ΕΕ: Παράταση της δημοσιονομικής χαλάρωσης

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ Το κλίμα δημοσιονομικής χαλάρωσης που επιτρέπει εδώ και έναν χρόνο στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης να αντιμετωπίζουν τις συνέπειες της πιστωτικής κρίσης μέσω της αύξησης των δημοσίων δαπανών δεν αναμένεται να μεταβληθεί το 2010. Παρά το γεγονός ότι συνεπεία αυτών των αυξημένων δαπανών όλα λίγο-πολύ τα κράτη-μέλη της ΕΕ βρίσκονται πλέον σε κατάσταση δημοσιονομικού εκτροχιασμού, η άποψη που κυριαρχεί στα ηγετικά κλιμάκια των Βρυξελλών είναι ότι προς το παρόν η αντιμετώπιση …

ΕΕ: Παράταση της δημοσιονομικής χαλάρωσης | tovima.gr

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣΤο κλίμα δημοσιονομικής χαλάρωσης που επιτρέπει εδώ και έναν χρόνο στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης να αντιμετωπίζουν τις συνέπειες της πιστωτικής κρίσης μέσω της αύξησης των δημοσίων δαπανών δεν αναμένεται να μεταβληθεί το 2010. Παρά το γεγονός ότι συνεπεία αυτών των αυξημένων δαπανών όλα λίγο-πολύ τα κράτη-μέλη της ΕΕ βρίσκονται πλέον σε κατάσταση δημοσιονομικού εκτροχιασμού, η άποψη που κυριαρχεί στα ηγετικά κλιμάκια των Βρυξελλών είναι ότι προς το παρόν η αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης επείγει πολύ περισσότερο από τη δημοσιονομική εξυγίανση, η οποία καλώς εχόντων των διεθνών οικονομικών πραγμάτων θα μπορούσε να αρχίσει στην Ευρώπη από το 2011 και έπειτα.

Η ανωτέρω γενική εικόνα για τις προοπτικές των ευρωπαϊκών οικονομιών σκιαγραφήθηκε σε πρώτη φάση στο άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Οικονομίας της ΕΕ, το οποίο πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στο Γκέτεμποργκ της Σουηδίας και σύμφωνα με όλες τις υπάρχουσες ενδείξεις θα καταγραφεί, και επισήμως πλέον, στο ερχόμενο- τακτικό- Συμβούλιο που θα λάβει χώρα σε δέκα ημέρες στο Λουξεμβούργο.

Τα σχετικά κείμενα ανακοινώσεων συζητήθηκαν χθες στις Βρυξέλλες στο πλαίσιο της επιτροπής δημοσιονομικής πολιτικής όπου σύμφωνα με πληροφορίες, παρά τις πιέσεις χωρών όπως η Γερμανία, η Σουηδία, η Ολλανδία κ.ά., η πλειονότητα των κρατών-μελών θεώρησε ότι δεν θα ήταν παραγωγικό να διακοπούν εντός του 2010 οι κρατικές αρωγές για την τόνωση των οικονομιών. Παράλληλα συμφωνήθηκε ότι εφόσον οι διεθνείς συνθήκες το επιτρέψουν η διακοπή των κρατικών ενισχύσεων θα μπορούσε σταδιακώς να εφαρμοστεί μετά το 2011. Στο πλαίσιο αυτού του κλίματος και με δεδομένη την αδυναμία ουκ ολίγων κρατών-μελών της ΕΕ, όπως η Ελλάδα, να επιστρέψουν σύντομα και έγκαιρα στην οδό της δημοσιονομικής εξισορρόπησης, αρχίζει σταδιακά να ωριμάζει στις Βρυξέλλες και στις άλλες κοινοτικές πρωτεύουσες η ιδέα ότι η χρονική μετάθεση των ορίων που έχουν προσδιορισθεί για τη δημοσιονομική εξυγίανση είναι αναγκαία. Αυτό σημαίνει ότι κατά τους επόμενους μήνες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ανακοινώσει ότι η έναρξη της δημοσιονομικής εξυγίανσης στην ΕΕ- σε γενικές γραμμές- αναβάλλεται, λαμβάνοντας υπ΄ όψιν τη δημοσιονομική κατάσταση των κρατών-μελών αλλά και το γεγονός ότι η ίδια δεν κατάφερε να προβλέψει το μέγεθος της οικονομικής ύφεσης όταν κινούσε τις προβλεπόμενες από το Κοινοτικό Δίκαιο διαδικασίες εις βάρος των χωρών με υπερβολικά ελλείμματα. Η γενική αυτή τάση παραμονής σε καταστάσεις δημοσιονομικής χαλάρωσης διευκολύνει ασφαλώς τις προσπάθειες τηςνέας κυβέρνησης να επιτύχει την έκδοση νέας απόφασης για την Ελλάδα, μέσω της οποίας θα ακυρώνεται η προηγούμενη απόφαση του Εco/Fin για συρρίκνωση του ελληνικού ελλείμματος στο 3% του ΑΕΠ εντός του 2010. Η ελληνική πλευρά ευελπιστεί ότι θα μπορούσε να λάβει παράταση δύο ετών. Για να συμβεί όμως αυτό η νέα κυβέρνηση θα πρέπει, όπως ανέφερε χθες έγκυρος κοινοτικός παράγων, να πείσει τις Βρυξέλλες για δύο πράγματα: πρώτον, ότι η προηγούμενη ελληνική κυβέρνηση από τον Απρίλιο (οπότε η Επιτροπή κίνησε τη διαδικασία περί υπερβολικού ελλείμματος κατά της Ελλάδος) ως τον Οκτώβριο έλαβε όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη δημοσιονομική εξυγίανση της χώρας και, δεύτερον, ότι η νέα κυβέρνηση είναι διατεθειμένη (αν της δοθεί η αναγκαία παράταση) να λάβει ακόμη περισσότερα, ούτως ώστε μεσοπρόθεσμα να απαλλαγεί η ελληνική οικονομία από τις πάγιες και διαρθρωτικές αγκυλώσεις της.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk