Η Μισέλ Ομπάμα αλλάζει τον Λευκό Οίκο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ Η Τζάκι Κένεντι προτιμούσε τους Σεζάν. Η Μισέλ Ομπάμα αποδείχθηκε πιο περιπετειώδης: διάλεξε τολμηρά και μοντέρνα έργα τέχνης για την εσωτερική διακόσμηση του Λευκού Οίκου. Η νέα πρώτη κυρία τα δανείστηκε από μουσεία της Ουάσιγκτον, για να στείλει άλλο ένα μήνυμα αλλαγής. Τα περισσότερα είναι έργα εννοιολογικής τέχνης, από αφροαμερικανούς καλλιτέχνες. Ολα απέχουν έτη φωτός από το τεξανικό γούστο τωνΜπους. Οι πίνακες και τα γλυπτά δεν είναι μόνο σύγχρονα αλλά και «προχωρημένα» ως αισθητικές επιλογές.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ Η Τζάκι Κένεντι προτιμούσε τους Σεζάν. Η Μισέλ Ομπάμα αποδείχθηκε πιο περιπετειώδης: διάλεξε τολμηρά και μοντέρνα έργα τέχνης για την εσωτερική διακόσμηση του Λευκού Οίκου. Η νέα πρώτη κυρία τα δανείστηκε από μουσεία της Ουάσιγκτον, για να στείλει άλλο ένα μήνυμα αλλαγής. Τα περισσότερα είναι έργα εννοιολογικής τέχνης, από αφροαμερικανούς καλλιτέχνες. Ολα απέχουν έτη φωτός από το τεξανικό γούστο τωνΜπους.

Οι πίνακες και τα γλυπτά δεν είναι μόνο σύγχρονα αλλά και «προχωρημένα» ως αισθητικές επιλογές. Ξεχωρίζουν πολλά έργα ινδιάνων και μαύρων καλλιτεχνών του δεύτερου μισού του 20ού αιώνα, αλλά και αρκετά έργα αφηρημένου εξπρεσιονισμού και εννοιολογικής (conceptual) τέχνης. Κοινό στοιχείο είναι τα έντονα χρώματα και η μοντέρνα, «καθημερινή» θεματολογία.

Στη συλλογή περιλαμβάνεται ένας αφηρημένος πίνακας του Μαρκ Ρόθκο και ένα γλυπτό του Τζάσπερ Τζονς – αμφότεροι λευκοί καλλιτέχνες της πρώτης μεταπολεμικής περιόδου.

Για το Οβάλ Γραφείο, τον προ σωπικό χώρο εργασίας του προέδρου, η πρώτη κυρία διάλεξε έργα αυτοχθόνων και αφροαμερικανών καλλιτεχνών των δεκαετιών του ΄60 και του ΄70, όπως της Αλμα Τόμας και του Γουίλιαμ Τζόνσον. Αίσθηση προκάλεσε η επιλογή ενός τολμηρού, θεματολογικά, αντιρατσιστικού «πίνακα-κειμένου» του 49χρονου Γκλεν Λίγκον , γνωστού ομοφυλόφιλου μαύρου καλλιτέχνη από το Μπρούκλιν, με τίτλο «Βlack Like Μe #2», «Ενας μαύρος σαν εμένα, Νο 2».

Η μοντέρνα και πολυπολιτισμική «συλλογή Ομπάμα» έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τις καλλιτεχνικές επιλογές του ζεύγους Μπους, που είχε γεμίσει τον Λευκό Οίκο με πίνακες λευκών τεξανών καλλιτεχνών όπως ο «Ρίο Γκράντε» του Τομ Λία – μια υπερρεαλιστική απεικόνιση ενός κάκτου με φόντο μαύρα σύννεφα, που κοσμούσε μέχρι πρότινος το Οβάλ Γραφείο.

Τα έργα που διάλεξε η Μισέλ προέρχονται από αποθήκες τριών μουσείων της Ουάσιγκτον και δεν εξετίθεντο ως τώρα στο ευρύ κοινό: έτσι, κανείς δεν μπορεί να κατηγορήσει τους Ομπάμα ότι τα στερούν από τους υπόλοιπους φιλότεχνους.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk