ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΙΚΑ

«Γαία πυρί μιχθήτω»

Για τη ΝΔ θα ήθελα να επαναλάβω αυτό ακριβώς που είχα γράψει πριν από δύο χρόνια και για το ΠαΣοΚ: Οπως μια χώρα δεν μπορεί να στερείται κυβέρνησης, έτσι δεν μπορεί να στερείται και αντιπολίτευσης. Με άλλα λόγια, μπορεί να βγάλουν αρχηγό όπως τους γουστάρει. Με συνέδριο, με ανοιχτή εκλογή, με κλήρο, ακόμη και με πέναλτι. Μπορούν να βγάλουν όποιον αρχηγό τους γουστάρει. Αλλά όσο γίνεται πιο γρήγορα. Διότι η εκκρεμότητα της ΝΔ δεν είναι μόνο εσωκομματική, είναι και θεσμική.

Για τη ΝΔ θα ήθελα να επαναλάβω αυτό ακριβώς που είχα γράψει πριν από δύο χρόνια και για το ΠαΣοΚ: Οπως μια χώρα δεν μπορεί να στερείται κυβέρνησης, έτσι δεν μπορεί να στερείται και αντιπολίτευσης.

Με άλλα λόγια, μπορεί να βγάλουν αρχηγό όπως τους γουστάρει. Με συνέδριο, με ανοιχτή εκλογή, με κλήρο, ακόμη και με πέναλτι. Μπορούν να βγάλουν όποιον αρχηγό τους γουστάρει. Αλλά όσο γίνεται πιο γρήγορα. Διότι η εκκρεμότητα της ΝΔ δεν είναι μόνο εσωκομματική, είναι και θεσμική.

Αν δεν ξέρουν πώς να διεκπεραιώσουν τα πράγματα, δεν έχουν παρά να διδαχθούν από το ΠαΣοΚ του 2007. Τότε το ΠαΣοΚ κόπηκε στα δύο, έζησε τη μεγαλύτερη εσωτερική κρίση της ιστορίας του και σήμερα είναι κυβέρνηση. Για να το πετύχει αυτό χρειάστηκαν ασφαλώς πολλές συγκυρίες αλλά και δύο απλά πράγματα:

Πρώτον, συμφωνία στις διαδικασίες. Αν δεν κάνω λάθος, το ΠαΣοΚ εφάρμοσε αυτά που προέβλεπε το Καταστατικό του με την προσθήκη ενός «προγραμματικού συνεδρίου». Δεύτερον, οι ηττημένοι σεβάστηκαν το αποτέλεσμα (κάτι αυτονόητο σε ένα δημοκρατικό κόμμα) αλλά και το υπηρέτησαν.

Τίποτε από αυτά δεν φαίνεται να δρομολογείται στη σημερινή ΝΔ.

Κατ΄ αρχάς αντιμετωπίζονται οι διαδικασίες ανάλογα με το πώς θεωρεί ο καθένας ότι τον συμφέρει. Ετσι έχει δημιουργηθεί η πρωτοφανής κατάσταση να κουβεντιάζονται οι κανόνες του παιχνιδιού τη στιγμή που το ματς έχει ήδη αρχίσει.

Υστερα και μέσα από την αμφισβήτηση των διαδικασιών προαναγγέλλεται ουσιαστικά η ακύρωση του αποτελέσματος. Ποιοι θα το σεβαστούν και πώς θα το υπηρετήσουν αν αρχίσουν από τώρα να αντιμετωπίζουν ως ολετήρα τον έναν ή τον άλλον υποψήφιο;

Αντιλαμβάνομαι ότι η ΝΔ ζει τα πρώτα εικοσιτετράωρα ενός τρομερού εκλογικού σοκ. Κατανοώ ότι πολλοί θέλουν να πουν τον πόνο τους. Δέχομαι ακόμη και αυτούς που προσπαθούν να διασφαλίσουν τη δική τους φάτσα στην αυριανή φωτογραφία. Ολα αυτά είναι ανθρώπινα.

Αυτό που δεν είναι ούτε κατανοητό ούτε ανθρώπινο είναι να επιχειρείς να τινάξεις στον αέρα τη διαδικασία επειδή φοβάσαι ότι θα βγει αυτός που δεν θέλεις. Είναι η τακτική τού «γαία πυρί μιχθήτω», της οποίας μοναδικό θύμα θα αποδειχθεί η ΝΔ στο σύνολό της.

Είναι αλήθεια ότι δεν περιμένω ιδιαίτερο ένστικτο υπευθυνότητας από άτομα που φέρθηκαν τόσο ανεύθυνα όσο κυβερνούσαν οι ίδιοι τη χώρα. Απλώς θεωρώ ότι τώρα που παίζεται το τομάρι τους μπορούν να δείξουν τουλάχιστον ένστικτο αυτοσυντήρησης.

jpretenteris@dolnet.gr

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk