Νέος δανεισμός για να κλείσουν οι μαύρες τρύπες

Το ταμειακό έλλειμμα στο εννεάμηνο Ιανουαρίου- Σεπτεμβρίου 2009 διαμορφώθηκε στο 10% και η δυναμική, δυστυχώς, δείχνει ότι θα αγγίξει το 12% στο τέλος του χρόνου, δήλωσε χθες ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας κ. Γ. Προβόπουλος μετά τη συνάντηση που είχε στο υπουργείο Οικονομικών με τον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου . Στην ενημέρωση της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών από τον επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας, η οποία διήρκεσε περί τις δυόμισι ώρες, συμμετείχε και ο υφυπουργός Οικονομικών κ.

Το ταμειακό έλλειμμα στο εννεάμηνο Ιανουαρίου- Σεπτεμβρίου 2009 διαμορφώθηκε στο 10% και η δυναμική, δυστυχώς, δείχνει ότι θα αγγίξει το 12% στο τέλος του χρόνου, δήλωσε χθες ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας κ. Γ. Προβόπουλος μετά τη συνάντηση που είχε στο υπουργείο Οικονομικών με τον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου . Στην ενημέρωση της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών από τον επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας, η οποία διήρκεσε περί τις δυόμισι ώρες, συμμετείχε και ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Φ. Σαχινίδης ενώ κάποια στιγμή κλήθηκε και ο επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) κ. Σπ. Παπανικολάου. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών η ιδιαίτερα δυσάρεστη αυτή εξέλιξη αναγκάζει τη νέα κυβέρνηση «να βάλει φρένο στις δαπάνες», αλλά και να προσφύγει σε νέο δανεισμό προκειμένου να καλύψει τις τρέχουσες ανάγκες.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι το πρόβλημα με το ταμειακό έλλειμμα εντοπίζεται και στο 2008, διότι η προηγούμενη κυβέρνηση «ενημέρωσε» την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Συμβούλιο υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών ότι το έλλειμμα ήταν 5,7%, γεγονός που προκάλεσε μια σειρά ερωτήματα εκ μέρους των θεσμικών οργάνων της ΕΕ.

Στο πλαίσιο αυτό, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ) βρίσκεται σε επαφή με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία έχει ζητήσει σωρεία διευκρινίσεων. Σύμφωνα με πηγές από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, κατά πάσα πιθανότητα το έλλειμμα το 2008 ήταν υψηλότερο ή αρκετά υψηλότερο από το 5,7%.

Παράλληλα όμως υπάρχει και το τεράστιο πρόβλημα του χρέους της Κεντρικής Κυβέρνησης, το οποίο στο πρώτο εξάμηνο του 2009 εκτινάχθηκε στα 292,3 δισ. ευρώ (άνω του 120%) του ΑΕΠ, έναντι των 282 δισ. ευρώ που ήταν το πρώτο τρίμηνο του ίδιου έτους.

Με βάση τα ανωτέρω στοιχεία (υπερβολικό έλλειμμα και υπέρογκο δημόσιο χρέος), η Ελλάδα θα πρέπει να ακολουθήσει την παραίνεση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ. Ζαν-Κλοντ Τρισέ, σύμφωνα με την οποία χώρες-μέλη της ΕΕ με υψηλό έλλειμμα και υψηλό χρέος πρέπει να μειώνουν το έλλειμμα κατά 1%, ετησίως, δηλαδή με ρυθμό διπλάσιο του 0,5% που ήταν ο αρχικός στόχος. Η προσπάθεια, επομένως, της Ελλάδας για μείωση του ελλείμ ματος θα πρέπει να είναι διπλάσια απ΄ ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί.

Οπως αποκαλύφθηκε χθες, ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου ενημερώθηκε με καθυστέρηση 48 ωρών από τον προκάτοχό του κ. Ι. Παπαθανασίου για την επιστολή του προέδρου του Εurogroup κ. Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος εκτιμούσε ότι τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση για τη μείωση του ελλείμματος ήταν «εισπρακτικού» χαρακτήρα και όχι «μόνιμου», άρα ατελέσφορα για τη σταθερή μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk