Μεγάλο ζητούμενο η υλοποίηση των ενεργειακών επενδύσεων

Τις μεγάλες αποφάσεις στα κρίσιμα ενεργειακά θέματα περιμένουν οι επιχειρηματίες και οι μάνατζερ που ασχολούνται με τον χώρο από το νεοσύστατο υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικών Αλλαγών (ΥΠΕΚΑ). Στο θέμα των ενεργειακών επενδύσεων, όπως λένε οι άνθρωποι των επιχειρήσεων στην ενέργεια, χρειάζονται δραστικές παρεμβάσεις τόσο από την υπουργό κυρία Τίνα Μπιρμπίλη όσο και από τον αρμόδιο υφυπουργό κ. Ι.Μανιάτη. Το ερώτημα είναι μήπως η προστασία του περιβάλλοντος ακυρώσει τις ενεργειακές επενδύσεις που δεν ανήκουν σε αιολικά ή φωτοβολταϊκά, τη στιγμή που το ενεργειακό μείγμα μιας χώρας χρειάζεται και στερεά καύσιμα οπωσδήποτε.

Τις μεγάλες αποφάσεις στα κρίσιμα ενεργειακά θέματα περιμένουν οι επιχειρηματίες και οι μάνατζερ που ασχολούνται με τον χώρο από το νεοσύστατο υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικών Αλλαγών (ΥΠΕΚΑ).

Στο θέμα των ενεργειακών επενδύσεων, όπως λένε οι άνθρωποι των επιχειρήσεων στην ενέργεια, χρειάζονται δραστικές παρεμβάσεις τόσο από την υπουργό κυρία Τίνα Μπιρμπίλη όσο και από τον αρμόδιο υφυπουργό κ. Ι.Μανιάτη. Το ερώτημα είναι μήπως η προστασία του περιβάλλοντος ακυρώσει τις ενεργειακές επενδύσεις που δεν ανήκουν σε αιολικά ή φωτοβολταϊκά, τη στιγμή που το ενεργειακό μείγμα μιας χώρας χρειάζεται και στερεά καύσιμα οπωσδήποτε. Στη συγκεκριμένη περίπτωση αναφορά μπορεί να γίνει μόνο για λιγνιτικές μονάδες, αφού η Ελλάδα έχει άφθονο λιγνίτη, και για λιθανθρακικές που (προς το παρόν) είναι στο ψυγείο.

Ακριβώς η προώθηση αυτών των ενεργειακών επενδύσεων είναι το βασικό ζητούμενο για όλους όσοι εμπλέκονται στα ενεργειακά. Υπάρχουν αυτή τη στιγμή οι μεγάλες εκκρεμότητες με τις επενδύσεις μονάδων ηλεκτροπαραγωγής, τόσο από τη ΔΕΗ όσο και από τους ιδιώτες. Από την άλλη πλευρά έχουν βαλτώσει επενδύσεις αξίας 2 δισ. ευρώ στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, έχοντας εγκλωβιστεί στα γρανάζια της γραφειοκρατίας, της διαφθοράς, της πολυνομίας, της επικάλυψης αρμοδιοτήτων, των μικρών και μεγάλων ανταγωνισμών μεταξύ των ενδιαφερομένων, αλλά και των… πονηρών αντιδράσεων από μερίδα των τοπικών κοινωνιών. Το υπουργείο και η νέα υπουργός προσωπικά καλούνται να δώσουν λύσεις άμεσα, αφού ο ευρωπαϊκός στόχος για παραγωγή του 20% των ενεργειακών αναγκών από ΑΠΕ το 2020 μοιάζει όνειρο θερινής νυκτός με τα σημερινά δεδομένα.

Βεβαίως το σκεπτικό της ενοποίησης των υπουργείων είναι ακριβώς να μην «κολλάνε» σε περιβαλλοντικούς όρους οι ενεργειακές επενδύσεις, γι΄ αυτό και θα επιχειρηθεί να επιλυθούν τα προβλήματα αυτά μέσα στο ίδιο ενιαίο υπουργείο. Οπωσδήποτε σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσουν οι αρμοδιότητες στο νεοσύσυστατο υπουργείο. Με δεδομένο ότι μια θέση υφυπουργού προσφέρθηκε αρχικά στους Οικολόγους- Πρασίνους, είναι φανερός ο ρόλος της νέας υπουργού κυρίας Τίνας Μπιρμπίλη, η οποία θα «σπρώξει» τις ήπιες μορφές ενέργειας.

Οι άνθρωποι του ενεργειακού γίγνεσθαι περιμένουν να ξεκαθαριστεί αν οι ΔΕΚΟ του τομέα αυτού (ΔΕΗ, ΔΕΠΑ, ΕΛΛΠΕ, ΔΕΣΦΑ, ΚΑΠΕ) θα υπάγονται στον υπουργό Περιβάλλοντος και Κλιματικών Αλλαγών ή αν θα βρίσκονται υπό την εποπτεία του υπουργείου Οικονομίας που έχει όλη την ευθύνη του ευρύτερου Δημοσίου. Ο προβληματισμός είναι εύλογος, αν αναλογιστεί κανείς ότι οι ΔΕΚΟ του ενεργειακού τομέα και κυρίως η ΔΕΗ έχουν μεγάλη ανάμειξη στις ενεργειακές επενδύσεις. Κρίσιμο ζητούμενο παραμένει η ενεργειακή διπλωματία με τις σημαντικές συμφωνίες για τους αγωγούς: είναι φανερό ότι θα χρειαστεί η δραστική συμβολή του υπουργείου Εξωτερικών.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk