Οι κινήσεις των δελφίνων στη γαλάζια σκακιέρα

Στα «στρατόπεδα» των δελφίνων καταγράφεται έντονη κινητικότητα και ήδη έχουν αρχίσει τα δείπνα και τα γεύματα. Το θέμα της εκλογής προέδρου της ΝΔ από τη βάση, που κυριάρχησε χθες με τις δημόσιες τοποθετήσεις των τριών βασικών δελφίνων, της κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη και των κκ. Δ. Αβραμόπουλου και Αντ. Σαμαρά, έφερε στο επίκεντρο τη στρατηγική των υποψηφίων προέδρων. Η αρχή έγινε με τη δήλωση της κυρίας Μπακογιάννη στη Βουλή, ακολούθησε από τη Ρηγίλλης σε ελάχιστα λεπτά ο κ. Αβραμόπουλος …

Οι κινήσεις των δελφίνων στη γαλάζια σκακιέρα | tovima.gr

Στα «στρατόπεδα» των δελφίνων καταγράφεται έντονη κινητικότητα και ήδη έχουν αρχίσει τα δείπνα και τα γεύματα. Το θέμα της εκλογής προέδρου της ΝΔ από τη βάση, που κυριάρχησε χθες με τις δημόσιες τοποθετήσεις των τριών βασικών δελφίνων, της κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη και των κκ. Δ. Αβραμόπουλου και Αντ. Σαμαρά, έφερε στο επίκεντρο τη στρατηγική των υποψηφίων προέδρων. Η αρχή έγινε με τη δήλωση της κυρίας Μπακογιάννη στη Βουλή, ακολούθησε από τη Ρηγίλλης σε ελάχιστα λεπτά ο κ. Αβραμόπουλος που περίμενε να ακούσει τι θα ειπωθεί και το «τρίγωνο» έκλεισε ο κ. Σαμαράς, με δήλωσή του και αυτός έξω από το Κοινοβούλιο, επιβεβαιώνοντας ότι ο ένας δελφίνος παρακολουθεί τον άλλο και προσπαθεί να έχει τον τελευταίο λόγο. Ο κ. Αβραμόπουλος εκτιμά ότι πέτυχε στρατηγική νίκη αφού κατάφερε, όπως υποστηρίζει, να θέσει στην ατζέντα του συνεδρίου το θέμα της εκλογής από τη βάση και νιώθει δικαιωμένος που το ανέδειξε και κατάφερε να συμφωνήσουν ουσιαστικά μαζί του τόσο η κυρία Μπακογιάννη όσο και ο κ. Σαμαράς. Θα επιμείνει ως το τέλος και πιστεύει ότι είναι εύκολο να γίνει, επισημαίνοντας πως αν η Οργανωτική Επιτροπή του συνεδρίου το οργανώσει καλά, σε δυο εβδομάδες μπορεί να επιβεβαιώσει την ιδιότητα του μέλους της ΝΔ και στη συνέχεια να στηθούν οι κάλπες.

Η κυρία Μπακογιάννη, ανεξάρτητα από τα διαδικαστικά ζητήματα που τίθενται, επιμένει ότι δεν πρέπει να χαθεί ο στόχος της ΝΔ, που δεν είναι άλλος από την ταχύτατη ανασυγκρότηση της παράταξης, έτσι ώστε να ανταποκριθεί στον ρόλο της, ο οποίος είναι μια ισχυρή και αξιόπιστη αξιωματική αντιπολίτευση. Δεν φοβάται την εκλογική αναμέτρηση και με ενισχυμένη αυτοπεποίθηση εισήλθε στη μάχη για τη διαδοχή, ενώ η θέση της ενισχύεται, αφού οι πολιτικοί της φίλοι υποστηρίζουν ότι διευρύνεται η επιρροή της.

Ο κ. Σαμαράς με τη φράση «πάμε δυνατά, πάμε στα ίσια», που λέει σε συνομιλητές του, προχωρεί με επιθετική στάση για να εμψυχώσει τα στελέχη που τον υποστηρίζουν και γι΄ αυτό εμφανίστηκε χθες να λέει ότι δέχεται την οποιαδήποτε συμφωνία, είτε για «μικρό ή μεγάλο γήπεδο», αλλά ζητεί να διασφαλίζεται το αδιάβλητο της διαδικασίας. Εχει επιλέξει να επενδύσει στο φιλότιμο των νεοδημοκρατών, γι΄ αυτό υποστηρίζει ότι πρέπει η ΝΔ να ακούει τους οπαδούς της και φρόντισε να στείλει το μήνυμα: «Προς Θεού, όχι μία μέρα συνέδριο. Θα είναι άδικο και για τη ΝΔ και για τους οπαδούς της».

Ο τέταρτος εν αναμονή δελφίνος, ο κ. Ευ. Μεϊμαράκης, που πιέζεται από στελέχη της ΝΔ να είναι υποψήφιος και για τον λόγο αυτόν συγκεντρώνονται υπογραφές, ζητεί εκλογή συνέδρων και να γίνει ιδεολογικοπολιτική συζήτηση. Παράλληλα συνεχίζεται η κινητικότητα στο παρασκήνιο για υποστήριξη της υποψηφιότητας του κ. Αρ. Σπηλιωτόπουλου, ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται και η στάση στο παιχνίδι της διαδοχής άλλων τριών στελεχών της νεότερης γενιάς, των κκ. Ευρ. Στυλιανίδη (συνάντησε τον κ. Καραμανλή και μίλησε για ενότητα), Κ. Χατζηδάκη και Κυρ. Μητσοτάκη.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk