Συσκέψεις του Γ. Παπανδρέου στο Μαξίμου

Με ιδιαίτερα εντατικούς ρυθμούς άρχισε η δραστηριότητα του κ. Γ. Παπανδρέου  στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου χθες πραγματοποιήθηκαν τρεις διαδοχικές συσκέψεις με αντικείμενο την Οικονομία, τα θεσμικά ζητήματα και την πρώτη καταγραφή της εικόνας που συνάντησαν οι νέοι υπουργοί. Ο Πρωθυπουργός έφθασε στο Μέγαρο Μαξίμου λίγο μετά τις 9.00 π.μ. και είχε συνεργασία με την υπουργό Οικονομίας κυρία Λούκα Κατσέλη και τον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου. Θέμα της σύσκεψης αυτής ήταν η προετοιμασία εν όψει προγραμματικών δηλώσεων και του Συμβουλίου Υπουργών της ΕΕ στα τέλη Οκτωβρίου, όπου εν πολλοίς θα κριθεί το μέλλον της ελληνικής οικονομίας.

Με ιδιαίτερα εντατικούς ρυθμούς άρχισε η δραστηριότητα του κ. Γ. Παπανδρέου  στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου χθες πραγματοποιήθηκαν τρεις διαδοχικές συσκέψεις με αντικείμενο την Οικονομία, τα θεσμικά ζητήματα και την πρώτη καταγραφή της εικόνας που συνάντησαν οι νέοι υπουργοί.

Ο Πρωθυπουργός έφθασε στο Μέγαρο Μαξίμου λίγο μετά τις 9.00 π.μ. και είχε συνεργασία με την υπουργό Οικονομίας κυρία Λούκα Κατσέλη και τον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου. Θέμα της σύσκεψης αυτής ήταν η προετοιμασία εν όψει προγραμματικών δηλώσεων και του Συμβουλίου Υπουργών της ΕΕ στα τέλη Οκτωβρίου, όπου εν πολλοίς θα κριθεί το μέλλον της ελληνικής οικονομίας.

Ακολούθησε η συνάντηση του Πρωθυπουργού και του οικονομικού επιτελείου, παρουσία και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης κ. Θ.Πάγκαλου με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γ.Προβόπουλο. Κύρια θέματα συζήτησης ήταν η πορεία του δημοσιονομικού ελλείμματος και του χρέους και τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν. Κατ΄ ουσίαν επρόκειτο για την πρώτη επίσημη ψυχρολουσία της νέας κυβέρνησης, η οποία έρχεται αντιμέτωπη με μια κατάσταση την οποία μπορεί μεν να γνώριζε, αλλά τώρα βρίσκεται στη δυσάρεστη θέση να διαχειριστεί. Σύμφωνα με πληροφορίες το ύψος του ελλείμματος βρίσκεται αυτή τη στιγμή στα επίπεδα του 10% του ΑΕΠ (ίσως και περισσότερο), ενώ το ύψος του χρέους το πρώτο εξάμηνο του έτους έχει ανέλθει σε 292 δισ. ευρώ. Η δεύτερη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε είχε θεσμικό περιεχόμενο και σε αυτήν συμμετείχαν, εκτός από τον Πρωθυπουργό, ο προτεινόμενος Πρόεδρος της Βουλής κ. Φ. Πετσάλνικος, οι υπουργοί Επικρατείας κ. Χ.Παμπούκης, Εσωτερικών κ. Ι. Ραγκούσης, Υποδομών κ. Δ.Ρέππας, ο γραμματέας της ΚΟ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος κ. Χρ.Παπουτσής και ο διευθυντής του γραφείου του Πρωθυπουργού κ. Ν.Αθανασάκης. (Στο Μέγαρο Μαξίμου προσήλθε και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχ.Χρυσοχοΐδης , ο οποίος αντιμετώπισε χθες την πρώτη κρίση, με τις επιθέσεις των κουκουλοφόρων στην περιοχή των Εξαρχείων και στη Χαριλάου Τρικούπη.)

Σ τη σύσκεψη αυτή, η οποία με την ίδια σύνθεση θα διεξάγεται σχεδόν καθημερινώς, έγινε μια πρώτη ενημέρωση από τον κ. Πετσάλνικο για τις διαδικασίες που προβλέπονται εν όψει της έναρξης των εργασιών του Κοινοβουλίου την ερχόμενη εβδομάδα. Ο προτεινόμενος Πρόεδρος της Βουλής ενημέρωσε για την ορκωμοσία του Σώματος την προσεχή Τετάρτη, την εκλογή Προέδρου την επόμενη ημέρα, τη σύγκληση της Ολομέλειας το ίδιο απόγευμα και τη συζήτηση για τις προγραμματικές δηλώσεις που θα αρχίσει στις 16 του μηνός και θα ολοκληρωθεί με την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης τα μεσάνυχτα της Κυριακής 18 Οκτωβρίου. Επιπλέον ο κ. Πετσάλνικος σημείωσε ότι η διαδικασία συγκρότησης των κοινοβουλευτικών επιτροπών θα έχει ολοκληρωθεί περί τα τέλη Οκτωβρίου, οπότε το νομοθετικό έργο θα αρχίσει να ασκείται από τις αρχές Νοεμβρίου. Παράλληλα προανήγγειλε την υλοποίηση σειράς αλλαγών, όπως η αναβάθμιση της Ωρας του Πρωθυπουργού και η θεσμοθέτηση της έγκρισης εξοπλιστικών προγραμμάτων από τη Βουλή.

Μεταξύ άλλων ο κ. Παπανδρέου είχε χθες συνάντηση και με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών κ. Δ. Δρούτσα, εν όψει του σημερινού ταξιδιού του Πρωθυπουργού, ο οποίος θα επισκεφθεί την Κωνσταντινούπολη με την ιδιότητα του υπουργού Εξωτερικών προκειμένου να συμμετάσχει στην άτυπη Διαβαλκανική Σύνοδο.

Πάντως το πρώτο επίσημο ταξίδι του κ. Παπανδρέου στο εξωτερικό θα πραγματοποιηθεί στις 19 Οκτωβρίου στην Κύπρο. Εν όψει αυτής της επίσκεψης ο κ. Παπανδρέου είχε χθες τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Δ. Χριστόφια.

Το απόγευμα ακολούθησε νέα σύσκεψη, η οποία κατ΄ ουσίαν έλαβε μορφή άτυπου υπουργικού συμβουλίου: ο Πρωθυπουργός κάλεσε τους υπουργούς να του παρουσιάσουν την κατάσταση που παρέλαβαν στα υπουργεία τους (ρεπορτάζ στις επόμενες σελίδες), ώστε, αφενός, να σχηματίσει ο ίδιος μια πρώτη εικόνα των προβλημάτων και των προτεραιοτήτων, αφετέρου να έχει ιδίαν αντίληψιν για τις επί μέρους προτάσεις των υπουργών του εν όψει της συζήτησης επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης την ερχόμενη εβδομάδα. Από τη σύσκεψη αυτή απουσίασαν ο κ. Χρυσοχοΐδης, η κυρία Κατσέλη και ο κ. Ραγκούσης (οι δύο τελευταίοι μετέβησαν στη Θεσσαλονίκη για την παραλαβή του υπουργείου Μακεδονίας- Θράκης) καθώς και η κυρία Τίνα Μπιρμπίλη (η οποία είναι επικεφαλής νεοσύστατου υπουργείου).

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk