Ξεκαθαρίζει το τοπίο σε Περιβάλλον – Ενέργεια

Ξεκαθαρίζουν οι αρμοδιότητες στο υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικών Αλλαγών (ΥΠΕΚΑ). Η υπουργός κυρία Τίνα Μπιρμπίλη θα συντονίζει ολόκληρο το αντικείμενο του υπουργείου, που έχει άλλωστε τεράστιο εύρος, με χωροταξία, οικισμό και αναπλάσεις, φυσικό πλούτο, πολεοδομία, προστασία του περιβάλλοντος και μέτρα κατά των κλιματικών αλλαγών, ενέργεια και επενδύσεις στον τομέα αυτόν και τα δάση που απέσπασε από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Ο υφυπουργός κ. Ι. Μανιάτης αναλαμβάνει τους τομείς ενέργειας και φυσικού πλούτου, ενώ ο έτερος υφυπουργός κ.

Ξεκαθαρίζουν οι αρμοδιότητες στο υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικών Αλλαγών (ΥΠΕΚΑ). Η υπουργός κυρία Τίνα Μπιρμπίλη θα συντονίζει ολόκληρο το αντικείμενο του υπουργείου, που έχει άλλωστε τεράστιο εύρος, με χωροταξία, οικισμό και αναπλάσεις, φυσικό πλούτο, πολεοδομία, προστασία του περιβάλλοντος και μέτρα κατά των κλιματικών αλλαγών, ενέργεια και επενδύσεις στον τομέα αυτόν και τα δάση που απέσπασε από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Ο υφυπουργός κ. Ι. Μανιάτης αναλαμβάνει τους τομείς ενέργειας και φυσικού πλούτου, ενώ ο έτερος υφυπουργός κ. Θ. Μωραΐτης αναλαμ βάνει το περιβάλλον και τα δάση. Οι αρμοδιότητες επισήμως θα κατανεμηθούν με προεδρικά διατάγματα τις επόμενες τρεις-τέσσερις ημέρες, αλλά η υπουργός και οι υφυπουργοί άρχισαν ήδη να ενημερώνονται για το αντικείμενό τους.

Τη Δευτέρα θα υπάρξει και η πρώτη επικοινωνία με τους δημοσιογράφους, ενώ δεν έχει διευκρινιστεί τι ακριβώς θα γίνει με το μείζον θέμα της ενεργειακής διπλωματίας ή της λεγόμενης «διπλωματίας των αγωγών»: υπάρχουν σημαντικές εκκρεμότητες που πρέπει να επιλυθούν και σχετίζονται με τους αγωγούς φυσικού αερίου και πετρελαίου. Κατά πάσα πιθανότητα όμως οι χειρισμοί αυτοί θα γίνουν από το υπουργείο Εξωτερικών, παρ΄ ότι έως τώρα υπήρχε συντονισμός μεταξύ του υπουργείου αυτού, του υπουργείου Ανάπτυξης και των εταιρειών που εμπλέκονταν με τους αγωγούς.

Επίσης, δεν φαίνεται να ευσταθεί η χθεσινή φημολογία που αναπτύχθηκε, σύμφωνα με την οποία ο ΔΕΣΜΗΕ και ο ΔΕΣΦΑ (οι διαχειριστές των συστημάτων ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου αντιστοίχως) ακριβώς επειδή είναι διαχειριστές δικτύων θα υπαχθούν στο υπουργείο Υποδομών.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το ΥΠΕΚΑ, θα υπαχθούν σε αυτό. Αλλες πληροφορίες πάντως αναφέρουν ότι στο κυβερνητικό επιτελείο ωριμάζουν σκέψεις για διαφορετική πορεία των νομικών προσώπων του Δημοσίου, είτε είναι ΔΕΚΟ είτε όχι.

Συγκεκριμένα, και επειδή ούτως ή άλλως ο μέτοχος είναι το υπουργείο Οικονομικών, υπάρχει η πρόταση όλες οι εταιρείες αυτές να εποπτεύονται είτε από το Οικονομικών είτε (το πιθανότερο) από το Οικονομίας.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk