Θα «σκάψουν» στη Σελήνηγια νερό

Αν δεν υπάρξει κάποιο πρόβλημα της τελευταίας στιγμής, στις 14.31 ώρα Ελλάδος η διαστημοσυσκευή LCRΟSS θα πέσει στην επιφάνεια της Σελήνης σε μια προσπάθεια να εντοπιστεί νερό και να γίνουν σχετικές αναλύσεις. Η αποστολή είναι σχεδιασμένη να πραγματοποιηθεί σε δύο φάσεις και η ΝΑSΑ θα τη μεταδώσει ζωντανά μέσα από τον διαδικτυακό τηλεοπτικό της σταθμό. Αρχικά η συσκευή LCRΟSS θα κατευθυνθεί στον κρατήρα Cabeus που βρίσκεται στον Νότιο Πόλο και πιστεύεται ότι στο υπέδαφός του υπάρχουν μεγάλα αποθέματα νερού σε παγωμένη μορφή.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ Αν δεν υπάρξει κάποιο πρόβλημα της τελευταίας στιγμής, στις 14.31 ώρα Ελλάδος η διαστημοσυσκευή LCRΟSS θα πέσει στην επιφάνεια της Σελήνης σε μια προσπάθεια να εντοπιστεί νερό και να γίνουν σχετικές αναλύσεις. Η αποστολή είναι σχεδιασμένη να πραγματοποιηθεί σε δύο φάσεις και η ΝΑSΑ θα τη μεταδώσει ζωντανά μέσα από τον διαδικτυακό τηλεοπτικό της σταθμό.

Αρχικά η συσκευή LCRΟSS θα κατευθυνθεί στον κρατήρα Cabeus που βρίσκεται στον Νότιο Πόλο και πιστεύεται ότι στο υπέδαφός του υπάρχουν μεγάλα αποθέματα νερού σε παγωμένη μορφή. Από τη συσκευή θα αποσπαστεί η κεφαλή της, ο Κένταυρος, που λειτουργώντας ως οβίδα θα πέσει πάνω στον κρατήρα με ταχύτητα 9.000 χιλιομέτρων/ώρα. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των επιστημόνων η πρόσκρουση θα δημιουργήσει μέσα στον κρατήρα έναν νέο κρατήρα βάθους τεσσάρων μέτρων και μεγέθους λίγο μικρότερου από εκείνο μιας πισίνας ολυμπιακών διαστάσεων.

Τόσο η πρόσκρουση όσο και το σύννεφο των υλικών θα είναι ορατό από τη Γη ακόμη και με ερασιτεχνικά τηλεσκόπια αλλά μόνο σε περιοχές όπου έχει νυχτώσει και έτσι από την Ελλάδα δεν θα είναι ορατή. Αμέσως μετά την πρόσκρουση του Κενταύρου το LCRΟSS θα περάσει μέσα από τον πίδακα των εκτοξευμένων υλικών και θα αναλύσει τη σύστασή τους. Στη συνέχεια και το ίδιο το LCRΟSS θα πέσει στην επιφάνεια της Σελήνης, δημιουργώντας έναν δεύτερο πίδακα υλικών ο οποίος θα μελετηθεί από τον δορυφόρο LRΟ που βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη και έχει ήδη πάρει θέση στην περιοχή της πρόσκρουσης.

Εκτιμάται ότι από τις δύο προσκρούσεις θα εκτοξευτούν περίπου 500 τόνοι σεληνιακών πετρωμάτων και πιθανώς πάγου στο Διάστημα σε ύψος 10 χλμ. Αν όλα πάνε καλά μέσα σε διάστημα λίγων ωρών οι επιστήμονες θα γνωρίζουν αν και τι είδους νερό υπάρχει στο υπέδαφος στη Σελήνη.

Η ανακάλυψη νερού στη Σελήνη είναι κρίσιμος παράγοντας για τον σχεδιασμό των μελλοντικών επανδρωμένων αποστολών στον φυσικό μας δορυφόρο και ειδικότερα για τη δημιουργία αρχικά βάσεων και αργότερα αποικιών. Στην ιστοσελίδα http://www.nasa. gov/mission-pages/LCRΟSS/impa ct/index.html θα ενημερωθείτε για το πώς μπορείτε να παρακολουθήσετε ζωντανά την πρόσκρουση.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Science
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk