Εβδομάδα ευφορίας για τα χρηματιστήρια και αβεβαιότητας για τα νομίσματα

Με το άνοιγμά τους ύστερα από επτά ημέρες εθνικών αργιών τα κινεζικά χρηματιστήρια εντάχθηκαν στην εβδομαδιαία ευφορία του υπόλοιπων αγορών, στους ρυθμούς πάντως των αβεβαιοτήτων για τη συγκυρία. Ο σύνθετος δείκτης της Σανγκάης κατέγραψε τη μεγαλύτερη άνοδό του στις τελευταίες πέντε εβδομάδες, την ίδια στιγμή που η κεντρική τράπεζα της Κίνας δήλωνε ότι θα ήταν υπερβολικά πρώιμο για την κυβέρνηση να αρχίσει να αποσύρει τα τονωτικά της μέτρα. «Είναι πολύ νωρίς να μιλήσουμε για στρατηγική εξόδου» είπε ο Λιου Μινγκάνγκ, πρόεδρος της Επιτροπής Ρυθμίσεων της κεντρικής τράπεζας.

Με το άνοιγμά τους ύστερα από επτά ημέρες εθνικών αργιών τα κινεζικά χρηματιστήρια εντάχθηκαν στην εβδομαδιαία ευφορία του υπόλοιπων αγορών, στους ρυθμούς πάντως των αβεβαιοτήτων για τη συγκυρία. Ο σύνθετος δείκτης της Σανγκάης κατέγραψε τη μεγαλύτερη άνοδό του στις τελευταίες πέντε εβδομάδες, την ίδια στιγμή που η κεντρική τράπεζα της Κίνας δήλωνε ότι θα ήταν υπερβολικά πρώιμο για την κυβέρνηση να αρχίσει να αποσύρει τα τονωτικά της μέτρα. «Είναι πολύ νωρίς να μιλήσουμε για στρατηγική εξόδου» είπε ο Λιου Μινγκάνγκ, πρόεδρος της Επιτροπής Ρυθμίσεων της κεντρικής τράπεζας. « Η οικονομία έχει ακόμη αρκετό ανώμαλο δρόμο μπροστά της», διευκρίνισε.

Η εκτίμηση για τη συγκυρία συνοδεύεται και από μια άλλη εξίσου, αν όχι περισσότερο, σημαντική για τους επενδυτές. Αν η ανάκαμψη κοντεύει να πάρει μπρος, πότε άραγε οι κεντρικές τράπεζες θα αρχίσουν να «σφίγγουν» την πολιτική τους, ιδιαίτερα ανεβάζοντας τα επιτόκιά τους- στιγμή που είναι ενδιαφέρουσα για αποκόμιση κερδών στις αγορές κεφαλαίων. Η Τράπεζα της Αυστραλίας έκανε την έκπληξη στις αρχές της εβδομάδας, αυξάνοντας τα επιτόκιά της από το 3% (το χαμηλότερο επιτόκιό της εδώ και μισό αιώνα) στο 3,25%. Ηταν η πρώτη χώρα του G20 που προέβη σε τέτοια κίνηση. Αν η συγκυρία βελτιωθεί, ποια θα την ακολουθήσει άραγε; Η Νότια Κορέα, που πιστεύεται ότι ίσως να είναι η επόμενη, δήλωσε διά της κεντρικής της τράπεζας ότι θα εξακολουθήσει για την ώρα τη χαλαρή της πολιτική. Και τι θα κάνουν οι μεγάλες δυνάμεις με επικεφαλής τις ΗΠΑ;

Την Πέμπτη ο πρόεδρος της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας Μπεν Μπερνάνκι κατέφυγε σε μια ιδιαίτερα τεχνική ομιλία για να πει ότι θα μπορέσει να χειριστεί την έξοδο από την κρίση, που σημαίνει ότι «κάποια στιγμή» θα αυξήσει τα επιτόκια για να ελέγξει τον πληθωρισμό: «Οταν βελτιωθούν αρκετά οι οικονομικές προοπτικές, θα είμαστε έτοιμοι να ξανασφίξουμε τη νομισματική πολιτική μας για να επαναφέρουμε τελικά τον ισολογισμό μας σε πιο κανονική διάρθρωση» είπε αφήνοντας στην πράξη ανοικτές όλες τις ερμηνείες, τις αβεβαιότητες, αλλά και τις επενδυτικές ευκαιρίες! Καθώς μια αύξηση των επιτοκίων θα αύξανε τις αποδόσεις, η αναμονή της και μόνο βοήθησε να αντιστραφεί για λίγο η αδυναμία του δολαρίου, το οποίο βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδά του έναντι τόσο του ευρώ όσο και του γεν, βοηθούσης και της «ανησυχίας» ότι ενδέχεται στο μέλλον να χάσει τη θέση του παγκόσμιου νομίσματος. Το δολάριο έχει χάσει 6,3% της αξίας του μέσα στο 2009, έστω και αν χθες κέρδιζε ένα τμήμα αυτής της απώλειας, ιδιαίτερα καθώς και το γεν έπεφτε έναντι των 16 κύριων νομισμάτων (πλην ενός). Το ιαπωνικό νόμισμα κινήθηκε αρνητικά και επειδή οι βιομηχανικές παραγγελίες του Αυγούστου, που δημοσιεύτηκαν χθες, ήταν πολύ λιγότερο αυξημένες (0,5%) απ΄ όσο προεξοφλείτο.

Ωστόσο στο χρηματιστήριο του Τόκιο επικράτησε τελικά αισιοδοξία και ο δείκτης Νikkei ξεπέρασε τις 10.000 μονάδες για πρώτη φορά στην εβδομάδα, ιδιαίτερα καθοδηγούμενος από τις μετοχές που συνδέονται με πρώτες ύλες. Και τα χρηματιστήρια αξιών των αναπτυσσόμενων οικονομιών αυξήθηκαν, για πέμπτη διαδοχική ημέρα χθες, ανεβάζοντας τα εβδομαδιαία κέρδη του δείκτη ΜSCΙ αναδυόμενων οικονομιών στο 4,8%, που είναι τα υψηλότερα μετά τις 11 Σεπτεμβρίου. Ωστόσο ακόμη και τα διστακτικά χθες ευρωπαϊκά χρηματιστήρια παραμένουν γενικά ανεβασμένα σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, με τους δείκτες FΤSΕ της Βρετανίας και DΑΧ της Γερμανίας να είναι κοντά στο ρεκόρ τους των τελευταίων 12 μηνών. Η εβδομάδα έτσι τόνωσε τα χρηματιστήρια αξιών, ύστερα από μια ηπιότερη άνοδο μερικών εβδομάδων, όχι μόνο εξαιτίας των εικασιών για την ανάκαμψη που έρχεται αλλά και κυρίως για τα αναμενόμενα κέρδη γ΄ τριμήνου των αμερικανικών εταιρειών. Η Αlcoa προχθές, μία από τις πρώτες εταιρείες που ανακοίνωναν κέρδη τριμήνου, ενθουσίασε τα χρηματιστήρια όταν ανακοίνωσε κέρδη, μικρά ίσως αλλά μεγαλύτερα των αναμενόμενων. Βέβαια και στο β΄ τρίμηνο τα κέρδη των εταιρειών ήταν καλύτερα απ΄ ό,τι αναμενόταν, κάτι που είχε στηρίξει τη χρηματιστηριακή άνοδο τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Ωστόσο, κατά γενική ομολογία, τα κέρδη κατά πολύ οφείλονται σε περικοπές κόστους- πρακτική η οποία μάλλον εξαντλείται.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk