Θεσμικές αλλαγές και ρεαλισμός στην Οικονομία

Μακριά από τη λογική των συστάσεων τύπου «σεμνά και ταπεινά», ο κ. Γ. Παπανδρέου  έδωσε χθες σαφείς οδηγίες προς τους υπουργούς του, κατά την πρώτη πανηγυρική συνεδρίαση του νέου Υπουργικού Συμβουλίου. Την ίδια στιγμή, περιέγραψε τη διάρθρωση της κυβέρνησής του, τον τρόπο λειτουργίας του κρατικού μηχανισμού, τους στόχους του, και έδειξε τα πρόσωπα στα οποία θα στηριχθεί σε αυτή την πρώτη περίοδο διακυβέρνησης, κατονομάζοντας τους κκ. Ι. Ραγκούση και Χ. Παμπούκη.

Μακριά από τη λογική των συστάσεων τύπου «σεμνά και ταπεινά», ο κ. Γ. Παπανδρέου έδωσε χθες σαφείς οδηγίες προς τους υπουργούς του, κατά την πρώτη πανηγυρική συνεδρίαση του νέου Υπουργικού Συμβουλίου. Την ίδια στιγμή, περιέγραψε τη διάρθρωση της κυβέρνησής του, τον τρόπο λειτουργίας του κρατικού μηχανισμού, τους στόχους του, και έδειξε τα πρόσωπα στα οποία θα στηριχθεί σε αυτή την πρώτη περίοδο διακυβέρνησης, κατονομάζοντας τους κκ. Ι. Ραγκούση και Χ. Παμπούκη.

«Δεν είμαστε απολογητές της διοικητικής εξουσίας προς τον πολίτη. Θα μας ήθελε ο πολίτης ως αντιεξουσιαστές στην εξουσία» σημείωσε ο κ. Παπανδρέου στην αρχή της συνεδρίασης που ήταν ανοιχτή στους δημοσιογράφους και κάλεσε τους υπουργούς του να μην απολογηθούν για τα προβλήματα των υπουργείων τους, αλλά να τα αναδεικνύουν, προκειμένου να τα επιλύσουν.

Ως πρώτο καθήκον των υπουργών ανέφερε την αποτύπωση της κατάστασης που παραλαμβάνουν σε κάθε τομέα, είτε πρόκειται για προβλήματα διοικητικής είτε οικονομικής φύσης. Τους κάλεσε να θέσουν σαφείς πολιτικές προτεραιότητες και έπειτα να προχωρήσουν στις εξαγγελίες μέτρων.

«Αυτό δεν το λέω για να γίνουμε αντιπολίτευση στην προηγούμενη κυβέρνηση, το λέω για να γίνουμε εμείς- η πολιτική ηγεσία του τόπου- σε ό,τι αφορά την καταγραφή των προβλημάτων της χώρας, οι καταλύτες της αλλαγής και όχι οι απολογητές της εξουσίας» είπε ο κ. Παπανδρέου, ενώ προς το τέλος της ομιλίας του σημείωσε: «Είμαστε κυβέρνηση όλων των Ελλήνων, είμαστε μια κυβέρνηση πολιτικής ενότητας και συλλογικής δράσης. Είστε υπουργοί της αλλαγής».

Το πρώτο μέτρο που ζήτησε από τους υπουργούς του ήταν να ζητήσουν τις παραιτήσεις όλων των επιτροπών, για τις οποίες σπαταλώνται τεράστια ποσά με κομματική σκοπιμότητα, να απαιτήσουν τους απολογισμούς του έργου τους και μόνον εφόσον κριθεί απαραίτητο να επανασυσταθούν.

Δείχνονταςσαφώς ότι στο εξής θα τίθενται συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα, ο Πρωθυπουργός είπε ότι την επόμενη εβδομάδα θα ακολουθήσει νέα συνεδρίαση (ή συνεδριάσεις) του Υπουργικού Συμβουλίου, στην οποία ζήτησε να παρουσιάσει κάθε υπουργός τα προβλήματα που παρέλαβε και τις προτεραιότητές του, διαδικασία την οποία χαρακτήρισε απαραίτητη εν όψει των προγραμματικών δηλώσεων. Στο πλαίσιο της ενίσχυσης των δημοκρατικών θεσμών, ο Πρωθυπουργός μίλησε για αναβάθμιση της Βουλής, των ανεξάρτητων αρχών, της Δικαιοσύνης και του ρόλου των ΜΜΕ.

Εξήγγειλε μεταξύ άλλων:

α) Την αναβάθμιση του ρόλου των ανεξάρτητων Αρχών, ώστε να λογοδοτεί προς αυτές η εκτελεστική εξουσία.

β) Την αναβάθμιση των κοινοβουλευτικών επιτροπών, μεταξύ άλλων με την τοποθέτηση ισχυρών πολιτικών στελεχών στη θέση του Προέδρου.

γ) Την αξιολόγηση των υπουργείων και της αποτελεσματικότητάς τους.

Χαρακτηριστικές του νέου πνεύματος που αναμένεται να κυριαρχήσει στη διακυβέρνηση της χώρας είναι η διάρθρωση και δημιουργία ενός δικτύου τεχνοκρατών και συμβούλων περί τον κάθε υπουργό, με αποστολή τον «συστηματικό εκσυγχρονισμό του ελληνικού κράτους».

Διαχώρισε τον πολιτικό ρόλο των υπουργών από την αναγκαία τεχνοκρατική αντίληψη και είπε ότι το πολιτικό πρόσωπο σε κάθε υπουργείο θα πρέπει να αξιοποιεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο προτάσεις και σκέψεις που κατατίθενται.

Υπό το πρίσμα αυτό, ο Πρωθυπουργός επέμεινε στην εξεύρεση των καλύτερων δυνατών στελεχών με διαφανείς διαδικασίες μέσω προκήρυξης μετακλητών θέσεων ευθύνης, στην αξιοποίηση των ικανότερων και στην εξάλειψη του συγκεντρωτισμού.

Προς επίτευξη αυτών των στόχων ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε ότι το Γραφείο του Πρωθυπουργού, σε συνεργασία με το υπουργείο Εσωτερικών, υπό τον κ. Ι. Ραγκούση, θα αναλάβει τη σύσταση υπηρεσιών στο πλευρό κάθε υπουργού, για την επιτάχυνση της διαδικασίας εφαρμογής της καινοτομίας, την επιμόρφωση του προσωπικού και την αποκέντρωση.

Στο πεδίοτης Δικαιοσύνης και στο πλαίσιο του συστηματικού εκσυγχρονισμού, ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι έχει ήδη αναθέσει στον υπουργό Επικρατείας κ. Χ. Παμπούκη να συνεργαστεί με τους συναρμόδιους υπουργούς ώστε να προχωρήσει άμεσα η διαδικασία κωδικοποίησης και απλο ποίησης των νόμων του ελληνικού κράτους, με στόχο την εξάλειψη της πολυνομίας.

Απευθυνόμενος στα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Πρωθυπουργός επανέλαβε τις αρχές βάσει των οποίων θα κυβερνήσει:
– Πρώτα ο πολίτης.

– Το δημόσιο συμφέρον πάνω απ΄ όλα.

– Διαφάνεια παντού, σε όλες τις αποφάσεις, στη διαχείριση και του τελευταίου ευρώ.

– Διαβούλευση και συμμετοχή – μίλησε για μια νέα εθνική κοινωνική συμφωνία.

– Αξιοκρατία στο Δημόσιο ( «Για να προχωρούν οι άριστοι και όχι απλώς οι αρεστοί» ).

– Αξιολόγηση παντού.

– Λογοδοσία, έλεγχος, διάκριση εξουσιών.

– Αλληλεγγύη με τον συνάνθρωπο.

Ειδικές αναφορές έκανε ο κ. Παπανδρέου στην τήρηση των κανόνων δεοντολογίας, εντοπίζοντας ως κύρια ζητήματα τα εξής:

1. Τις σχέσεις με το Κοινοβούλιο – ζήτησε πλήρη και έγκαιρη ενημέρωση, όχι μόνον όταν ζητείται.

2. Τις σχέσεις μας με τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

3. Τους διορισμούς συμβούλων και άλλων προσώπων σε θέσεις πολιτικού χαρακτήρα.

4. Τις σχέσεις με τους κρατικούς λειτουργούς και τους δημοσίους υπαλλήλους με την αντικειμενική, αξιοκρατική αξιοποίησή τους.

5. Τη διάκριση μεταξύ υπουργικής και κομματικής δράσης.

Πρόσκληση στον Συνήγορο του Πολίτη
Μια από τις πρώτες καινοτομίες του κ. Γ. Παπανδρέου ήταν η πρόσκλησή του προς τον Συνήγορο του Πολίτη κ. Γ. Καμίνη να παρουσιάσει ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου την εμπειρία του για τη λειτουργία του θεσμού και τα προβλήματα του ελληνικού κράτους και της δημόσιας διοίκησης. Μεταξύ άλλων, σημείωσε ότι ο Συνήγορος σήμερα στερείται θεσμικών συνομιλητών και μίλησε για «ευνουχισμό της δημόσιας διοίκησης» , λόγω απουσίας κάθε ίχνους εμπιστοσύνης.

Ως κεντρικό πρόβλημα παρουσίασε το μέγα πλήθος των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη μετανάστευση, η οποία, όπως προέβλεψε, θα συνεχιστεί αμείωτη. Είπε ότι πρέπει να επανεξεταστεί το θέμα της χορήγησης ασύλου και να μην παγιωθεί η αντίληψη ότι όποιος έρχεται στη χώρα νομιμοποιείται, να υπάρξει καταγραφή του συνόλου των μεταναστών, του τόπου διαμονής τους και να τους δοθεί η δυνατότητα πρόσβασης στις κρατικές υπηρεσίες και στις υπηρεσίες Υγείας. Επέμεινε στη διατήρηση του θεσμού των ΚΕΠ, στη μηχανογράφηση κ.ά.

Οι κινήσεις για τις πρώτες 100 ημέρες
Για το διάστημα των πρώτων 100 ημερών ο κ. Γ. Παπανδρέου περιέγραψε ως πρώτη βασική τομή την αλλαγή δομής του Υπουργικού Συμβουλίου και εξήγγειλε τις απαιτούμενες κινήσεις για την Οικονομία υπογραμμίζοντας: «Εχω πει ότι δεν θα αλλάξουμε την Ελλάδα μέσα σε 100 ημέρες, αλλά θα της δώσουμε χρόνο να ανασάνει, να αντιδράσει, να συγκεντρώσει τις δυνάμεις της για το μεγάλο αναπτυξιακό άλμα που χρειάζεται» .

Παρουσιάζοντας τις βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησής του, ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στα εξής:

Νοικοκύρεμα στα δημόσια οικονομικά, με περικοπή της κρατικής σπατάλης.

Στήριξη των ασθενέστερων, των δανειοληπτών, των μικρομεσαίων.

Ανάταξη και αναθέρμανση της Οικονομίας.

Νέο, δίκαιο φορολογικό σύστημα και πάταξη της φοροδιαφυγής.

Αναμόρφωση του πολιτικού συστήματος, με νέο εκλογικό νόμο, αυστηρότερο «πόθεν έσχες» και καθαρό πλαίσιο σχέσεων με τα Μέσα, αποκέντρωση και ισχυρές περιφέρειες.

Διαφάνεια σε όλες τις προμήθειες και συμβάσεις του Δημοσίου.

Αξιοκρατία στις προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ, χωρίς «γαλάζιες» ούτε «πράσινες» συνεντεύξεις

Ισχυρό κοινωνικό κράτος, σύγχρονο, δημόσιο και δωρεάν ΕΣΥ.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk