Στο χείλος του γκρεμού βρίσκεται πάλι η οικονομία της Λετονίας

Το σχέδιο της κυβέρνησης της Λετονίας να παράσχει εγγυήσεις στους δανειολήπτες που αδυνατούν να καταβάλουν τις δόσεις των στεγαστικών δανείων τους έχει θορυβήσει τη διεθνή επενδυτική κοινότητα και έχει προκαλέσει μεγάλες πιέσεις στο νόμισμα της χώρας, το λατ. «Αλλάζοντας τη νομοθεσία για να μειώσουν τα χρέη απλώς στην αξία της υποθήκης, αυτό που πετυχαίνουν, δεδομένης και της αντίθεσης των Σουηδών, είναι να βρεθούν πραγματικά στο χείλος του γκρεμού» δήλωσε τηλεφωνικά ο…

Στο χείλος του γκρεμού βρίσκεται  πάλι η οικονομία της Λετονίας | tovima.gr

Το σχέδιο της κυβέρνησης της Λετονίας να παράσχει εγγυήσεις στους δανειολήπτες που αδυνατούν να καταβάλουν τις δόσεις των στεγαστικών δανείων τους έχει θορυβήσει τη διεθνή επενδυτική κοινότητα και έχει προκαλέσει μεγάλες πιέσεις στο νόμισμα της χώρας, το λατ. «Αλλάζοντας τη νομοθεσία για να μειώσουν τα χρέη απλώς στην αξία της υποθήκης, αυτό που πετυχαίνουν, δεδομένης και της αντίθεσης των Σουηδών, είναι να βρεθούν πραγματικά στο χείλος του γκρεμού» δήλωσε τηλεφωνικά ο Τζέιμς Οουτς, επικεφαλής της επενδυτικής εταιρείας Cicero Capital. Ο πρωθυπουργός της Λετονίας Βάλντις Ντομπρόβσκις ζήτησε στις 6 Οκτωβρίου να περιοριστεί το στεγαστικό χρέος των ιδιοκτητών μιας κατοικίας στην αξία της υποθήκης του και όχι στην πραγματική του αξία. Ο κ. Ντομπρόβσκις είπε ότι το μέτρο «είναι αναγκαίο με δεδομένη την κατάσταση των χρηματοπιστωτικών αγορών και τα αυξανόμενα προβλήματα των δανειζομένων».

Η Swedbank και η SΕΒ, οι δύο μεγαλύτερες τράπεζες της Βαλτικής που εδρεύουν στη Στοκχόλμη, αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα επισφαλειών εξαιτίας των δανείων που έχουν χορηγήσει στην περιοχή. Σημειωτέον ότι το 90% των λετονικών δανείων είναι με ρήτρα ευρώ. Η Λετονία εξέδωσε χθες τριμηνιαίους τίτλους χρέους αξίας 1,5 εκατ. λατ, με μέση απόδοση 10,497%, σύμφωνα με τον Κρίσταπς Στραζντς, υπεύθυνο λετονικής θυγατρικής της SΕΒ. Προχθές το υπουργείο Οικονομικών είχε εκδώσει τριμηνιαίους και ετήσιους τίτλους αξίας 2,04 εκατ. λατ, αλλά δεν κατάφερε να διαθέσει τους εξαμηνιαίους του τίτλους. Η Λετονία αγωνίζεται να περιορίσει τα ελλείμματά της για να ικανοποιήσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το ΔΝΤ και τη σουηδική κυβέρνηση, που είναι οι κύριοι χορηγοί του προγράμματος των 7,5 δισ. ευρώ για τη στήριξη της λετονικής οικονομίας. «Η Λετονία πρέπει να αποκαταστήσει τη φερεγγυότητά της, έτσι ώστε το κράτος να μπορέσει και πάλι να χρηματοδοτηθεί χωρίς διεθνή στήριξη» δήλωσε την περασμένη Τρίτη ο αρμόδιος για οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις της ΕΕ επίτροπος Χοακίν Αλμούνια. O σουηδός υπουργός Οικονομικών Αντερς Μποργκ είχε δηλώσει στις 2 Οκτωβρίου ότι «τα πολιτικά μηνύματα από τη Λετονία είναι ανησυχητικά» και η «υπομονή της διεθνούς κοινότητας είναι πολύ περιορισμένη».

Κατά τον κ. Οουτς, μια ενδεχόμενη υποτίμηση του λατ μπορεί να επηρεάσει όλο το οικοδόμημα του ευρώ και να οδηγήσει σε «πιο έντονες επιθέσεις» κατά των νομισμάτων των μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης που βρίσκονται εκτός της ευρωζώνης. «Μια ξαφνική κερδοσκοπική πίεση σε κράτη εκτός της ευρωζώνης μπορεί να οδηγήσει σε πιέσεις και προς ορισμένα κράτη-μέλη, ιδιαίτερα την Ιρλανδία και την Ελλάδα, έστω και αν οι χώρες αυτές εξακολουθούν να προστατεύονται από τη συμμετοχή τους στο ευρώ» είπε χαρακτηριστικά. Ωστόσο, «είναι κυρίως τα νομίσματα εκτός της ευρωζώνης, όπως το πολωνικό ζλότι και οι κορόνες της Σουηδίας και της Δανίας, που μπορεί να βρεθούν στο στόχαστρο των κερδοσκόπων» .

Η Λετονία υποσχέθηκε να περιορίσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα κατά 500 εκατ. λατ (711,4 εκατ. ευρώ) ετησίως ως το 2012, για να πέσει κάτω από το όριο του 3% του ΑΕΠ και να ενταχθεί στην ευρωζώνη. Για το 2010 η κυβέρνηση της Ρίγας έχει θέσει ως στόχο να εξοικονομήσει 325 εκατ. λατ (462,4 εκατ. ευρώ) για να περιορίσει το έλλειμμα στο 8,5% του ΑΕΠ.

Τ ο ΔΝΤ και η ΕΕ απαιτούσαν ακόμη μεγαλύτερες οικονομίες, κάτι που είναι πολύ δύσκολο να πετύχει η λετονική κυβέρνηση καθώς η οικονομία της χώρας συρρικνώθηκε κατά… 18,7% το δεύτερο τρίμηνο του έτους σε ετήσια βάση. «Δεν βλέπω πώς μπορούμε να περιμένουμε η λετονική κυβέρνηση να περιορίσει τον προϋπολογισμό της κατά 500 εκατ. λατ. Δεν βλέπω γιατί τα κράτη της Βαλτικής πρέπει να συνεχίσουν να συρρικνώνονται, δυσκολεύοντας έτσι την ένταξή τους στο ευρώ και περιορίζοντας τόσο πολύ το επίπεδο ζωής των πολιτών τους» σχολίασε ο κ. Οουτς.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk