«Φεύγω στις 8 Νοεμβρίου» δηλώνει ο Κ. Καραμανλής

Υπέρ της διαδικασίας εκλογής του νέου αρχηγού της ΝΔ με ανοιχτές διαδικασίες τάχθηκαν χθες όλα τα κορυφαία στελέχη της ΝΔ, συμφωνώντας να επιλεγεί ο διάδοχος του κ. Κ. Καραμανλή από όλα τα μέλη του κόμματος. Το γεγονός όμως ότι συμφώνησαν δεν σημαίνει απαραίτητα πως αυτή θα είναι και η διαδικασία που θα ακολουθηθεί, καθώς υπάρχουν πολλά πρακτικά προβλήματα. Σήμερα συγκαλείται για πρώτη φορά, υπό την προεδρία του κ. Δ. Σιούφα, η Οργανωτική Επιτροπή του εκτάκτου Συνεδρίου για να ρυθμίσει όλες τις λεπτομέρειες και να ολοκληρώσει το «κοσκίνισμα» των συνέδρων αποκλείοντας τα στελέχη που έχουν προσχωρήσει στον ΛΑΟΣ.

Υπέρ της διαδικασίας εκλογής του νέου αρχηγού της ΝΔ με ανοιχτές διαδικασίες τάχθηκαν χθες όλα τα κορυφαία στελέχη της ΝΔ, συμφωνώντας να επιλεγεί ο διάδοχος του κ. Κ. Καραμανλή από όλα τα μέλη του κόμματος. Το γεγονός όμως ότι συμφώνησαν δεν σημαίνει απαραίτητα πως αυτή θα είναι και η διαδικασία που θα ακολουθηθεί, καθώς υπάρχουν πολλά πρακτικά προβλήματα. Σήμερα συγκαλείται για πρώτη φορά, υπό την προεδρία του κ. Δ. Σιούφα, η Οργανωτική Επιτροπή του εκτάκτου Συνεδρίου για να ρυθμίσει όλες τις λεπτομέρειες και να ολοκληρώσει το «κοσκίνισμα» των συνέδρων αποκλείοντας τα στελέχη που έχουν προσχωρήσει στον ΛΑΟΣ. Μια ακόμη σημαντική δυσκολία στο άνοιγμα των διαδικασιών είναι πως απαιτούν περισσότερο χρόνο, ενώ ο κ. Καραμανλής διεμήνυσε χθες στα στελέχη του πως στις 8 Νοεμβρίου αποχωρεί, είτε έχει εκλέξει αρχηγό η ΝΔ είτε όχι!

«Εγώ στις 8 Νοεμβρίου φεύγω» φέρεται να είπε χθες ο απερχόμενος πρόεδρος της ΝΔ σε στενούς συνεργάτες του, δηλώνοντας αποφασισμένος να εγκαταλείψει την ηγεσία της ΝΔ ακόμη κι αν δεν έχει εκλεγεί ως τότε ο διάδοχός του.

«Αν συμφωνηθεί μεταξύ σας να ανοίξουν οι διαδικασίες και να εκλεγεί πρόεδρος από τη βάση εγώ δεν έχω κανένα πρόβλημα» τόνισε χθες ο κ. Καραμανλής διευκρινίζοντας όμως πως ο ίδιος δεν προτίθεται να παραμείνει στη Ρηγίλλης και μετά το συνέδριο του κόμματος που θα πραγματοποιηθεί στις 7 Νοεμβρίου στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.

Αρα στην πραγματικότητα η Οργανωτική Επιτροπή που συνεδριάζει σήμερα (χωρίς την παρουσία της κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη που παραιτήθηκε επειδή θα είναι υποψήφια, αλλά και ίσως χωρίς τον κ. Ευ. Μεϊμαράκη που προβληματίζεται για το αν θα παραστεί) καλείται να αποφασίσει αν θα επιβάλει εκλογή από αυτό το συνέδριο ή αν θα αναβάλει την εκλογή για ορισμένες ημέρες και προχωρήσει χωρίς την παρουσία του κ. Καραμανλή.

Οπως πληροφορείται «Το Βήμα», η Ρηγίλλης έκλεισε χθες για τη διεξαγωγή του συνεδρίου το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, όχι μόνο για το Σάββατο 7 Νοεμβρίου, αλλά και για τις επόμενες ημέρες, καθιστώντας πλέον βέβαιο πως οι εργασίες του συνεδρίου θα διαρκέσουν πάνω από μία ημέρα, μετατρέποντας το έκτακτο συνέδριο σε τακτικό ή σε διαρκές ως την ανάδειξη του νέου αρχηγού.

Επιφυλάξεις για την ανοιχτή διαδικασία εξέφρασε χθες με δήλωσή της η κυρία Μπακογιάννη, παρ΄ ότι έσπευσε να προσθέσει πως και η ίδια έχει ταχθεί από το 2000 υπέρ της εκλογής αρχηγού από τη βάση. «Αλλά στη ΝΔ έχουμε καταστατικό και τα καταστατικά των κομμάτων δεν είναι κουρελόχαρτα για να αλλάζουν ανάλογα με τις ανάγκες» σημείωσε.

Τ ην ίδια περίπου στάση κράτησε και ο κ. Αντ. Σαμαράς, ο οποίος τόνισε ότι δεν θα είχε αντίρρηση αν ο νέος αρχηγός εκλεγόταν από το έκτακτο συνέδριο ή από τη βάση του κόμματος.

Αντιθέτως ο κ. Δ. Αβραμόπουλος που συναντήθηκε χθες με τον απερχόμενο πρόεδρο της ΝΔ δήλωσε δικαιωμένος, επειδή η πρότασή του για ανοιχτή εκλογή επικροτήθηκε από τα στελέχη του κόμματος.

Το ζήτημα τώρα είναι τι θα αποφασίσει το έκτακτο συνέδριο στις 7 Νοεμβρίου, καθώς εκείνο θα πρέπει να αποφανθεί με ψηφοφορία ποια διαδικασία θα ακολουθηθεί. Εμπειροι κομματικοί παράγοντες πάντως παρατηρούσαν χθες ότι δεν θα εκπλαγούν αν το ζήτημα τεθεί στο συνέδριο και απορριφθεί, καθώς έχει ήδη διαπιστωθεί ότι ορισμένα κορυφαία στελέχη δηλώνουν δημοσίως πως επιθυμούν τις ανοιχτές διαδικασίες, αλλά στις κατ΄ ιδίαν συζητήσεις τους σημειώνουν πως κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό. Τα μηνύματα που φθάνουν πάντως από τις κομματικές οργανώσεις απαιτούν να ακολουθηθεί ανοιχτή διαδικασία, δημιουργώντας μια δυναμική που δύσκολα πια μπορούν να αγνοήσουν οι υποψήφιοι. Αλλα στελέχη εξάλλου προτείνουν ήδη από χθες αναβολή του συνεδρίου για ορισμένες εβδομάδες, εκφράζοντας την πεποίθηση πως εφόσον επικυρωθεί από την Οργανωτική Επιτροπή, τότε ο κ. Καραμανλής θα σεβαστεί την απόφασή της και θα παρατείνει την παραμονή του στην ηγεσία του κόμματος.

Ενδεικτικές είναι και οι δηλώσεις του Γραμματέα του κόμματος κ. Ελ. Ζαγορίτη που επισήμανε χθες ότι «όσο περισσότεροι συμμετέχουν στη διαδικασία για την εκλογή αρχηγούτόσο το καλύτερο».

Στη διαδικασία διαδοχής ενεπλάκη χθες και το σκάνδαλο του Βατοπαιδίου, καθώς με δηλώσεις του στο Μega Channel ο πρώην υφυπουργός Οικονομίας κ. Π. Δούκας αποκάλυψε πως είχε λάβει έγγραφη εντολή να προχωρήσει στην παραχώρηση δημόσιας περιουσίας στη Μονή.

«Μου έστειλαν έτοιμη απόφαση με υπογραφές, αλλά την απέρριψα» δήλωσε ο κ. Δούκας αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί πως θα προβεί και σε άλλες αποκαλύψεις ως το συνέδριο.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk