεδο. Το λεπτομερές πρόγραμμα επισκέψεων του κ. Παπανδρέου θα καθοριστεί το αμέσως προσεχές διάστημα, αν και ήδη υπάρχει σαφής εκδήλωση προθέσεων.

Ο Πρωθυπουργός ταξίδεψε χθες στην Κωνσταντινούπολη, όπου συμμετείχε στην άτυπη διαβαλκανική διάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών και είχε μια πρώτη ανεπίσημη συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. (Σημειώνεται ότι η Τουρκία θέλησε να δεσμεύσει την ερχόμενη εβδομάδα δύο περιοχές στο Αιγαίο για τη διεξαγωγή μεγάλης αεροναυτικής άσκησης, μία βορείως της Λήμνου και μία άλλη νοτίως της Ικαρίας.)

Απαντώντας σε όσους υποστήριξαν ότι είναι ανορθόδοξη πρακτική για έναν πρωθυπουργό της Ελλάδας να επισκέπτεται την Τουρκία προτού μεταβεί στην Κύπρο, στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου σημείωναν χθες και προχθές κατ΄ αρχάς ότι η συνάντηση της Κωνσταντινούπολης ήταν άτυπη και η συνάντηση με τον κ. Ερντογάν εθιμοτυπική και εν συνεχεία ότι ο κ. Παπανδρέου είναι αποφασισμένος να κινηθεί επιθετικά στον διεθνή χώρο και να εκμεταλλευθεί κάθε δυνατότητα που του παρέχεται για άσκηση επιρροής και αναζήτηση δυνατοτήτων συνεννόησης.

Εν όψει πάντως του ταξιδιού στην Τουρκία είχε προηγηθεί επικοινωνία και συμφωνία με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Δ. Χριστόφια, με τον οποίο ο κ. Παπανδρέου θα έχει επίσημη συνάντηση στη Λευκωσία στις 19 του μηνός.

Μ ετά την επιστροφή του από τη Λευκωσία, ο Πρωθυπουργός θα δεχθεί στην Αθήνα τον ισπανό ομόλογό του κ. Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεθ Θαπατέρο, με τον οποίο θα έχει γεύμα εργασίας. Ο κ. Θαπατέρο θα είναι ο πρώτος ξένος ηγέτης που επισκέπτεται τη χώρα μετά την αλλαγή της κυβέρνησης στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου. Οι προτεραιότητες του κ. Παπανδρέου θα στραφούν το αμέσως προσεχές διάστημα προς δύο πλευρές: αφενός στην ελληνική παρουσία στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ τον ερχόμενο Δεκέμβριο και αφετέρου στη συμμετοχή στη Συνδιάσκεψη του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή, η οποία έχει προγραμματιστεί να διεξαχθεί στην Κοπεγχάγη στις αρχές του ίδιου μήνα. Στη Συνδιάσκεψη κατά πάσα πιθανότητα θα συμμετάσχει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός και με την ιδιότητα του προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς.

Δεν είναι τυχαία εν όψει αυτών των εξελίξεων η τοποθέτηση του κ. Σπ. Κουβέλη στη θέση του υφυπουργού Εξωτερικών. Ο κ. Παπανδρέου θέλησε έτσι να καταδείξει τη σημασία την οποία αποδίδει στη δημιουργία δικτύων διεθνούς συνεργασίας, τοποθετώντας στο υπουργείο Εξωτερικών ένα πρόσωπο που θα ασκήσει «περιβαλλοντική διπλωματία».

Ε πόμενος προγραμματισμένος σταθμός του κ. Παπανδρέου θα είναι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου, όπου θα επιχειρήσει να κεφαλαιοποιήσει ένα μέρος της προσπάθειας που θα έχει γίνει ως τότε. Η προσπάθεια θα είναι διπλή, καθώς από τη μία πλευρά θα θιγούν ζητήματα διπλωματικού ενδιαφέροντος και από την άλλη θα αναζητηθούν αποφάσεις για την έξοδο της ΕΕ από την οικονομική κρίση.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk