Στη Φιλελλήνων το «στρατηγείο» του αντιπροέδρου

Γωνία Φιλελλήνων και Ξενοφώντος, στο νεοκλασικό κτίριο στο οποίο στεγαζόταν επί 22 χρόνια το πάλαι ποτέ υπουργείο Αιγαίου, έχει εγκατασταθεί ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Θ. Πάγκαλος. Τρόπος του λέγειν δηλαδή έχει εγκατασταθεί, αφού όταν πήγε στο κτίριο βρήκε έξι υπαλλήλους (τους δύο αμειβόμενους με προγράμματα Stage), δύο ηλεκτρονικούς υπολογιστές, λιγοστά έπιπλα και το πάτωμα να… τρίζει. Οποιος κινείται στον χώρο νιώθει επικίνδυνους τριγμούς κάτω από τα πόδια του, γεγονός που ανάγκασε τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης να ζητήσει επισκευές και, κυρίως, σταθεροποίηση του πατώματος.

Γωνία Φιλελλήνων και Ξενοφώντος, στο νεοκλασικό κτίριο στο οποίο στεγαζόταν επί 22 χρόνια το πάλαι ποτέ υπουργείο Αιγαίου, έχει εγκατασταθεί ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Θ. Πάγκαλος. Τρόπος του λέγειν δηλαδή έχει εγκατασταθεί, αφού όταν πήγε στο κτίριο βρήκε έξι υπαλλήλους (τους δύο αμειβόμενους με προγράμματα Stage), δύο ηλεκτρονικούς υπολογιστές, λιγοστά έπιπλα και το πάτωμα να… τρίζει. Οποιος κινείται στον χώρο νιώθει επικίνδυνους τριγμούς κάτω από τα πόδια του, γεγονός που ανάγκασε τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης να ζητήσει επισκευές και, κυρίως, σταθεροποίηση του πατώματος. Το κτίριο είναι παλαιό, δεν διαθέτει ασανσέρ παρά μόνο μια μεγάλη ξύλινη σκάλα (η οποία και αυτή τρίζει) που οδηγεί στον δεύτερο όροφο, όπου είναι και το γραφείο του αντιπροέδρου. Εκεί έπιασε δουλειά ως επιστημονικός συνεργάτης ο κ. Γ. Καλαντζής, επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης (φιλόλογος με διδακτορικό για τους μουσουλμάνους της Θράκης). Είναι ο άνθρωπος που έχει να επιλύσει τα περισσότερα προβλήματα ώστε το γραφείο να λειτουργήσει ως γραφείο αντιπροέδρου.

Το κτίριο είχε εγκαταλειφθεί εδώ και πολύ καιρό, από τότε που ο κ. Αρ. Παυλίδης επέλεξε να χρησιμοποιεί το μέγαρο του υπουργείου που βρισκόταν στη Μυτιλήνη. Οταν η κυβέρνηση του κ. Κ. Καραμανλή αποφάσισε το 2007 να συγχωνεύσει το υπουργείο Αιγαίου με το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, ουδείς ερχόταν στο κτίριο, παρά μόνον οι δύο νεαρές αμειβόμενες από τα Stage, ο καφετζής του κτιρίου και βεβαίως η φρουρά, αποτελούμενη από δύο αστυνομικούς με αλεξίσφαιρα που φρουρούσαν ένα άδειο κτίριο. Κάποια στιγμή μάλιστα σε μια διαδήλωση δημιουργήθηκε μέγα θέμα όταν το περίστροφο ενός από τους αστυνομικούς εκπυρσοκρότησε(;) και η σφαίρα καρ φώθηκε σε μια κολόνα της ΔΕΗ. Χαρακτηριστικό της εγκατάλειψης του κτιρίου είναι και η ταμπέλα που βρέθηκε έξω από αυτό. Οταν οι συνεργάτες του κ. Πάγκαλου αφαίρεσαν την ταμπέλα που έγραφε «Υπουργείο Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής», ανακάλυψαν από κάτω μια άλλη ταμπέλα που έγραφε «Εθνικό Ιδρυμα Νεότητας».

Κ αι όμως, στα 22 χρόνια λειτουργίας του στο υπουργείο Αιγαίου υπηρέτησαν συνολικά 13 υπουργοί (οκτώ του ΠαΣοΚ και πέντε της Νέας Δημοκρατίας), ανάμεσα στους οποίους και ο πρώην πρωθυπουργός κ. Κ. Μητσοτάκης (το 1991), με υφυπουργό μάλιστα τον κ. Γ.Μισαηλίδη. Πρώτος υπουργός ήταν ο κ. Κοσμάς Σφυρίου και τελευταίος αρμόδιος υφυπουργός ο κ. Π.Καμμένος, ο οποίος δηλώνει ότι δεν το είχε χρησιμοποιήσει ποτέ ως γραφείο του. Ηταν ένα υπουργείοφάντασμα, το οποίο ουδέποτε είχε ουσιαστικές αρμοδιότητες παρά μόνον προϋπολογισμό (ανάμεσά τους και για την αμαρτωλή χρηματοδότηση των άγονων γραμμών).

Ποιος λοιπόν το επισκεπτόταν και γιατί είναι ένα ερώτημα που θέτουν σήμερα οι συνεργάτες του κ. Πάγκαλου, οι οποίοι αφήνουν σαφέστατες αιχμές ότι τα δωμάτια που έχει το νεοκλασικό κάποιοι τα χρησιμοποίησαν και για «εξω-πολιτικούς» λόγους. Ποιοι είναι αυτοί, ουδείς είναι πρόθυμος να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Εκεί σκοπεύει να εγκαταστήσει το «στρατηγείο» του ο κ. Πάγκαλος στελεχώνοντάς το με επιστημονικό προσωπικό και ειδικούς συνεργάτες. Ενα άλλο γραφείο του αντιπροέδρου λέγεται ότι θα υπάρχει και στη Βουλή (στο γραφείο που είχε δοθεί παλαιότερα στον κ. Εμμ. Κεφαλογιάννη , σύμβουλο του κ. Καραμανλή). Για να γίνουν όμως όλα αυτά, θα πρέπει να καθοριστούν επακριβώς οι αρμοδιότητες τις οποίες θα έχει ο αντιπρόεδρος.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk