Η λαίδη των αγροτών

Από την πρώτη ημέρα στο υπουργείο Γεωργίας η κυρία Κατερίνα Μπατζελή δημιούργησε ταραχή. Σε όποιον δεν αρέσει η πολλή δουλειά, μπορεί να φύγει. Σε αυτήν την προειδοποίηση κατέληξε η πολιτικός από τη Φθιώτιδα, εγείροντας ζήτημα για τη μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων. Για να έχουμε καλό ρώτημα: Οποιος θέλει να σχολάει στην ώρα του επειδή λαμβάνει ψιχουλομισθό, θα αποπεμφθεί; Από την πρώτη ημέρα στο υπουργείο άρχισε τις αγριάδες, απαιτώντας εργατικότητα και προσήλωση στη διαφάνεια για την εξυπηρέτηση του έλληνα αγρότη.

Από την πρώτη ημέρα στο υπουργείο Γεωργίας η κυρία Κατερίνα Μπατζελή δημιούργησε ταραχή. Σε όποιον δεν αρέσει η πολλή δουλειά, μπορεί να φύγει. Σε αυτήν την προειδοποίηση κατέληξε η πολιτικός από τη Φθιώτιδα, εγείροντας ζήτημα για τη μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων. Για να έχουμε καλό ρώτημα: Οποιος θέλει να σχολάει στην ώρα του επειδή λαμβάνει ψιχουλομισθό, θα αποπεμφθεί; Από την πρώτη ημέρα στο υπουργείο άρχισε τις αγριάδες, απαιτώντας εργατικότητα και προσήλωση στη διαφάνεια για την εξυπηρέτηση του έλληνα αγρότη. Υπάρχουν πάντα δύο τρόποι για να εκληφθεί ένα μήνυμα. Ενδεχομένως η κυρία Μπατζελή να εγείρει ζήτημα αποδοτικότητας. Πράγματι οι αποδοχές είναι συμπιεσμένες αλλά είναι σταθερές αποδοχές, οπότε απαιτείται παραγωγή έργου. Η αιχμή πάντως εμπίπτει και στις αρμοδιότητες του κ. Ι. Ραγκούση.

Δεν θα μείνουμε στα δείγματα χαρακτήρα που σχετίζονται με απειλές απόλυσης. Υπήρξαν και άλλα δείγματα, αποφασιστικότητας. Ανακοίνωση μέτρων, μπαμ και κάτω. Δηλαδή με την «καλημέρα» ανακοινώθηκε επιστροφή ΦΠΑ και του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου. Αυτά εμπίπτουν και στις αρμοδιότητες του κ. Γ. Παπακωνσταντίνου . Η κυρία Μπατζελή μίλησε επίσης για αυξήσεις των αγροτικών συντάξεων, τις οποίες θα πρέπει να διαπραγματευτεί ξανά με τον κ. Γ. Παπακωνσταντίνου. Αντιλαμβανόμαστε τον ενθουσιασμό από την ανάληψη καθηκόντων και το γενικό όραμα για αναβαθμισμένη αγροτιά. Αναρωτιόμαστε όμως αν το πνεύμα των υποσχέσεων είναι στο πνεύμα της νέας διακυβέρνησης. Να υπενθυμίσουμε ότι ο Πρωθυπουργός έδωσε την απλή οδηγία: Πρώτα από όλα οι υπουργοί θα καταγράψουν όσα παρέλαβαν, θα τα αξιολογήσουν. Κατόπιν θα βγάλουν πρόγραμμα.

Πιθανότατα η κυρία Μπατζελή να ξέρει κάτι παραπάνω. Προετοιμαζόταν πολύ καιρό πριν. Μαθαίνουμε ότι πάει στα χωράφια και χαίρει η φύσις όλη. Αντιγράφουμε ένα ενδεικτικό απόσπασμα από την εφημερίδα των Τρικάλων «Η Ερευνα»: «Οι αγροτοσυνεταιριστές γνωρίζουν τη νέα υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης. Η ίδια, τόσο κατά τη θητεία της στην ΠΑΣΕΓΕΣ όσο και μετέπειτα, ως ευρωβουλευτής, απέδειξε ότι ξέρει σε βάθος τα αγροτικά ζητήματα. Οχι μόνο σε θεωρητικό επίπεδο, αλλά επί της ουσίας». Η εν λόγω εφημερίδα αναφέρεται στις προτεραιότητες της νέας υπουργού, σημειώνοντας ότι οι τοπικές κοινωνίες πιέζουν για τις ευρωπαϊκές ενι σχύσεις. Αυτά τα ευρωπαϊκά τα ξέρει η πρώην ευρωβουλευτίνα, αν και μεταξύ μας δεν χρειάζεται να κάνει και πολλά για να φανεί η διαφορά από τους προκατόχους. Οι υπουργοί Γεωργίας της Νέας Δημοκρατίας, απορροφημένοι από τις ανταλλαγές γαιών, αμέλησαν να διεκδικήσουν τις επιδοτήσεις. Αφησαν τα κεφάλαια στα ευρωπαϊκά ταμεία.

Η κυρία Μπατζελή λατρεύει την τεκμηρίωση. Σε κάποια ομιλία για τη ζάχαρη μέσα σε 15 λεπτά αναφέρθηκε σε 48 νούμερα. Από κάτι τέτοια μικρά πιάνονται οι ανταγωνιστές της για να πουν ότι έχει την ανασφάλεια του ημιμαθούς. Πάντως έχει αφιερώσει τη ζωή της όλη στο ελαιόλαδο, στα μπαμπάκια και στα οπωροκηπευτικά. Υπηρέτησε τους αγρότες μέσα από επιτροπές και από θέσεις ευθύνης, όπως της Γραμματέως Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων του υπουργείου Γεωργίας (1994-1996). Εφυγε από το υπουργείο εκδιωγμένη από τον κ. Στ. Τζουμάκα πιθανώς δεν ταίριαξαν τα χνότα τους. Αντιθέτως ταίριαξε με την κυρία Βάσω Παπανδρέου , στο γραφείο της οποίας ξεκίνησε η λαμπρή σταδιοδρομία. Ταίριαξε και με την κυρία Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, με την οποία κουμπάρεψαν. Εν ολίγοις ήταν ένα άγνωστο πρόσωπο για το ευρύ κοινό. Οι πασόκοι τη γνώριζαν, εκείνη και τον αδελφό της, ο οποίος έχει θητεύσει σε κυβερνητικές θέσεις επί εκσυγχρονιστών.

Το βιογραφικό της κυρίας Μπατζελή είναι πλούσιο σε επιτροπές και θέσεις συμβούλου, πάντοτε πέριξ αγροτικών, κλιματικών, συνεταιριστικών θεμάτων. Τα ακαδημαϊκά προσόντα: «Πτυχιούχος του Οικονομικού Τμήματος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Συνέχισε τις σπουδές της στο Πανεπιστήμιο Βρυξελλών. Εκανε την εκπαίδευσή της στο Συμβούλιο της Ευρώπης στο Στρασβούργο». Αυτά που της καταλογίζουν ως ελαττώματα ίσως να αποδειχθούν προτερήματα στα νέα διοικητικά καθήκοντα. Λένε πως είναι επηρμένη και απαξιωτική. Ας μην ανησυχεί, αυτά θα τη βοηθήσουν να σταθεί στον άγριο κόσμο της πολιτικής εξουσίας. Πρέπει να δείξει στους υφισταμένους ότι δεν είναι όλοι «ίσα και όμοια» μέσα στο υπουργείο.

Η τοποθέτηση της κυρίας Κατερίνας Μπατζελή στο Γεωργίας δεν είναι παράταιρη. Ηταν αναμενόμενη εντός του κόμματος. Αν λοιπόν η δυναμική υπουργός συνεργαστεί με άλλους υπουργούς, τους οποίους μάλλον υπερκάλυψε, θα μπορέσει να υλοποιήσει τις υποσχέσεις της πρώτης ημέρας.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
  • Ο γρίφος της Μποτσουάνα Οι αγορές είναι προεξοφλητικοί μηχανισμοί, στην περίπτωση της νέας μετάλλαξης , προεξόφλησαν ξανά το χειρότερο, δηλαδή νέους περιορισμούς στις... ΒΗΜΑτοδότης |
Σίβυλλα
Helios Kiosk