Επιστολές προς ΤΟ ΒΗΜΑ

Μιχαλακοπούλου 80, Αθήνα 115 28 ● Τηλ.: 211-365.7000 ● Fax: 211-365.8004 ● Ε-mail: epistoles@tovima.gr Ο κ. Νικόλαος Α. Δεναξάς, θεολόγος κοινωνιολόγος ΑΠΘ, από τη Θεσσαλονίκη, γράφει: Θετική εντύπωση μου προκάλεσε η επαναφορά του ονόματος στο υπουργείο Εργασίας. Πιστεύω ότι η συγκεκριμένη αλλαγή δεν περιορίζεται μόνο στο στενό πλαίσιο μιας μετονομασίας ενός υπουργείου, αλλά συνδέεται με μια σαφώς προοδευτικότερη αντίληψη γύρω από τα ζητήματα που απασχολούν τους εργαζομένους.

Μιχαλακοπούλου 80, Αθήνα 115 28 ● Τηλ.: 211-365.7000 ● Fax: 211-365.8004

● Ε-mail: epistoles@tovima.gr

«Η εργασία να είναι δικαίωμα όλων»
Ο κ. Νικόλαος Α. Δεναξάς, θεολόγος κοινωνιολόγος ΑΠΘ, από τη Θεσσαλονίκη, γράφει:

Θετική εντύπωση μου προκάλεσε η επαναφορά του ονόματος στο υπουργείο Εργασίας. Πιστεύω ότι η συγκεκριμένη αλλαγή δεν περιορίζεται μόνο στο στενό πλαίσιο μιας μετονομασίας ενός υπουργείου, αλλά συνδέεται με μια σαφώς προοδευτικότερη αντίληψη γύρω από τα ζητήματα που απασχολούν τους εργαζομένους. Η έννοια της απασχόλησης ενέχει το προσωρινό, το ευκαιριακό. Αντιθέτως, η έννοια της εργασίας είναι πιο συγκεκριμένη, πιο ξεκάθαρη, ενέχει μέσα της την προοπτική και τη σταθερότητα. Η εργασία, επιπλέον, πέρα από την όποια ετυμολογική ή λεξιλογική ερμηνεία της, στην πραγματικότητα είναι και αυτή που προσδιορίζει ένα πρόσωπο, δίνοντάς του συγκεκριμένη ιδιότητα, συγκεκριμένη οντότητα στο κοινωνικό γίγνεσθαι. Με δεδομένο ότι ο νέος Πρωθυπουργός έχει αναφερθεί συχνάκις στον εργασιακό μεσαίωνα, με αφορμή τους εργαζομένους υπό ενοικίαση και τα προγράμματα Stage, νομίζω ότι από αυτή τη μικρή κίνηση που σημειώνεται στην αρχή της κυβερνητικής του θητείας φαίνεται να είναι και ξεκάθαρη η πρόθεσή του να εξασφαλιστεί το δικαίωμα του κάθε πολίτη στην εργασία και να απομακρυνθεί η κοινωνία από τη νοοτροπία της ευκαιριακής λύσης της απασχόλησης.

Σχολικά προβλήματα
Μαθητές από τον Λαιμό Πρεσπών Φλώρινας μάς απέστειλαν κείμενο στο οποίο γράφουν:

Υπάρχει ένας συμμαθητής μας με αναπηρία, καθηλωμένος, για τον οποίο, στο ξεκίνημα της τέταρτης χρονιάς του στο σχολείο, δεν μπορεί να βρεθούν χρήματα από την πολιτεία για την τοποθέτηση ενός μηχανισμού σκάλας έτσι ώστε να μπορεί τουλάχιστον να μεταφέρεται στις αίθουσες του 1ου ορόφου. Φτάνοντας στο τέλος της πρώτης εβδομάδας, η αγανάκτηση των 65 μαθητών και των επτά καθηγητών είναι πλέον εμφανής. Κάποια βιβλία μοιράζονται, αλλά όχι όλα! Το σχολείο μας έγινε αεροδρόμιο! Ερχονται οι καθηγητές και φεύγουν! Ο σύλλογος καθηγητών βάζει τα δυνατά του για να επιτύχει την ομαλή λειτουργία του σχολείου. Αλλά μάταια. Οι μαθητές των κατευθύνσεων παραπονιούνται για τα συνεχή κενά. Οπως επίσης και όλοι οι υπόλοιποι μαθητές. Ζητάμε πράξεις και όχι λόγια. Ζητάμε κατανόηση και όχι αδιαφορία. Θέλουμε να έχουμε ένα καλύτερο αύριο. Ο ιστότοπος μάς ανοίγει παράθυρα. Χάρη στο Ιnternet ξέρουμε πώς είναι ο κόσμος και εμείς ζούμε πίσω από αυτόν. Πού είναι η δωρεάν και ισότιμη παιδεία για όλους;

Λάβαμε
Επιστολές απέστειλαν και οι αναγνώστες Γιώργος Τρανταλίδης, από τον Πειραιά, Χάρης Αμανατίδης, από το Κιλκίς, Τάκης Σουβαλιώτης, από την Πάτρα, Γεώργιος Πελαγίδης, από τη Θεσσαλονίκη, Μίλτος Ρηγόπουλος, από τον Αγιο Ιωάννη Μαγνησίας, Δημήτριος Μπράνης, από την Αθήνα, Νίκος Μαρκάκης , από το Πετροκεφάλι Ηρακλείου Κρήτης, Νάσος Τρίστης, Δημ. Γ. Χρηστάκης, από την Αγ. Παρασκευή της Αθήνας, Αντώνιος Ν. Βενέτης από την Αθήνα, Δημήτριος Δουδουνής, ιδιωτικός υπάλλήλος, Σπύρος Δανάλης, από την Αθήνα, Νίκος Τσολακίδης, από τη Γλυφάδα της Αθήνας, Νίκος Γαλανόπουλος , από το Παλαιό Φάληρο της Αθήνας.

«Υπόλογοι προς την Ελλάδα οι Γερμανοί»
Ο κ. Ιγνάτιος Αξιώτης, από την Αγία Παρασκευή της Αθήνας, γράφει:

Τον περασμένο Φεβρουάριο μεταδόθηκε από τα ΜΜΕ ότι ο πρόεδρος της Γαλλίας κ. Σαρκοζί δήλωσε «η Ε.Ε. πρέπει να στηρίξει χώρες όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Ιταλία, η Ιρλανδία και η Ελλάδα λόγω χρηματοπιστωτικής παγκόσμιας κρίσης που εκδηλώθηκε». Η απάντηση της καγκελαρίου της ενοποιημένης Γερμανίας ήταν άμεσος: «Δεν πληρώνουμε τους Ελληνες». Πότε οι γερμανικές κυβερνήσεις και ο γερμανικός λαός (επιζώντες εγκληματίες και μη της Βέρμαχτ και των SS καθώς και τα παιδιά τους και τα εγγόνια τους) θα κατανοήσουν ότι είναι υπόλογοι και οφειλέτες προς την Ελλάδα για εγκλήματα πολέμου που διέπραξαν οι παππούδες και οι πατεράδες τους, όταν απρόσκλητοι εισέβαλαν και κατέκτησαν την Ελλάδα για 3,5 χρόνια. Συγκεκριμένα: Κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής εξοντώθηκαν 1.100.000 Ελληνες από διάφορες αιτίες (σφαγές, εκτελέσεις, πείνα, υπογεννητικότητα). Ο πληθυσμός της Ελλάδος το 1944 ήταν μικρότερος κατά 1.100.000. Κατέστρεψαν τις υποδομές της χώρας (οδικό, σιδηροδρομικό δίκτυο, διώρυγα Κορίνθου, πυρπόλησαν 1.700 οικισμούς (240.000 σπίτια), καταλήστευσαν τη ζωική και φυτική παραγωγή. Η διάσκεψη των νικητριών χωρών (Παρίσι 1946) ενέκρινε για την Ελλάδα 7,1 δισ. δολάρια αγοραστικής αξίας 1938. Οφείλουν την εξόφληση του αναγκαστικού κατοχικού δανείου 3,5 δισ. δολάρια, τα οποία με το ελάχιστο επιτόκιο 3% η οφειλή αυτή το 1991 (Αγγελόπουλος) έφθανε τα 13 δισ. δολάρια. Στο ποσό των 27.000.000 χρυσών λιρών ανέρχεται η ζημιά από τον υπερπληθωρισμό που δημιούργησε λόγω της ληστείας των τροφίμων και της κυκλοφορίας γερμανικών μάρκων ανύπαρκτης τράπεζας επί τέσσερις μήνες. Μόνο τα ασφαλιστικά ταμεία έχασαν 6 δισ. δρχ. αγοραστικής αξίας 1938 (Μίρκος), όπως και αξιολύπητοι μικροταμιευτές και επενδυτές. Εκτιμήσεις αναφέρουν ότι το συνολικό ποσό ανέρχεται σε 100 δισ. ευρώ. Αρχαιολογικούς θησαυρούς από μουσεία και λαθρανασκαφές. Μας αφήρεσαν το ΑΕΠ 35 ετών (Δοξιάδης). Το αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» όφειλαν να το κατασκευάσουν έναντι των οφειλόμενων επανορθώσεων. Τα εξοπλιστικά προγράμματα το ίδιο. Αντίθετα, έφθασε το θράσος τους να θέλουν να μας παραδώσουν μη αξιόπλοα υποβρύχια («Παπανικολής») και τώρα θέλουν να καταγγείλουν τη σύμβαση των Ναυπηγείων του Σκαραμαγκά και να παραδώσουν τα υποβρύχια στην Τουρκία. Η Τράπεζα της Ελλάδας και το ΥΠΕΞ έχουν πλήρη στοιχεία των οφειλών. Οι ελληνικές κυβερνήσεις πότε θα αρθούν στο ύψος των περιστάσεων ώστε να δικαιώσουν τους νεκρούς τους; Στις 21.9.2009 διεξήχθη τηλεμαχία μεταξύ των πολιτικών αρχηγών. Κανένας αρχηγός ή δημοσιογράφος δεν έθεσε το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων. Ιδιαίτερα τα τέσσερα μικρά κόμματα. Στην κεντρική εκλογική συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ στην Αθήνα, συμπαραστάθηκε στον κ. Τσίπρα γερμανός βουλευτής της Αριστεράς. Ούτε ο ένας ούτε ο άλλος έκανε σχετική αναφορά.

«Να κατανοηθεί το είναι του σήμερα»
Ο κ. Ανδρέας Δ.Αγραπίδης, από την Ανδραβίδα Ηλείας, γράφει:

Με σεβασμό και αγάπη απευθύνομαι στον θριαμβευτικά νεοεκλεγέντα πρωθυπουργό κ. Γεώργιο Α. Παπανδρέου, κοσμούμενο από το χάρισμα της ευγένειας και της μετριοπάθειας. Συγκαταλέγομαι μεταξύ των πτωχών, αδυνάτων και ασθενών. Μεγάλες οι επενδυθείσες ελπίδες στον κ. Πρωθυπουργό, εγνωσμένων ανθρωπιστικών ευαισθησιών. Αρχικά σημειώνω ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης οφείλουν (με πρώτο το παταγωδώς αποτυχημένο της ΝΔ) να αυτοκριθούν, να απολογηθούν και να ασκήσουν αντιπολίτευση όχι εισαγγελικού ύφους, αλλά συνδημιουργικού ελέγχου και συμπαράστασης στις τεράστιες δυσκολίες τις οποίες εκλήθη να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση. Περιμένουμε την επιβολή της τάξης, της ασφάλειας, του σεβασμού των νόμων, την αδιάκριτη προστασία των ανθρώπων, την πάταξη της ανεργίας και της αναξιοκρατίας. Ελπίζουμε στον τερματισμό των αναξιόλογων συντάξεων των ασθενών και λοιπών. Είναι φοβερό πολίτες με ανώτερη μορφωτική και πνευματική αξία και ικανότητες να εργάζονται σε ευτελείς εργασίες, κατώτερες υπέρμετρα των ικανοτήτων τους. Δικαιούται και ο μηδαμινός συνταξιούχος (και μάλιστα λόγω υγείας) ενός ηλεκτρονικού υπολογιστή. Πρέπει να κατανοηθεί το είναι της σημερινής εποχής. Στα θέματα τα εθνικά ο κ. Πρωθυπουργός ελπίζεται ότι θα ενημερώσει ανοιχτά, ρεαλιστικά, υπεύθυνα τον λαό, για να μη δεσμεύεται ο λαός από επιζήμιους ρομαντισμούς και ακραίες θέσεις. Δεν συμφέρει τη χώρα η εικόνα ανοιχτών πληγών σε εξωτερικά προβλήματα. Φιλήσυχος και φιλειρηνικός ο λαός, αλλά όχι και αναξιοπρεπής, έτοιμος για αυτοθυσίες μπροστά στα δίκαια της πατρίδος του. Το Πρωθυπουργικό Γραφείο επιβάλλεται να μην αφήσει γράμματα χωρίς τη σωστή απάντηση, όπως και κάθε υπουργικό γραφείο. Οι σχέσεις με την Εκκλησία δεν πρέπει να αναταραχθούν από τον φανατισμό μερικών. Στον χώρο όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων ας επιβληθεί σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Οι ενδεχόμενες βίαιες εκδηλώσεις αναρχίας, εγκληματικότητας και προσβολής της ανθρώπινης προσωπικότητας επιβάλλεται να αντιμετωπιστούν με αυστηρότητα, δυσάρεστη αλλά αναγκαία για την αταλάντευτη ζωή της Δημοκρατίας, αλλά και για την κοινωνική σταθερότητα.

Μιχαλακοπούλου 80, Αθήνα 115 28 ● Τηλ.: 211-365.7000 ● Fax: 211-365.8004

● Ε-mail: epistoles@tovima.gr

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk