Δυσπιστία και κινδυνολογία στον γερμανικό Τύπο

«O ηγέτης του ΠαΣοΚ Γιώργος Παπανδρέου ορκίστηκε νέος πρωθυπουργός της Ελλάδας την Τετάρτη» πληροφορεί τους αναγνώστες του το γερμανικό περιοδικό «Spiegel» και θέτει το ερώτημα: «Θα έχει τα στοιχεία που απαιτούνται για την αναμόρφωση της Ελλάδας και τη σωτηρία της από την οικονομική δυσπραγία;» . Βασικό στοιχείο στα περισσότερα δημοσιεύματα είναι η δυσπιστία για τη δυνατότητα του κ. Παπανδρέου να ανασύρει τη χώρα από την «οικονομική άβυσσο», για την ίδια τη λειτουργία του πολιτικού συστήματος στη χώρα μας, και η κινδυνολογία για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Δυσπιστία και κινδυνολογία στον γερμανικό Τύπο | tovima.gr

«O ηγέτης του ΠαΣοΚ Γιώργος Παπανδρέου ορκίστηκε νέος πρωθυπουργός της Ελλάδας την Τετάρτη» πληροφορεί τους αναγνώστες του το γερμανικό περιοδικό «Spiegel» και θέτει το ερώτημα: «Θα έχει τα στοιχεία που απαιτούνται για την αναμόρφωση της Ελλάδας και τη σωτηρία της από την οικονομική δυσπραγία;» . Βασικό στοιχείο στα περισσότερα δημοσιεύματα είναι η δυσπιστία για τη δυνατότητα του κ. Παπανδρέου να ανασύρει τη χώρα από την «οικονομική άβυσσο», για την ίδια τη λειτουργία του πολιτικού συστήματος στη χώρα μας, και η κινδυνολογία για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. «Ελάχιστοι γερμανοί σχολιαστές πιστεύουν ότι θα έχει είτε τα μέσα είτε τη βούληση για να φέρει σε πέρας τις μεταρρυθμίσεις που πραγματικά χρειάζεται η χώρα» αναφέρει το «Spiegel» για τον πρόεδρο του ΠαΣοΚ, στον οποίο αναγνωρίζει ότι «κατατρόπωσε τη συντηρητική κυβέρνηση». Οι περισσότεροι γερμανοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι κάτι πάει στραβά στη χώρα μας, το οποίο δεν αφορά τόσο το κόμμα που βρίσκεται στην εξουσία αλλά κυρίως τον τρόπο με τον οποίο ασκείται η πολιτική.

«Από όλα τα κόμματα, είναι πολύ δύσκολο να πιστέψεις ότι το ΠαΣοΚ θα θελήσει ή θα μπορέσει να κάνει το παραμικρό για την αξιοθρήνητη κατάσταση της Ελλάδας» έγραψε η κεντροδεξιά «Frankfurter Αllgemeine Ζeitung». «Αυτό που αποκρύπτει αυτή η νίκη είναι το γεγονός ότι στην πραγματικότητα, βαθιά στην ψυχή τους, οι Ελληνες έχουν έντονη δυσπιστία και για τα δύο μεγάλα κόμματα. Το μόνο πράγμα που δείχνει η νίκη του ΠαΣοΚ είναι ότι τη συγκεκριμένη στιγμή ο φόβος του κόσμου για την κρίση είναι μεγαλύτερος από τη δυσπιστία» σχολίασε η «Die Τageszeitung». Η συντηρητική «Die Welt» υποστηρίζει ότι «ο Καραμανλής άξιζε να χάσει» και σχολιάζει: «Υποσχέθηκε πολλές μεταρρυθμίσεις, αλλά έκανε πολύ λίγες». Οι διαπιστώσεις της εφημερίδας είναι ιδιαίτερα σκληρές: «Η Ελλάδα υποφέρει από μια συμμαχία άτολμων στην οποία μετέχουν πολιτικοί και πολίτες. Αλλά η χώρα δεν έχει πλέον την πολυτέλεια να συνεχίσει τον βολικό της λήθαργο». Η γερμανική έκδοση των «Financial Τimes» αναφέρει ότι οι πολίτες επέλεξαν το σχέδιο του ΠαΣοΚ για κρατικές δαπάνες αντί για το περιοριστικό σχέδιο της ΝΔ και επικρίνουν την «τάση της χώρας να επιλέγει βραχυπρόθεσμες λύσεις» . Ασκούν δηλαδή κριτική στη απόφαση που έλαβαν οι έλληνες πολίτες στις 4 Οκτωβρίου.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk