Ανατρέποντας τον μύθο της «ξανθιάς»

Η κυρία Θεοδώρα Τζάκρη υπήρξε η αγαπημένη σατιρικών εκπομπών. Τα σαρδάμ της κάνουν πάταγο και τα σχετικά βίντεο διακινούνται στο Ιnternet για πλάκα. Λόγω της ξανθής βοστρυχωτής κόμης γίνεται ακόμη πιο εύκολος ο εξευτελισμός της. Αυτά ισχύουν για όσους νομίζουν ότι το Κοινοβούλιο είναι το Μάπετ Σόου και η βουλευτίνα Πέλλας μια Μις Πίγκι.

Η κυρία Θεοδώρα Τζάκρη υπήρξε η αγαπημένη σατιρικών εκπομπών. Τα σαρδάμ της κάνουν πάταγο και τα σχετικά βίντεο διακινούνται στο Ιnternet για πλάκα. Λόγω της ξανθής βοστρυχωτής κόμης γίνεται ακόμη πιο εύκολος ο εξευτελισμός της. Αυτά ισχύουν για όσους νομίζουν ότι το Κοινοβούλιο είναι το Μάπετ Σόου και η βουλευτίνα Πέλλας μια Μις Πίγκι. Αυτά ισχύουν για όσους βλέπουν τους πολιτικούς ως περσόνες. Εντάξει, όλοι σχολιάζουμε κάποια στιγμή την ευφράδεια, τα κορμιά, τα ντυσίματα. Δεν είναι κακό, αρκεί να μην είναι μόνο αυτό. Θα συγκρίνουμε ευθέως την κυρία Τζάκρη, την καινούργια υφυπουργό Εσωτερικών, με τον σοβαρό κ. Νίκο Δένδια, με το γκρι κοστούμι και τη ρητορική δεινότητα. Ο τέως υπουργός Δικαιοσύνης θέλησε να ποινικοποιήσει την κουκούλα και το διατύπωσε χωρίς σαρδάμ. Χειρίστηκε τις πιο ωραίες λέξεις για να περάσει ένα νομοσχέδιο πιο τρομακτικό από τους δυνητικούς τρομοκράτες. Η κυρία Τζάκρη στηρίζει την ακριβώς αντίθετη φιλοσοφία. Θέλει να προστατεύονται τα ατομικά δικαιώματα. Για παράδειγμα είχε αναφέρει ότι οι κάμερες στις πορείες δεν αποτρέπουν τους ταραξίες. Είπε: «Οταν δίνουμε τη δυνατότητα καταγραφής των συγκεντρώσεων για τη διακρίβωση-βεβαίωση τέλεσης εγκλημάτων είναι σαν να δεχόμαστε εξ υπαρχής ότι όσοι συμμετέχουν είναι εν δυνάμει εγκληματίες. Πώς αναμένουμε να συμμετέχει ο κόσμος σε πορείες όταν γνωρίζει ότι ο καθένας θα μπορεί να τον βιντεοσκοπήσει και να αποδείξει σε οποιαδήποτε φάση της ζωής του στο μέλλον ότι συμμετείχε στη συγκεκριμένη πορεία;». Μας πειράζει λοιπόν αν είναι ξανθιά και μάλιστα με μπούκλες;

Η κυρία Τζάκρη είναι η κλασική σαραντάρα, εργαζόμενη μάνα των Γιαννιτσών. Δικηγορίνα το επάγγελμα, ασκήθηκε στις αγορεύσεις από το 1996 ως το 2004, που εξελέγη πρώτη φορά με το ΠαΣοΚ στον Νομό Πέλλας. Της αρέσει να ομιλεί σε κοινό, της αρέσει αυτό το ακατάσχετο μπούρου μπούρου πολιτικολογίας. Κατατάσσεται στο Τοπ Είκοσι των ομιλητικότερων βουλευτών. Τα τελευταία δύο χρόνια μίλησε 87 φορές σε επιτροπές και 45 φορές στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου. Δεν την αδικεί μόνο ο τρόπος με τον οποίο εμφανίζεται, χειρονομώντας και πυροβολώντας λεκτικά, αλλά και οι διατυπώσεις. Είναι σαν να διαβάζει δικόγραφα και να απευθύνεται στον αντίδικο. Το ίδιο πάθος διακρίνουμε στις 578 ερωτήσεις που κατέθεσε. Ισχύει, δε, το εξής αξιοθαύμαστο: βρίσκεται ταυτόχρονα στην πλατεία Συντάγματος και στους ροδακινοπαραγωγούς του νομού της, σε περιοχές πληγείσες από φυσικά φαινόμενα και σε συνέδρια, σε νοσοκομεία, δικαστικά μέγαρα, κοινωνικές εκδηλώσεις. Δηλαδή ακολουθεί κατά γράμμα την παλιομοδίτικη συνταγή σύμφωνα με την οποία ο βουλευτής πρέπει να φαίνεται, να εμφανίζεται, να εμπλέκεται με τους ψηφοφόρους. Τα έχει αυτά η επαρχία.

Η κυρία Θεοδώρα Τζάκρη άσκησε γόνιμη αντιπολίτευση. Πολύ ουσιαστικές ήταν οι επισημάνσεις της στο σχέδιο νόμου για την εμπορία παιδιών και την παιδική πορνογραφία. Η παρέμβασή της ήταν λεπτομερέστατη. Αυτό κάνει συστηματικά: κρίνει, επικρίνει και όπου χρειάζεται επαυξάνει. Το αυτό έπραξε σε νομοσχέδια για την ισότητα των δύο φύλων, για την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, για το Ασφαλιστικό. Οι εντυπώσεις που πιθανώς έχει ο τηλεθεατής δεν έχουν καμία σχέση με τις εντυπώσεις του προσεκτικού αναγνώστη των εισηγήσεων, των ερωτήσεων, των εκθέσεων. Βέβαια με τους βουλευτές δεν είναι ποτέ κανείς ευχαριστημένος, πολλώ δε στην περιφέρεια όπου εκλέγονται. Οι αντίπαλοι, μεταξύ των οποίων και εσωκομματικοί, της προσάπτουν πελατειακή σχέση με τους ψηφοφόρους. Για παράδειγμα, επιχείρησε να ιδρύσει ΤΕΙ στα Γιαννιτσά για να καλοπιάσει τους συντοπίτες της. Θα χρειαστούν δεκαετίες για να ξεπεραστεί αυτή η νοοτροπία, αλλά θέλει δουλίτσα και από τις δύο πλευρές: αφενός να μην τάζουν οι πολιτικοί, αφετέρου να μην απαιτούν οι ψηφοφόροι. Πιθανώς δηλαδή το κατηγορητήριο να μην προκύπτει από την ανησυχία για την Παιδεία και τα περιφερειακά ιδρύματα αλλά επειδή πρότεινε τα Γιαννιτσά και όχι την Αριδαία ως έδρα.

Η κυρία Τζάκρη ως υφυπουργός Εσωτερικών θα χειρίζεται τα ζητήματα Μακεδονίας- Θράκης. Δεν έχει να φοβηθεί τίποτε. Μπορεί μάλιστα να χαλαρώσει λιγάκι, όσον αφορά το επιθετικό ύφος και τις εμφατικές χειρονομίες.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk