ΑΠΟΨΗ

Από μηδενική βάση η αξιολόγηση των δαπανών

Μια από τις πηγές άντλησης πόρων για τη χρηματοδότηση των άμεσων μέτρων αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου είναι η «δραστική περικοπή της κρατικής σπατάλης και η ανακατανομή των δημοσίων δαπανών». Η δήλωση αυτή ανοίγει άμεσα την ατζέντα μιας πολύ μεγάλης συζήτησης, η οποία έχει να κάνει με τις δημόσιες δαπάνες στο σύνολό τους- για το πού χρησιμοποιούνται, πώς αξιολογούνται και ποια αποτελεσματικότητα έχουν. Και εδώ μπαίνει ένα βασικό …

Από μηδενική βάση  η αξιολόγηση των δαπανών | tovima.gr

Μια από τις πηγές άντλησης πόρων για τη χρηματοδότηση των άμεσων μέτρων αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου είναι η «δραστική περικοπή της κρατικής σπατάλης και η ανακατανομή των δημοσίων δαπανών». Η δήλωση αυτή ανοίγει άμεσα την ατζέντα μιας πολύ μεγάλης συζήτησης, η οποία έχει να κάνει με τις δημόσιες δαπάνες στο σύνολό τους- για το πού χρησιμοποιούνται, πώς αξιολογούνται και ποια αποτελεσματικότητα έχουν.

Και εδώ μπαίνει ένα βασικό ερώτημα: Μπορεί το «αναξιόπιστο στα μάτια των πολιτών» κράτος να τους αποδείξει ότι τα χρήματα τα οποία εισπράττει από τους φόρους τα κατευθύνει στη σωστή κατεύθυνση; Παλαιότερα, πολλές δημόσιες δαπάνες είτε γίνονταν με έναν τρόπο που δεν ήταν προσιτός και διαφανής στους πολίτες είτε γίνονταν με έναν μηχανιστικό τρόπο· και λίγο ως πολύ κανείς δεν έδινε σημασία από τους πολίτες και από την κοινή γνώμη για το πού πήγαιναν τα χρήματα.

Σήμερα όμως η κατάσταση αυτή έχει αλλάξει άρδην. Η εποχή της ανεξέλεγκτης αύξησης των δαπανών, με ρυθμούς αύξησης πάνω από 10% και βεβαίως πολύ πιο πάνω από τον ρυθμό της οικονομικής ανάπτυξης της χώρας, ανήκει στο παρελθόν.

Στο πλαίσιο αυτό, η εφαρμογή ενός συστήματος αξιολόγησης όλων των δαπανών είναι όχι μόνο αναγκαία, αλλά και επιβεβλημένη. Και η αξιολόγηση αυτή δεν μπορεί παρά να αρχίσει από μηδενική βάση. Ενα χρήσιμο εργαλείο από τη διεθνή πρακτική είναι η εφαρμογή ενός «χρυσού κανόνα», σύμφωνα με τον οποίο η κυβέρνηση δεν μπορεί να προσφύγει σε δανεισμό προκειμένου να χρηματοδοτήσει τρέχουσες δαπάνες καταναλωτικού χαρακτήρα. Οι μόνες δαπάνες για τις οποίες μπορεί να αιτιολογηθεί η προσφυγή στον δανεισμό είναι οι δαπάνες επενδυτικού χαρακτήρα.

Η εφαρμογή του «χρυσού κανόνα» στη σκληρή δημοσιονομική πραγματικότητα της χώρας μας δεν είναι καθόλου εύκολη. Η κατάρρευση των εσόδων αφενός μεν ως συνέπεια της οικονομικής κρίσης και η μείωση της παραγωγής, σε συνδυασμό με την αύξηση της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής αφετέρου, έχουν διογκώσει το δημόσιο χρέος σε απαράδεκτα επίπεδα. Αποτέλεσμα, έχουμε εισέλθει σε μια φάση ενός δημοσιονομικού «φαύλου κύκλου», ο οποίος πρέπει να σπάσει. Αν όχι στην επόμενη επιδείνωση του διεθνούς οικονομικού κλίματος, η χρεοκοπία της χώρας είναι προ των πυλών και το κόστος αποφυγής της επόμενης δημοσιονομικής κρίσης θα είναι δυσβάστακτο.

Ο κ. Σταύρος Γ. Καρβούνης είναι ειδικός επιστήμονας στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk