Η Τσεχία καθησυχάζει την ΕΕ για τη Λισαβόνα

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ Εστω και μέσω τηλεδιάσκεψης, αφού ένα μηχανικό πρόβλημα στο αεροσκάφος του δεν του επέτρεψε να παραστεί ο ίδιος στις Βρυξέλλες, ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός της Τσεχίας Γιαν Φίσερ διαβεβαίωσε χθες την ευρωπαϊκή ηγεσία ότι η χώρα του δεν θα σταθεί εμπόδιο στην επικύρωση της Συνθήκης της Λισαβόνας. «Η διαδικασία έγκρισης θα έχει ολοκληρωθεί ως το τέλος του έτους» διαβεβαίωσε. Παρ΄ όλα αυτά ο άνθρωπος που πρέπει να βάλει την τελευταία υπογραφή στο «μίνι Ευρωσύνταγμα», ο τσέχος πρόεδρος Βάτσλαβ Κλάους, συνέχισε και χθες να τηρεί «σιγήν ιχθύος» για τη στάση που τελικά θα κρατήσει στο φλέγον θέμα.

Η Τσεχία καθησυχάζει την ΕΕ για τη Λισαβόνα | tovima.gr

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ Εστω και μέσω τηλεδιάσκεψης, αφού ένα μηχανικό πρόβλημα στο αεροσκάφος του δεν του επέτρεψε να παραστεί ο ίδιος στις Βρυξέλλες, ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός της Τσεχίας Γιαν Φίσερ διαβεβαίωσε χθες την ευρωπαϊκή ηγεσία ότι η χώρα του δεν θα σταθεί εμπόδιο στην επικύρωση της Συνθήκης της Λισαβόνας.

«Η διαδικασία έγκρισης θα έχει ολοκληρωθεί ως το τέλος του έτους» διαβεβαίωσε. Παρ΄ όλα αυτά ο άνθρωπος που πρέπει να βάλει την τελευταία υπογραφή στο «μίνι Ευρωσύνταγμα», ο τσέχος πρόεδρος Βάτσλαβ Κλάους, συνέχισε και χθες να τηρεί «σιγήν ιχθύος» για τη στάση που τελικά θα κρατήσει στο φλέγον θέμα.

«Είμαι πλήρως και βαθύτατα πεπεισμένος ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας στην Ευρώπη.Στην Τσεχίατο πρόβλημα δεν είναι αν θα υπογραφεί ή όχι η Συνθήκη, αλλά πότε. Πιστεύω ότι όλα κατατείνουν στο ότι η επικύρωση θα ολοκληρωθεί πριν από το τέλος του 2009» υποσχέθηκε ο κ. Φίσερ στην τηλε-συνομιλία του με τον επανεκλεγέντα πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, τον σουηδό πρωθυπουργό Φρέντρικ Ράινφελντ και τον πολωνό πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Γέρζι Μπούζεκ.

Οταν όμως ρωτήθηκε ευθέως αν διαθέτει πλέον σχετικές διαβεβαιώσεις από τον πρόεδρο της Τσεχίας, τον Βάτσλαβ Κλάους, ο κ. Φίσερ είπε ουσιαστικά «ναι μεν, αλλά»: «Ολα τα μηνύματα που έχω λάβει δείχνουν ότι δεν υπάρχει λόγος για τον πρόεδρο να αναβάλει την υπογραφή του, μόλις το Συνταγματικό Δικαστήριο καταλήξει σε απόφαση». Ως γνωστόν, οι ευρωπαίοι ηγέτες, μετά το ιρλανδικό «Ναι» στο δημοψήφισμα της περασμένης Παρασκευής, προσπαθούν με κάθε μέσον να πείσουν τον τσέχο πρόεδρο να υπογράψει τη Συνθήκη, η οποία έχει ήδη εγκριθεί από το κοινοβούλιο της χώρας του, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την πλήρωση των νέων αξιωμάτων, και κυρίως του προέδρου της ΕΕ, που προβλέπονται σε αυτήν: ο κ. Ράινφελντ δήλωσε μάλιστα ότι επιθυμεί να τεθεί σε ισχύ η Συνθήκη πριν από το τέλος του έτους (και της σουηδικής προεδρίας).

Ω στόσο ο κ. Κλάους αντιδρά. Στο παρελθόν έχει δηλώσει ευθέως ότι θεωρεί τη Συνθήκη ένα βήμα προς τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού υπερκράτους μέσα στο οποίο τα εθνικά κράτη θα χάσουν την κυριαρχία τους.

Την ίδια άποψη έχει και ομάδα 17 τσέχων γερουσιαστών, οι οποίοιμε την έμμεση αλλά σαφή υποστήριξη του τσέχου προέδρου και πολλών ακόμη ευρωσκεπτικιστών της χώρας- έχουν προσφύγει κατά της επικύρωσης της Συνθήκης στο Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας. Μια πρώτη παρόμοια προσφυγή απερρίφθη πέρυσι από τους δικαστές, αλλά προσφάτως κατατέθηκε νέα. Ωσπου να αποφασιστεί η τύχη της, ο πρόεδρος Κλάους μπορεί να κρατάει «σε αναμμένα κάρβουνα» όχι μόνο τις Βρυξέλλες αλλά και ολόκληρη την Ευρώπη.

Εκκρεμεί βέβαια ακόμη η υπογραφή τού- επίσης ευρωσκεπτικιστή- προέδρου της Πολωνίας Λεχ Κατσίνσκι, αλλά ο πολωνός πρόεδρος, υπό ασφυκτική πίεση εντός και εκτός Πολωνίας, αναμένεται μέσα στις επόμενες ημέρες να υπογράψει. Αλλωστε, παρά το γεγονός ότι οι κκ. Μπαρόζο, Ράινφελντ και Μπούζεκ επανέλαβαν χθες ότι δεν θέλουν να ασκήσουν πίεση στην Τσεχία, στην πραγματικότητα η πίεση προς την κεντροευρωπαϊκή χώρα είναι συνεχής.

Σήμερα θα επισκεφθεί την Πράγα η σουηδή υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Σεσίλια Μάλστρομ, ενώ αύριο καταφθάνει για «διαβουλεύσεις» και ο ίδιος ο κ. Μπούζεκ. Παρά τις διαβεβαιώσεις Φίσερ, πάντως, ο κ. Ράινφελντ εμφανίστηκε μετρημένος στις δηλώσεις του. Οπως είπε χαρακτηριστικά, οι συζητήσεις για την πλήρωση των ύπατων αξιωμάτων στον νέο μηχανισμό λήψης αποφάσεων, που προβλέπει η Συνθήκη, όπως του προέδρου, του υπουργού Εξωτερικών κ.ά., θα «παγώσουν» ώσπου ο κ. Κλάους να «ξεκαθαρίσει τη στάση του».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk