Ο αρχηγός και οι φεουδάρχες

Ο αρχηγός και  οι φεουδάρχες | tovima.gr

Oταν μια νέα κυβέρνηση αναλαμβάνει τα ηνία της χώρας σε μια άθλια οικονομική συγκυρία, με όλα τα χρονίζοντα προβλήματα να βρίσκονται σε κορύφωση, είναι άκαιρο να ασχολούμαστε με τα προβλήματα της Νέας Δημοκρατίας. Η ΝΔ όμως πήρε το ένα τρίτο των ελλήνων ψηφοφόρων, άρα δεν είναι αμελητέο μέγεθος, ακόμη και στη χειρότερη ιστορικά στιγμή της. Το τι θα κάνουν οι νεοδημοκράτες στο συνέδριό τους είναι δικό τους θέμα. Ωστόσο, όντας μακριά από τη Νέα Δημοκρατία, μπορεί κάποιος να δει μια άλλη πλευρά τού τι συμβαίνει εκεί μέσα. Και αυτό που βλέπω εγώ είναι ότι η ΝΔ δεν είναι σύγχρονο κόμμα. Είναι συνασπισμός φεουδαρχών και διατηρεί κομματικές δομές της δεκαετίας του ΄50. Δεν έχει ενιαίες αρχές, ούτε καν ενιαία ιδεολογία. Το μεγαλύτερο μέρος των ψηφοφόρων της ανήκει σε αυτό που οι πολιτικοί αναλυτές ονομάζουν «λαϊκή Δεξιά». Παροχές, ρουσφέτια, αναξιοκρατία, τα «δικά μας παιδιά», αυτό είναι η λαϊκή Δεξιά. Μια παρωχημένη πολιτική αντίληψη, διχαστική για τις κοινωνίες. Την υιοθέτησε ο κ. Καραμανλής και κατεστράφη ο ίδιος και το κόμμα του, αφού πρώτα διέλυσε τη χώρα. Ενα άλλο μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων της, οι «μητσοτακικοί», είναι νεοφιλελεύθεροι. Πολύ πιο σύγχρονη πολιτική αντίληψη, αλλά με μεγάλες αδυναμίες για μια χώρα σαν την Ελλάδα που δεν έχει βιομηχανία και εξαγωγές και δεν συμμετέχει στο διεθνές εμπόριο. Η νεοφιλελεύθερη πολιτική, η οποία ταιριάζει στις ισχυρές αγγλοσαξονικές οικονομίες, εξαντλεί μια μικρή οικονομία σαν την ελληνική και αφαιρεί από την κυβέρνηση κάθε δυνατότητα παρέμβασης στην οικονομία και τελικά στην κοινωνία.

Εκτός αυτών των δύο μεγάλων ρευμάτων, στη ΝΔ και πέριξ αυτής επιζούν ακροδεξιές ομάδες και κόμματα, ακόμη και οπαδοί της βασιλείας. Ολοι μαζί προσπαθούν να συνυπάρξουν κάτω από έναν αρχηγό, ο οποίος όμως στηρίζεται σε κομματικούς φεουδάρχες. Τον φεουδάρχη της Κρήτης, τον φεουδάρχη της Μάνης, τον φεουδάρχη της Ηπείρου, τον φεουδάρχη της Μακεδονίας και της Θράκης. Ο εκάστοτε αρχηγός λοιπόν είναι δέσμιος αυτών των φεουδαρχών και προσπαθεί να ισορροπήσει ανάμεσα σε διαφορετικές ιδεολογίες και διαφορετικά συμφέροντα. Αποτέλεσμα είναι η αδυναμία λειτουργίας, η έλλειψη κατεύθυνσης, η επικράτηση της αναξιοκρατίας και του ρουσφετιού.

Αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει όποιος και αν εκλεγεί αρχηγός της ΝΔ. Θα υπάρχει ένας άλλος αρχηγός με τους ίδιους φεουδάρχες. Και αυτό είναι το πρόβλημα της Νέας Δημοκρατίας. Οτι το συνέδριο, αντί να βγάλει αρχηγό, θα έπρεπε να διαμορφώσει μέσα από συζητήσεις και αντιπαραθέσεις μια σύγχρονη, ενιαία ιδεολογική πλατφόρμα για να επιβιώσει μακροπρόθεσμα και να ανασυγκροτηθεί. Οι φεουδάρχες δεν θα το επιτρέψουν. Θα διατηρήσουν τη δομή που είχαν τα κόμματα τη δεκαετία του ΄50. Και έτσι θα συνεχίζει να παρακμάζει και αν ποτέ διοικήσει ξανά, θα διοικεί σαν να βρισκόμαστε στο ΄50. Σωστά το επεσήμανε ο ζωγράφος Γιώργος Χαδούλης που αναρωτιέται: «Νιώθω σαν να ζούσαμε στο 1950 και ξαφνικά προσγειωθήκαμε στο 2009. Και αναρωτιέμαι, πώς από το 2004 βρεθήκαμε στο 1950;».

gnikolo@dolnet.gr

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk