Τα κάμπριο προκαλούν βλάβες στα αφτιά

ΛΟΝΔΙΝΟ Η οδήγηση ενός κάμπριο αυτοκινήτου μπορεί να προκαλέσει σοβαρές βλάβες στα αφτιά, προειδοποιούν οι επιστήμονες. Και αυτό διότι μια βόλτα με κατεβασμένη την οροφή σε ταχύτητες 80-112 χιλιομέτρων την ώρα εκθέτει τα αφτιά σε επίπεδα θορύβου αντίστοιχα με εκείνα ενός κομπρεσέρ! Η μακροχρόνια ή επαναλαμβανόμενη έκθεση στο «κοκτέιλ» θορύβων της μηχανής, του ανέμου και του κυκλοφοριακού χάους μπορεί τελικώς να έχει ως κατάληξη τη μόνιμη απώλεια της ακοής, ανέφεραν ωτορινολαρυγγολόγοι κατά τη διάρκεια συνάντησης ειδικών στις ΗΠΑ.

ΛΟΝΔΙΝΟ Η οδήγηση ενός κάμπριο αυτοκινήτου μπορεί να προκαλέσει σοβαρές βλάβες στα αφτιά, προειδοποιούν οι επιστήμονες. Και αυτό διότι μια βόλτα με κατεβασμένη την οροφή σε ταχύτητες 80-112 χιλιομέτρων την ώρα εκθέτει τα αφτιά σε επίπεδα θορύβου αντίστοιχα με εκείνα ενός κομπρεσέρ!

Η μακροχρόνια ή επαναλαμβανόμενη έκθεση στο «κοκτέιλ» θορύβων της μηχανής, του ανέμου και του κυκλοφοριακού χάους μπορεί τελικώς να έχει ως κατάληξη τη μόνιμη απώλεια της ακοής, ανέφεραν ωτορινολαρυγγολόγοι κατά τη διάρκεια συνάντησης ειδικών στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι οδηγοί αλλά και οι συνεπιβάτες των κάμπριο θα έπρεπε να χρησιμοποιούν κάποιο είδος προστασίας για τα αφτιά, όπως κάνουν και οι μοτοσικλετιστές.

Στη συνάντηση παρουσιάστηκε μελέτη η οποία έχει δημοσιευθεί και στο επιστημονικό έντυπο «Οtolaryngology- Ηead and Νeck Surgery». Στο πλαίσιο της μελέτης μετρήθηκαν τα επίπεδα θορύβου που έφθαναν στα αφτιά των οδηγών ανοιχτών αυτοκινήτων ενώ εκείνοι οδηγούσαν με διαφορετικές ταχύτητες. Οπως προέκυψε, σε ταχύτητες από 80 ως 112 χιλιομέτρων την ώρα ο θόρυβος έφθανε στα 90 ντεσιμπέλ- επίπεδο υψηλότερο από τα 85 ντεσιμπέλ, επάνω από το οποίο υπάρχει κίνδυνος μόνιμης βλάβης στην ακοή.

O ι επιστήμονες επανέλαβαν το τεστ με διαφορετικά ανοιχτά αυτοκίνητα και μέτρησαν τα ίδια επίπεδα θορύβουγύρω στα 90 ντεσιμπέλ, ενώ τα υψηλότερα επίπεδα που καταγράφηκαν ήταν της τάξεως των 99 ντεσιμπέλ. Οπως πάντως προέκυψε, τα επίπεδα θορύβου μπορούν να μειωθούν αν η οδήγηση γίνεται με ανεβασμένα παράθυρα όταν είναι κατεβασμένη η οροφή του αυτοκινήτου.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Science