«Σφήνα» Σπηλιωτόπουλου στη μάχη της διαδοχής

Ο βουλευτής Β΄ Αθηνών και πρώην υπουργός κ. Αρ. Σπηλιωτόπουλος που προτείνεται από δεκάδες κομματικά στελέχη ανά την περιφέρεια ως αξιόπιστη λύση που έχει- όπως επισημαίνουν- τα εχέγγυα για την ενότητα του κόμματος μπαίνει «σφήνα» στους βασικούς «δελφίνους» για την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος», ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη κίνηση συλλογής υπογραφών και για υποψηφιότητα του κ. Σπηλιωτόπουλου, που δέχεται τις τελευταίες ώρες αφόρητες πιέσεις από κομματικούς παράγοντες που εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους για την πορεία της ΝΔ.

Ο βουλευτής Β΄ Αθηνών και πρώην υπουργός κ. Αρ. Σπηλιωτόπουλος που προτείνεται από δεκάδες κομματικά στελέχη ανά την περιφέρεια ως αξιόπιστη λύση που έχει- όπως επισημαίνουν- τα εχέγγυα για την ενότητα του κόμματος μπαίνει «σφήνα» στους βασικούς «δελφίνους» για την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος», ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη κίνηση συλλογής υπογραφών και για υποψηφιότητα του κ. Σπηλιωτόπουλου, που δέχεται τις τελευταίες ώρες αφόρητες πιέσεις από κομματικούς παράγοντες που εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους για την πορεία της ΝΔ. Ο ίδιος πάντως χθες- κατά την τελετή παράδοσης και παραλαβής του υπουργείου Παιδείας – απέφυγε να αναφερθεί στο θέμα, αν και του ετέθη το ερώτημα, και περιορίστηκε να πει: «Σήμερα είναι η ημέρα για την Παιδεία».

Ο πρώην υπουργός ετοιμάζεται να παρέμβει δημόσια και να ζητήσει και αυτός, όπως και ο κ. Δ. Αβραμόπουλος , ο επόμενος πρόεδρος του κόμματος να εκλεγεί με μια «ανοιχτή διαδικασία» από τα μέλη του κόμματος. Η κατάσταση που διαμορφώνεται στο εσωτερικό της ΝΔ με τις αντεγκλήσεις και τα «καρφώματα» και η πρόβλεψη, από κομματικούς παράγοντες, ότι το κόμμα επιστρέφει σε μετωπική σύγκρουση που παραπέμπει στο 1993, προκαλεί ανησυχία στον κ. Σπηλιωτόπουλο. Σε συζητήσεις που γίνονται μεταξύ πολιτικών φίλων του και συνεργατών επισημαίνεται η ανάγκη να υπάρξει πεδίο δράσης για τη «νεότερη γενιά» που θα διευκολύνει την κατάσταση και θα απαλλάξει το κόμμα από τα «βαρίδια του παρελθόντος».

Το διακύβευμα που τίθεται από τους υποστηρικτές του είναι ότι θα πρέπει να αναδειχθεί αρχηγός που θα διατηρήσει την ενότητα, θα εξασφαλίσει τη σύνθεση για να μπορέσει η ΝΔ να διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις και παράλληλα θα δώσει το μήνυμα της καταλυτικής παρουσίας της «νέας γενιάς». Παράλληλα υπάρχει έντονος προβληματισμός για τον χρόνο διεξαγωγής του συνεδρίου, αλλά και για τις διαδικασίες που αποφασίστηκαν, αφού δεν θα υπάρξει η δυνατότητα στους συνέδρους να εκφραστούν για τα αίτια της εκλογικής ήττας, αλλά και για τη φυσιογνωμία του κόμματος. Ηδη δύο βουλευτές, οι κκ. Μάξ. Χαρακόπουλος (Λάρισας) και Ν.Νικολόπουλος (Αχαΐας), εμφανίστηκαν και υποστήριξαν με τον τρόπο τους την υποψηφιότητα του κ. Σπηλιωτόπουλου, με τον πρώτο να μην αποκλείει το ενδεχόμενο μιας υποψηφιότητας από τη νεότερη γενιά των σαραντάρηδων. Ο κ. Νικολόπουλος, ο οποίος ήταν βασικό μέλος της ομάδας των «λοχαγών» και στήριξε το 1997 τον κ. Κ. Καραμανλή στην ηγεσία της ΝΔ, εμφανίστηκε χθες το βράδυ στο Αlter και μίλησε υπέρ της υποψηφιότητας του κ. Σπηλιωτόπουλου. Μάλιστα είπε ότι στην Αχαΐα, στην οποία κάνει συγκεντρώσεις με οπαδούς τις τελευταίες ημέρες, θα στηθούν κάλπες, ανεξάρτητα από την απόφαση του κόμματος να μην υπάρξει εκλογή από τη βάση.

Π άντως δύο από τους δελφίνους, οι κκ. Αβραμόπουλος και Αντ. Σαμαράς, με τον τρόπο τους δήλωσαν χθες παρόντες στη μάχη της διαδοχής, ημέρα που ξεκίνησε και επισήμως η έναρξη της εσωκομματικής προεκλογικής περιόδου με την ανακοίνωση της ημέρας διεξαγωγής του συνεδρίου. «Αυτά στην ώρα τους» είπε ο κ. Αβραμόπουλος, ο οποίος συνεχίζει τις συναντήσεις και τις τηλεφωνικές επαφές με στελέχη και βουλευτές απ΄ όλη την Ελλάδα. Ο κ. Σαμαράς- που κινείται έξυπνα για να εκφράσει τους δυσαρεστημένους- επέλεξε μια πιο παραταξιακή δήλωση και αποφεύγοντας να μιλήσει επί της ουσίας ανέφερε: «Η παράταξη της ΝΔ διαθέτει και ιδέες και δύναμη και ανθρώπους για να την πάνε και πάλι ψηλά».

Τις εσωκομματικές ισορροπίες ανατρέπει η κίνηση δεκάδων στελεχών ανά την επικράτεια να υποστηριχθεί η υποψηφιότητα του κ. Ευ.Μεϊμαράκη , ο οποίος συναντήθηκε με τον κ. Καραμανλή και εξέφρασε την πλήρη διαφωνία του με τους όρους διεξαγωγής του συνεδρίου και μίλησε για μια γραφειοκρατική και όχι πολιτική διαδικασία.

«Υπάρχει απαξίωση και απογοήτευση. Σημασία έχει να προστατεύσουμε το σπίτι μας. Κινδυνεύουμε να διαλυθούμε» ανέφερε ο κ. Μεϊμαράκης, συνομιλώντας με τους δημοσιογράφους. Την υποψηφιότητα του κ. Μεϊμαράκη προανήγγειλε με τον τρόπο του ο πρώην γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού κ. Ν.Καραχάλιος, που δήλωσε στον Ρ/Σ του City 99,5: «Ο Μεϊμαράκης ό,τι και να κάνει θα έχει να κάνει με το καλό του κόμματος και όχι με το καλό του ιδίου. Νομίζωότι πολύ σύντομα θα εκφράσει ο ίδιος το τι σκέφτεται, τι πρέπει να γίνει για το κόμμα».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία